Basket Talk

Ο πρωταθλητής Ευρώπης Παναθηναϊκός θέλει να «γλυτώσει» απ’ ότι έπαθε… ο Αταμάν και η Ρεάλ Μαδρίτης! (video)

Ο πρωταθλητής Ευρώπης Παναθηναϊκός θέλει να «γλυτώσει» απ’ ότι έπαθε… ο Αταμάν και η Ρεάλ Μαδρίτης! (video)

Οι δύο τελευταίες πρωταθλήτριες Ευρώπης έχασαν το εγχώριο πρωτάθλημα με… κάτω τα χέρια. Θα αποτελέσει αυτό το περίεργο μοτίβο μάθημα για τον Παναθηναϊκό και τον Εργκίν Αταμάν, που το βίωσε πριν δύο χρόνια με την Εφές, η οδηγό για τον «πληγωμένο» Ολυμπιακό, στους τελικούς της Stoiximan Basket League;

Για να κατακτήσει μια ομάδα την EuroLeague, απαιτείται τεράστια σωματική και ψυχοπνευματική προσπάθεια, άρα και καταπόνηση.

Ο Παναθηναϊκός, μετά από μια οριακή, εξοντωτική σειρά Play Offs με την Μακάμπι, εκμεταλλεύτηκε το χρονικό διάστημα μέχρι το Final 4, ώστε να εμφανιστεί στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Το κατάφερε, και πραγματοποίησε δύο άρτιες εμφανίσεις που τον οδήγησαν σε ένα τρομερό επίτευγμα.

Η ψυχολογία των «πρασίνων» είναι στα ύψη, το ΟΑΚΑ θα μοιάζει ξανά με ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί στους τελικούς της Stoiximan Basket League, αλλά η εξάντληση που ενδέχεται να υπάρχει, σε συνδυασμό με τον σκληρό και «πεισμωμένο» Ολυμπιακό που τον περιμένει, δεν αποκλείεται να αποτελέσουν παγίδα.

Και αυτό δεν είναι αυθαίρετο συμπέρασμα. Δε χρειάζεται καν να ταξιδέψουμε στο 2013, όταν ο ξεκούραστος Παναθηναϊκός «σκούπισε» στους τελικούς τον πρωταθλητή Ευρώπης Ολυμπιακό του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Τα δύο τελευταία χρόνια, οι νικήτριες της EuroLeague, οι πολύ δυνατές Ρεάλ Μαδρίτης και Αναντολού Εφές, έχουν χάσει τα εγχώρια πρωταθλήματά τους, από ομάδες για τις οποίες ο τελευταίος τίτλος της χρονιάς συνοδευόταν από ένα μεγάλο «πρέπει», το οποίο δεν κουβαλούσαν εκείνες, που είχαν ήδη μια τόσο επιτυχημένη σεζόν.

Τη σεζόν 2021-22, η Εφές του Εργκίν Αταμάν έμοιαζε ήδη να «αδειάζει» από το Final 4, όπου κατόρθωσε να πάρει τη δεύτερη συνεχόμενη EuroLeague, νικώντας τον Ολυμπιακό με τη «βόμβα» του Μίσιτς και τη Ρεάλ σε έναν από τους χειρότερους τελικούς όλων των εποχών.

Το «άδειασμα» αυτό επέφερε την απώλεια του πρωταθλήματος, με τη Φενέρμπαχτσε να παίζει το καλύτερό της μπάσκετ, και να σώζει μια απογοητευτική ως τότε σεζόν, υπό τις οδηγίες του Σάσα Τζόρτζεβιτς, κερδίζοντας με 3-1 τη σειρά των τελικών.

Πέρυσι, η Ρεάλ, αφού «πλήγωσε» με τον τρόπο που όλοι θυμόμαστε τον Ολυμπιακό, σα να… μην κατέβηκε στους τελικούς της ACB, όπου η Μπαρτσελόνα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους την «σκούπισε», επιτυχία που δεν ήταν αρκετή για να κρατήσει τον Λιθουανό στον πάγκο των «Μπλαουγκράνα».


Ακόμα, λοιπόν, κι αν ο Παναθηναϊκός είναι το φαβορί των τελικών της Stoiximan Basket League, αντιλαμβανόμαστε πως τέτοιες σειρές έχουν πολλές ιδιαιτερότητες, που μπορούν να γείρουν την πλάστιγγα προς την πλευρά του αουτσάιντερ, στην προκειμένη περίπτωση του Ολυμπιακού, που παίζει… όλη του τη χρονιά.


Αντρέας Φούντας
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0