Basket Talk

Της… απολύσεως στην EuroLeague: Πόσες αλλαγές μπορούν να γίνουν μέσα σε μία σεζόν;

Της… απολύσεως στην EuroLeague: Πόσες αλλαγές μπορούν να γίνουν μέσα σε μία σεζόν;

Τι είναι αυτό που κάνει τους συλλόγους στην EuroLeague να αλλάζουν τους προπονητές σαν τα… πουκάμισα; Είναι το νέο φορμάτ με τα play in ή μήπως φταίει η πολύ ανταγωνιστική σεζόν όπου γίνεται κυριολεκτικά «μάχη» στις θέσεις 6-11;

Βρισκόμαστε μόλις 10 αγωνιστικές από το τέλος της κανονικής περιόδου της EuroLeague και στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση έχουν έρθει τα πάνω… κάτω.

Από την pre-season κιόλας μάλιστα επτά ομάδες από τις 18 έχουν μπει στην διαδικασία να απολύσουν το προπονητή τους και όχι μόνο μία φορά. Συγκεκριμένα, μέσα σε 24 αγωνιστικές μπορούμε να μετρήσουμε 8 αλλαγές προπονητών.

Η Αναντολού Εφές ήταν το… κερασάκι στην τούρτα μετά την απομάκρυνση του Ερντέμ Τσαν που αποτελεί την 8η απόλυση την φετινή σεζόν. Το αξιοπερίεργο είναι ότι πέρυσι τέτοια εποχή οι αλλαγές ήταν μόλις δύο. Τώρα τα δεδομένα έχουν αλλάξει άρδην, πράγμα πρωτοφανές στην διοργάνωση.

Μεγάλο ρόλο σε αυτή την εξέλιξη έχει διαδραματίσει και το γεγονός ότι έχει εισαχθεί το φορμάτ α λα… NBA με τα play ins, ώστε οι ομάδες να παλεύουν για δύο έξτρα θέσεις την 9η και τη 10η, αλλά και ο ανταγωνισμός που επικρατεί για μία θέση στην εξάδα της βαθμολογίας με έξι ομάδες να απέχουν μόλις μία νίκη η μία από την άλλη.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η Βίρτους Μπολόνια έκανε την αρχή από το ξεκίνημα της σεζόν απολύοντας τον Σέρχιο Σκαριόλο και υπογράφοντας με τον πιο επιτυχημένο προπονητή του κόσμου μετά την πορεία του στο Παγκόσμιο Κύπελλο, τον Λούκα Μπάνκι. Οι Ιταλοί δικαιώθηκαν και με το παραπάνω για την επιλογή τους, αφού πέρυσι η Βίρτους είχε τερματίσει 14η με ρεκόρ 14-20, ενώ φέτος, έχοντας βρεθεί μέχρι και στην 3η θέση, τώρα έχει «στρογγυλοκαθίσει» στην πέμπτη πραγματοποιώντας μία εξαιρετική σεζόν.

Από τις αποφάσεις που… τάραξαν τα νερά στην διοργάνωση ήταν εκείνη της απομάκρυνσης του Ντούσκο Ιβάνοβιτς από τον πάγκο του Ερυθρού Αστέρα μετά από μόλις τέσσερα παιχνίδια με την ομάδα να μετρά τρεις ήττες και μόλις μία νίκη. Αμέσως για να σώσει την κατάσταση ήρθε ο Έλληνας «μελαχρινός», Γιάννης Σφαιρόπουλος, κάνοντας σημαντικές προσπάθειες για να βελτιώσει το ρεκόρ της που αυτή την στιγμή είναι στο 10-14 και στην 12η θέση της βαθμολογίας.

Στο ίδιο ακριβώς διάστημα, μετά το πέρας της 4ης αγωνιστικής, η Βιλερμπάν ξεκίνησε τον δικό της… μαραθώνιο στις αλλαγές προπονητών. Τότε έλυσε την συνεργασία της με τον αδερφό του ιδιοκτήτη Τόνι Πάρκερ, Τι Τζέι, μετά από τρία ολόκληρα χρόνια, αφού οι Γάλλοι ξεκίνησαν με το… αριστερό με τέσσερις συνεχόμενες ήττες. Ο Τζιανμάρκο Ποτσέκο ήταν ο εκλεκτός για να πάρει τα ηνία της ομάδας, όμως οι μόλις τρεις νίκες απέναντι στις 12 ήττες ήταν αρκετές για να διακόψουν την συνεργασία του με τη Βιλερμπάν.

Λίγο μετά τη νέα χρονιά ήρθε ο Πιερίκ Πουπέ για να… μαζέψει τα «σπασμένα» βοηθώντας την ομάδα η οποία όμως παραμένει «ουραγός» στην βαθμολογία της EuroLeague.

Η ομάδα που συνδέεται με την απόλυση του Ντούσκο Ιβάνοβιτς από τον Ερυθρό Αστέρα στο ξεκίνημα της σεζόν δεν είναι άλλη από την Μπασκόνια. Οι Βάσκοι αποφάσισαν μετά από 5 αγωνιστικές με τον κόουτς Πεναρόγια στον πάγκο τους, όπου μετρούσαν τέσσερις ήττες, να ξαναφέρουν για 4η φορά τον παλιό τους γνώριμο για να αναλάβει το… τιμόνι του συλλόγου.

Κάπως έτσι ο Ντούσκο ξανακάθισε στον πάγκο της Μπασκόνια αλλάζοντας την εικόνα της 180 μοίρες. Ξεκίνησε με ένα σερί τεσσάρων νικών εκ των οποίων και μία απέναντι στον Ολυμπιακό κι έχει καταφέρει την ομάδα να βρίσκεται μεταξύ 9ης και 11ης θέσης (12-12 ρεκόρ) παλεύοντας για μία θέση στα play ins.

Μία από τις απολύσεις που ταρακούνησαν τις ισορροπίες ήταν αυτή του Δημήτρη Ιτούδη από τη Φενέρμπαχτσε και η συμφωνία με τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Η τουρκική ομάδα βρισκόταν στο 7-6 της βαθμολογίας με τον Έλληνα τεχνικό στο τιμόνι και με την έλευση του Σάρας πραγματοποίησε μία απίθανη πορεία μετρώντας 9 νίκες και μόλις 2 ήττες σκαρφαλώνοντας στην 4η θέση.

Η εικόνα ακόμη μία ομάδας άλλαξε κατά πολύ, όταν η κατάλληλη προσωπικότητα έκατσε σε θέση… οδηγού. Ο λόγος για τον Αντρέα Τρινκιέρι που ανέλαβε τον ρόλο του προπονητή της Ζάλγκιρις στο τέλος του 2023 μετά την απομάκρυνση του Κάζις Μακσβίτις. Η κακή πορεία των Λιθουανών που βρίσκονταν στην 16η θέση με ρεκόρ 5-12, άρχισε να αλλάζει με την έλευση του Τρινκιέρι που μετρά ήδη 4 νίκες και 3 ήττες.

Και φυσικά για το τέλος έχουμε την πρώην ομάδα του Εργκίν Αταμάν, την Αναντολού Εφές των δύο σερί τροπαίων (2021,2022). Ο Ερντέμ Τσαν ήταν εκείνος που ανέλαβε χρέη προπονητή όταν ο Αταμάν αποφάσισε να πάει σε… πράσινα λημέρια για λογαριασμό του Παναθηναϊκού. Ο Τσαν δεν ικανοποίησε την τουρκική διοίκηση με την 16η θέση της ομάδας στην βαθμολογία και αποφάσισε να αλλάξει τα δεδομένα.

Παρατηρούμε, ότι τα δεδομένα στην EuroLeague έχουν αλλάξει πολύ συγκριτικά με άλλες χρονιές. Πάντως οι περισσότερες δραστικές αποφάσεις κα απολύσεις έχουν αποδειχθεί μέχρι στιγμές σωστές επιλογές, αφού κατά κύριο λόγο έχουν βάλει ξανά στο παιχνίδι τις ομάδες που ρίχνονται στη «μάχη» για μία θέση στην 10άδα.

Ευτυχία Οικονομίδου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0