Η… κατάρα της ανόδου από την Α2 κατηγορία στην Α1 δεν έχει τελειωμό καθώς όπως φαίνεται όποιος προβιβάζεται εν τέλει… εξαφανίζεται, όπως συνέβη και την φετινή χρονιά με τον Τρίτωνα.
Ένα μήνα σχεδόν πριν η σεζόν 2023/24 στην Basket League σηκώσει «αυλαία», ο Τρίτων που κέρδισε μαζί με το Μαρούσι την άνοδο από την Α2, ανακοίνωσε πως δεν είναι σε θέση να αγωνιστεί στη μεγάλη κατηγορία, αφού δεν συγκέντρωσε τους απαιτούμενους πόρους.
Εξαιτίας αυτής της εξέλιξης ο Τρίτων θα μείνει συνολικά εκτός δράσης την προσεχή χρονιά, αφού η προθεσμία δήλωσης συμμετοχής στην Α2 έχει εκπνεύσει από τα τέλη Ιουλίου και η ομάδα δεν είχε προέβη σε κάποια ενέργεια μιας και ήθελε να κυνηγήσει το «όνειρο» της πρώτης κατηγορίας.
Δεν είναι λίγες οι φορές που ομάδες που κερδίζουν την άνοδο στην πρώτη κατηγορία δεν καταφέρνουν τελικά να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις και δεν αγωνίζονται. Τις δύο τελευταίες φορές οι λόγοι ήταν οικονομικοί και τα πράγματα πιο ξεκάθαρα. Καμία ομάδα δεν αντικαταστάθηκε και το πρωτάθλημα συνεχίστηκε με λιγότερες ομάδες να συμμετέχουν. Όμως οι καταστάσεις δεν ήταν τόσο απλές πάντα.
Το ελληνικό μπάσκετ είναι χτισμένο πάνω σε ασταθείς βάσεις και κάνοντας μία αναδρομή σε παλαιότερες ιστορίες αντικαταστάσεων, εξαγορών ΑΦΜ κλπ. είναι κάτι που διακρίνεται εμφανώς.
Στις πιο απλές υποθέσεις, την σεζόν 2002/03 το Φάληρο πήρε το πρωτάθλημα της Α2 και κέρδισε την άνοδο, αλλά λόγω έλλειψης χρημάτων δεν μπόρεσε να συμμετάσχει στην Α1 και την θέση του πήρε ο Ηλυσιακός. Το ίδιο συνέβη και την σεζόν 2006/07 με την Σπόρτινγκ που κατοχύρωσε την άνοδο στην πρώτη κατηγορία, αλλά λόγω οικονομικών δυσκολιών την αντικατέστησε το Ρέθυμνο.
Την χρονιά 2007/08 ήταν που τα πράγματα ξεκίνησαν να γίνονται περίπλοκα. Το Πανόραμα είχε καταλάβει τη 2η θέση στο πρωτάθλημα της Α2 για την σεζόν και παράλληλα και την άνοδο στην Α1 κατηγορία. Τα οικονομικά προβλήματα (μεγάλα χρέη) της ομάδας της Θεσσαλονίκης ήταν τόσα που έστρεψε το «βλέμμα» της σε πιθανούς αγοραστές του εισιτηρίου της στην πρώτη κατηγορία. Η Καβάλα που αγωνιζόταν τότε στη Γ’ Εθνική απορρόφησε το Πανόραμα με αποτέλεσμα οι δύο ομάδες να συγχωνευτούν.
Η συγχώνευση ή αλλιώς συνεργασία των ΚΑΕ είναι καθ’ όλα νόμιμη διαδικασία και αποτελείται από την αγορά των μετοχών, τη μεταφορά της έδρας και την διασφάλιση της συμμετοχής της ομάδας στο πρωτάθλημα. Η «νέα» εταιρεία που δημιουργείται μετά από αυτές τις ενέργειες διατηρεί το παλιό της ΑΦΜ αλλά φέρει νέα ονομασία.
Κάτι τέτοιο συνέβη με τον Φάρο Κερατσινίου. Την σεζόν 2015/16 ο Φάρος πήρε το πρωτάθλημα στην Α2 και κέρδισε την άνοδο στην Α1. Δεν ήθελε όμως, να αγωνιστεί στην πρώτη κατηγορία και την θέση της πήρε η επόμενη ομάδα στην βαθμολογία, στην προκειμένη ο Προμηθέας, που είχε τερματίσει τρίτος.
Την επόμενη σεζόν (2016-17) ο Φάρος Κερατσινίου βρέθηκε ξανά να διεκδικεί την άνοδο στην πρώτη κατηγορία, όμως τα πράγματα εξελίχθηκαν λίγο διαφορετικά. Ο Φάρος μην έχοντας τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους πούλησε το ΑΦΜ του σε αγοραστή που μετέφερε την ομάδα στη Λάρισα και η νέα… υβριδική ομάδα ονομάστηκε Φάρος/ Λάρισας που όμως την αμέσως επόμενη σεζόν (2017-18) άλλαξε και έδρα και ονομασία αφού την εξαγόρασε ο επιχειρηματίας κ. Μπουμπουρας που την πήρε στον τόπο καταγωγής του, τη Λήμνο και ονόμασε την ομάδα Ήφαιστο.
Η πραγματική ομάδα του Φάρου Κερατσινίου επί της ουσίας εξαφανίστηκε και το ίδιο συνέβη και στο γυναικείο τμήμα που εκείνη την εποχή ήταν επίσης καλό και πρωταγωνιστούσε στην Α1. Όσο για τον Ήφαιστο, επίσης εξαφανίστηκε όσο απότομα εμφανίστηκε από τα μεγάλα σαλόνια και πλέον υπάρχει μόνο το ερασιτεχνικό σωματείο στο ακριτικό νησί.
Τα… παρατράγουδα συνεχίστηκαν για ακόμη μία αγωνιστική χρονιά. Το 2019/20 αν και ο Διαγόρας Δρυοπιδέων κέρδισε την άνοδο, δήλωσε πως δεν θα αγωνιστεί στην Α1. Τότε ο Ιωνικός, που είχε αποβληθεί από τον ΕΣΑΚΕ λόγω παραβιάσεων που αφορούσαν την τότε διοίκηση της ΚΑΕ, αγόρασε το ΑΦΜ του Διαγόρα Δρυοπιδέων αλλάζοντας το όνομά του σε Ιωνικός 1965, πήρε την θέση του στην πρώτη κατηγορία και αγωνίστηκε κανονικά παρά την τιμωρία του. Ο Διαγόρας (ομάδα των Κυθνιών της Αθήνας που ζούσαν κυρίως στο Αιγάλεω) μετά απ’ όλο αυτό διαλύθηκε. Το παραπάνω παράδειγμα είναι μοναδικό στα παγκόσμια χρονικά, δηλαδή μια ομάδα που αποβλήθηκε από ένα πρωτάθλημα να μετέχει σε αυτό… κανονικά πίσω από το όνομα άλλης ομάδας. Δείγμα του πόσο ανοχύρωτος είναι ο ΕΣΑΚΕ εδώ και πολλά χρόνια.
Οι χρονιές που ακολούθησαν είχαν πάλι προβλήματα, κατά βάση οικονομικά, χωρίς όμως να γίνεται αυτό το «ξεπούλημα» των ΑΦΜ των ομάδων. Το Ψυχικό κέρδισε την άνοδο την σεζόν 2021/22 όμως λόγω έλλειψης πόρων δε μπόρεσε να αγωνιστεί αλλά είχε δηλώσει συμμετοχή στην Elite League, όπου και τελικά συμμετείχε. Ομοίως, και ο Τρίτων με την διαφορά ότι δεν δήλωσε συμμετοχή στο πρωτάθλημα της Α2 και θα μείνει εκτός επαγγελματικών κατηγοριών την προσεχή χρονιά.
Τις δύο τελευταίες φορές προτιμήθηκε το πρωτάθλημα να διεξαχθεί «λειψό» χωρίς δηλαδή τον προαπαιτούμενο αριθμό ομάδων από το να αντικατασταθεί η ομάδα που αδυνατεί να συμμετάσχει από μία άλλη. Τουλάχιστον τα δύο τελευταία χρόνια έπαψε κάπως αυτό το θέατρο του παραλόγου με τις εξαγορές των ΑΦΜ και το πήγαινε – έλα των ομάδων από τη μία κατηγορία στην άλλη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση για μην υποβιβάζεται το πρωτάθλημα από τέτοιου είδους πρακτικές.
Ευτυχία Οικονομίδου