Όλο το ταλέντο συσσωρεύεται στο NBA και παίκτες από κάθε γωνιά της γης έχουν όνειρο να βρεθούν στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου. Είναι γνωστό εξάλλου πως τα τελευταία χρόνια οι Ευρωπαίοι είναι αυτοί που κυριαρχούν στη λίγκα. Ονόματα όπως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο Νίκολα Γιόκιτς και ο Λούκα Ντόνσιτς έχουν φροντίσει ήδη να αφήσουν το… λιθαράκι τους στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.
Φαίνεται λοιπόν, πως NBA και Ευρώπη, Ευρώπη και NBA έχουν μία σχέση «δούναι και λαβείν». Με αφορμή την προσθήκη του Κέμπα Γουόκερ στη Μονακό, τo BN Sports θα παραθέσει τους παίκτες εκείνους που δεν ακολούθησαν την πεπατημένη και πήραν το αντίθετο δρομολόγιο από το NBA δηλαδή στην EuroLeague για μία δεύτερη ευκαιρία, ένα restart στην καριέρα τους ή ακόμη και μια νέα πρόκληση.
-
Ντομινίκ Ουίλκινς
Σαφώς και το νούμερο ένα στη λίστα δεν γίνεται να ‘ναι άλλος από τον παίκτη που κέρδισε τον Μάικλ Τζόρνταν με τους φοβερούς «ανεμόμυλους» σε διαγωνισμό καρφωμάτων. Αν και δεν κατάφερε να κατακτήσει κάποιο πρωτάθλημα στο NBA, η καριέρα του ήταν αδιαμφισβήτητη.
Τα ξημερώματα της 12ης Αυγούστου 1995 έλαβε χώρα η κορυφαία μεταγραφή στην ιστορία της Ευρώπης. Ο Παύλος Γιαννακόπουλος έφερε τον Ντομινίκ Ουίλκινς στον Παναθηναϊκό. Με την έλευση του λαμπρότερου NBAer που διέσχισε τον Ατλαντικό, οι «πράσινοι» κατάφεραν να… ράψουν το πρώτο από τα έξι ευρωπαϊκά αστέρια, τον Μάιο του 1996 στο Παρίσι.
-
Μπομπ ΜακΑντού
Επιλέχθηκε ως δεύτερος στο ντραφτ του 1972 από τους Μπούφαλο Μπρέιβς (τώρα Λος Άντζελες Κλίπερς), όπου και κέρδισε το 1975 το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη της χρονιάς. Ο ΜακΑντού είχε μια απόλυτα πετυχημένη πορεία στο NBA, όπου φόρεσε και δύο φορές το πολυπόθητο δαχτυλίδι ως παίκτης των Λέικερς.
Ο 5 φορές All Star αποφάσισε το 1986 να κάνει το «άλμα» στην Ευρώπη και να αγωνιστεί με τη φανέλα της Ολίμπια Μιλάνο. Εκεί ο Αμερικανός σέντερ έμεινε για τέσσερα χρόνια και κέρδισε δύο ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και το MVP των τελικών κάνοντας ένα από τα πιο επιτυχημένα περάσματα. Όχι και άσχημα…
-
Έντι Τζόνσον
Ο καλύτερος έκτος παίκτης του 1989 στον «μαγικό» κόσμο του NBA αποφάσισε το 1994, μετά από μια φοβερή σεζόν με τους Χόρνετς, να φέρει τα πάνω… κάτω στην Ευρώπη, δοκιμάζοντας την τύχη του στον Ολυμπιακό. Ο 35χρονος τότε Έντι Τζόνσον μπορεί να μην έκανε το ιδανικότερο ντεμπούτο με τα «ερυθρόλευκα» κόντρα στον Παναθηναϊκό, όμως η πορεία του στην Ελλάδα συνοδεύτηκε με μεγάλες εμφανίσεις, αλλά και με τον μοναδικό τίτλο που κατέκτησε στην καριέρα του, το πρωτάθλημα του 1995 μαζί με το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη.
-
Άρτις Γκίλμορ
Ο 11 φορές All Star μετά από μια άκρως επιτυχημένη καριέρα στην κορυφαία λίγκα του κόσμου αποφάσισε το τέλος της μπασκετικής του πορείας να «γραφτεί» σε ιταλικά εδάφη.
Στα 38 του χρόνια, ο Άρτις Γκίλμορ πέρασε την σεζόν 1988/89 στην Μπολόνια όπου συγκέντρωσε μέσο όρο 12.3 πόντους και 11 ριμπάουντ ανά παιχνίδι ενώ συμπεριλήφθηκε και στην ευρωπαϊκή All Star ομάδα αποδεικνύοντας σε όλους μπορούσε ακόμα να πηδήξει για να μαζέψει τα ριμπάουντ, να μπλοκάρει και να παίξει καλή άμυνα.
-
Μπάιρον Σκοτ
Τα ‘90s στην Basket League είχαν, όπως φαίνεται, την τιμητική τους με άλλη μία μεταγραφή… αεροδρομίου για χάρη του Παναθηναϊκού. Μία χρονιά μετά την άφιξη του Ντομινίκ Ουίλκινς και του κερδισμένου ευρωπαϊκού τίτλου, οι φίλοι των «πράσινων» είδαν τον τρεις φορές πρωταθλητή με τους Λέικερς, Μπάιρον Σκοτ, να ντύνεται με τα χρώματα της ομάδας τους. Αυτή τη σεζόν που έμεινε στον Παναθηναϊκό (1997/98), που ήταν και η τελευταία του ως παίκτης, η ομάδα κέρδισε το πρωτάθλημα με τον ίδιο να είναι καθοριστικός σε σημαντικά παιχνίδια.
Ευτυχία Οικονομίδου
www.bnsports.gr