Basket Talk

Από τον Ρούμπιο, στον Αντετοκούνμπο: Οι NBAers που «παλεύουν» με την ψυχική τους υγεία!

Από τον Ρούμπιο, στον Αντετοκούνμπο: Οι NBAers που «παλεύουν» με την ψυχική τους υγεία!
 Το «τέρας» της κατάθλιψης δυστυχώς δεν κάνει διακρίσεις. Τι κι αν κάποιος είναι σπουδαίος αθλητής, διάσημος ή με… παχυλό τραπεζικό λογαριασμό; Σου χτυπάει την πόρτα εκεί που δεν το περιμένεις κι εσύ καλείσαι μόνος σου να το αντιμετωπίσεις…

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχική Υγείας έχει θεσμοθετηθεί για να μας υπενθυμίζει πως είναι εντάξει κάποιος να μη νιώθει καλά ειδικά στους έντονους ρυθμούς της καθημερινής ζωής που το άγχος και η πίεση είναι αναπόφευκτα στοιχεία της.

Φυσικά και ο χώρος του αθλητισμού, που οι απαιτήσεις τερματίζουν το κοντέρ, δε γινόταν να μείνει ανεπηρέαστος από τέτοια φαινόμενα. Το BN Sports συγκέντρωσε τις περιπτώσεις αθλητών από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, που γέμισαν με θάρρος και μίλησαν ανοιχτά για το «τέρας» που βρίσκεται στη ντουλάπα με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο και να περάσουν το μήνυμα πως αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σε όλους.

Οι δυσκολίες στην ψυχική υγεία με τη μορφή της κατάθλιψης ή της αγχώδους διαταραχής κλπ. δεν κάνουν… εκπτώσεις ούτε στον «μαγικό κόσμο» του ΝΒΑ. Δεν είναι λίγοι οι παίκτες εξάλλου, της «πρώτης γραμμής» που έθιξαν αυτό το ζήτημα.

Η πίεση του να πρέπει να αποδώσεις τα μέγιστα καθημερινά σε συνδυασμό με τον τεράστιο ανταγωνισμό και τους σοβαρούς τραυματισμούς, που προκύπτουν, κάνουν αναπόφευκτο το γεγονός τέτοια φαινόμενα να διογκωθούν στον αθλητισμό. Έρευνες έχουν δείξει ότι τουλάχιστον το 35% των αθλητών που αγωνίζονται σε επαγγελματικό επίπεδο ταλαιπωρούνται από προβλήματα στην ψυχική τους υγεία.

Ντεμάρ ΝτεΡόζαν

63e8024f4db1d.webp

Το 2018, ο Ντεμάρ ΝτεΡόζαν αγωνιζόταν για τους Τορόντο Ράπτορς πραγματοποιώντας μία από τις καλύτερες σεζόν της καριέρας του, όμως τότε ήταν η στιγμή που το «τέρας» της κατάθλιψης του χτύπησε την… πόρτα.

«Είναι από αυτά τα πράγματα που δεν κάνουν διακρίσεις στο πόσο καλά μπορεί να είναι κάποιος στους άλλους τομείς. Στο τέλος της ημέρας είμαστε όλοι άνθρωποι», είχε αποκαλύψει τότε ο 34χρονος φόργουορντ και συνέχισε «όλοι έχουμε συναισθήματα και καμιά φορά σε ‘χτυπάει’ όταν έχει όλον τον κόσμο στα πόδια σου».

Ο Ντεμάρ ΝτεΡόζαν απέδειξε με αυτόν τον τρόπο ότι όσο χρήμα ή φήμη να ‘χει κανείς, ακόμα και ανθρώπους γύρω του να τον στηρίζουν, αυτές οι σκοτεινές στιγμές μπορεί να εμφανιστούν.

 Ρίκι Ρούμπιο

957088c21072a8b2dceae0baa2720210_XL.jpg

Η πιο πρόσφατη περίπτωση είναι αυτή του Ρίκι Ρούμπιο, του πολυτιμότερου παίκτη του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019, που αποφάσισε να «κρεμάσει» τα μπασκετικά του παπούτσια, τουλάχιστον προσωρινά, για να προστατέψει τον εαυτό του.

Αυτή η απόφαση πάρθηκε μιας και η ψυχική υγεία του Ρίκι είχε κλονιστεί τόσο από τους σοβαρότατους τραυματισμούς που αντιμετώπισε, όσο και από την απώλεια της πολυαγαπημένης του μητέρας.

«Αποφάσισα να σταματήσω την επαγγελματική μου καριέρα για να ασχοληθώ με την ψυχική μου υγεία. Θέλω να ευχαριστήσω την Ισπανική Ομοσπονδία για όλη τη βοήθεια που έχω λάβει και για την κατανόηση της απόφασής μου. Σήμερα η "ρόχα" έχει νόημα περισσότερο από ποτέ άλλοτε.

Σας ευχαριστώ. Θα ήθελα να σεβαστείτε την ιδιωτικότητά μου με σκοπό να αντιμετωπίσω αυτές τις στιγμές και να είμαι έτοιμος να δώσω περισσότερες πληροφορίες, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή», εξήγησε στη δήλωσή του.

Μπεν Σίμονς

MTcwNzIxMjI0NjY4NzUxNTEx.webp

Ο Μπεν Σίμονς αποφάσισε να μείνει εκτός αγωνιστικής δράσης την σεζόν 2021-2022 και είναι κάτι στο οποίο μέχρι και σήμερα έχει αποφασίσει να μην δώσει μεγάλη έκταση.

Μετά και την ανταλλαγή του που από τους Σίξερς, βρέθηκε στους Μπρούκλιν Νετς για τον Τζέιμς Χάρντεν, είχε εκφράσει, ότι αντιμετώπιζε μια δύσκολη ψυχικά κατάσταση εξαιτίας και της έντονης αμφισβήτησης που βίωνε.

«Είδη έκανα θεραπεία. Είχα βρεθεί μάλιστα σ’ ένα πολύ σκοτεινό σημείο στη ζωή μου που αναρωτιόμουν τι μου συνέβαινε και γιατί ένιωθα έτσι», είχε πει χαρακτηριστικά.

Βέβαια, ο 27χρονος NBAer αντιμετώπιζε προβλήματα και με την οικογένειά του που δε μπορούσαν να τον αφήσουν ανεπηρέαστο μιας και η αδερφή του είχε κατηγορήσει τον πατέρα τους για κακοποίηση.

Γιάννης Αντετοκούνμπο

Giannis-Antetokounmpo6.webp

Δεν είναι άγνωστο πως ο «Greek Freak» παραλίγο να… τινάξει τα πάντα στον αέρα το 2020, μία χρονιά πριν πανηγυρίσει το πρωτάθλημα με τους Μπακς.

Ήταν τότε η περίοδος της «φούσκας» στο NBA εξαιτίας του κορωνοϊού και ο Έλληνας σταρ πίστευε πως δε μπορούσε να παραμείνει ο εαυτός του και να βρει λίγο χρόνο για τον ίδιο.

Έχοντας υπογράψει τότε την υψηλότερη ανανέωση στο πρωτάθλημα σκέφτηκε σοβαρά να τα παρατήσει νιώθοντας να τον κατακλύζει το βάρος της ξαφνικής δημοσιότητας, αλλά και της κοινωνικής αδικίας.

«Δε με ενδιαφέρουν τα χρήματα. Αυτό που με νοιάζει είναι η ευτυχία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιάννης τότε παίρνοντας τελικά την απόφαση να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία.

Κέβιν Λοβ

dataimagewebpbase64UklGRlomAgBXRUJQVlA4IE4mAgBQ1Qi-67f927325973885d6da10cb791328bb8.webp

Ο πέντε φορές All Star και πρωταθλητής με τους Καβαλίερς το 2016, θέλησε να μιλήσει ανοιχτά, το 2018, για τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε με στόχο να βοηθήσει κι άλλους ανθρώπους ακόμα κι από τον χώρο του NBA.

Όπως είχε πει χαρακτηριστικά τότε ο Κέβιν Λοβ, «πάλευε» σιωπηλά έχοντας συνηθίζει να μην εκφράζει τα συναισθήματά του. Τα στερεοτυπικά πρότυπα τον είχαν τοποθετήσει σ’ ένα «καλούπι» στο οποίο θα έπρεπε να προσαρμόζονται όλοι οι άντρες μιας και στην κοινωνία δεν θεωρείται «σωστό» να παρασύρεται κανείς από τα συναισθήματά του ή να δείχνει ευαίσθητος.

Αυτή η συνεχής καταπίεση τον οδήγησε στις κρίσεις πανικού που μετά από μια σειρά εξετάσεων, νοσοκομεία και άγχη, απευθύνθηκε μέσω της τότε ομάδας του σε ψυχοθεραπευτή αποτελώντας μία από τις καλύτερες αποφάσεις στην ζωή του.

Ευτυχία Οικονομίδου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0