Basket Talk

Εθνική Νέων: Οι «είναι μικροί, δεν κάνουν» που ανέβηκαν στο τρίτο σκαλί της Ευρώπης! (video)

Εθνική Νέων: Οι «είναι μικροί, δεν κάνουν» που ανέβηκαν στο τρίτο σκαλί της Ευρώπης! (video)

«Δεν είσαι ακόμα έτοιμος», «να αναμένεις τη σειρά σου», «θα πάρεις σιγά σιγά τις ευκαιρίες σου», «είσαι άγουρος ακόμα», «δεν είσαι για το επίπεδο αυτό». Τα παλικάρια της Εθνικής Νέων έκλεισαν… στόματα στο Ηράκλειο και από το περίμενε στις ομάδες τους, φόρεσαν μετάλλιο χρώματος χάλκινου στο λαιμό τους.

Σχετικά Άρθρα

Η γραμμή που χωρίζει τη βιασύνη με την ανυπομονησία είναι ομολογουμένως λεπτή, κάποιες φορές δυσδιάκριτη. Άλλωστε ο κατά τρόπον τινά σοφός λαός έχει εκφραστεί, μέσω εκφράσεων παγιωμένων και παροιμιών, στο πέρασμα των χρόνων, έχοντας… μπολιάσει μεταξύ άλλων σκέψεις και συνειδήσεις. «Κάθε πράμα στον καιρό του κι ο κολιός τον Αύγουστο».

 Φαινόμενο που άλλοτε δρα επιδραστικά και προνοητικά, άλλοτε όμως «φράζει» τα όνειρα και τις φιλοδοξίες. Λειτουργεί αποτρεπτικά έχοντας ως… κορωνίδα τις λέξεις «Δεν» και «Μη». Τι σχέση όμως έχουν όλα αυτά με το «παρεάκι» της Κρήτης, την Εθνική Νέων που αναπάντεχα θα έλεγαν αρκετοί, έφερε στη… φτωχομάνα - από άποψη ταλέντου και όχι μόνο – Ελλάδα μία διάκριση πανευρωπαϊκής φύσης;

Η απάντηση είναι εύκολη και απλή αν κοιτάξει κανείς τις ευκαιρίες που παίρνουν τα παιδιά αυτά στις ομάδες που ανήκουν. Στα ηλικιακά κλιμάκια των αντιπροσωπευτικών κυρίως συγκροτημάτων (αλλά και των συλλόγων), δεν είναι το μετάλλιο ο αυτοσκοπός αλλά η παραγωγική διαδικασία, αυτή της ωρίμανσης και του αισθήματος του «εκπροσωπώ». Και αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος των όσων κατάφερε η παρέα του Μαντζούκα, του Ζούγρη, του Πλώτα και των άλλων παιδιών. Για να έχει ουσία όμως το επίτευγμα αυτό πρέπει να υπάρχει και η απαραίτητη εμπιστοσύνη καθώς τα παλικάρια της Εθνικής Νέων έδειξαν πως τα εχέγγυα τα έχουν. Και αυτό θα συμβεί μέσα από την έμπρακτη στήριξη των ομάδων τους.
image_17.jpg

Οι βασικοί συντελεστές της Εθνικής Νέων απέδειξαν πρώτα από όλα στους εαυτούς τους, και έπειτα σε ολόκληρη την Ευρώπη και τους συλλόγους με τους οποίους δεσμεύονται πως δεν είναι τόσο ανέτοιμοι όπως πολλοί τους θεωρούν. Πως δεν είναι μονάχα το μέλλον και το αύριο αλλά μπορούν να διατελέσουν επάξια το παρών και το τώρα.

Το BN Sports ερεύνησε και βρήκε γιατί το τρίτο σκαλί του βάθρου στο οποίο ανέβηκαν οι παίκτες του Κώστα Παπαδόπουλου, αποτελεί μία υπέρβαση αλλά και ταυτόχρονα η… πυξίδα για τον τρόπο που τα μπασκετικά τους «οικήματα» πρέπει να τους εκμεταλλεύονται. Για το καλό όλων.

 image_3_3.jpg

Νίκος Πλώτας (Προμηθέας Πατρών, 2.6 λεπτά μ.ο, 8 ματς)

Ο εξαιρετικός Νίκος Πλωτάς της Εθνικής Νέων έχει μπει δειλά δειλά από την περασμένη αγωνιστική περίοδο στο ροτέισον των Πατρινών, με τη συμμετοχή του παρόλα αυτά να παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Τη σεζόν 2022-23, ο 19χρονος γκαρντ πάτησε στο παρκέ 8 φορές στο σύνολο με την αντρική ομάδα, συμπεριλαμβανομένων των δύο αναμετρήσεων του Super Cup στην αρχή της σεζόν, παίζοντας 2.6 λεπτά ανά παιχνίδι. Παρομοίως και ο χρόνος του στην Ευρώπη την τελευταία διετία με 2:37λεπτά συμμετοχής κατά μ.ο στα 6 παιχνίδια που έχει αγωνιστεί. Βεβαια, είχε... διπλοβάρδιες καθώς στη Β' Εθνική και τον Αίολο Αγυιάς, είχε πρωταγωνιστικό ρόλο.
Πλώτας-11-1000x600_2.jpg

Γιώργος Νεόφυτος (Αχαγιά, Β’ Εθνική)

Ο πρωταθλητής με την εφηβική ομάδα του Προμηθέα Πατρών, τον τελευταίο 1μιση χρόνο αγωνίστηκε με υποσχετική στην Αχαγιά 82 ώστε να πάρει χρόνο συμμετοχής. Γεγονός που, παρότι η ομάδα του δεν κατάφερε να αποφύγει τον υποβιβασμό στη Γ΄ Εθνική, έγινε πράξη όντας από τους διακριθέντες.

 

Δημήτρης Χατζής (Περιστέρι, - )

Το κλειστό ροτέισον του Παπαδόπουλου σε αρκετές κομβικές αναμετρήσεις και ο φοβερός και τρομερός Βαγγέλης Ζούγρης, τον πήραν… μπάλα και ως εκ τούτου ο αθλητής του Περιστερίου καθόταν για 4.5 λεπτά κατά μέσο όσο στο παρκέ στα «Δύο Αοράκια» στις 5 αναμετρήσεις που αγωνίστηκε.

Σε συλλογικό επίπεδο, ο νεαρός σέντερ αποτελεί ένα από τα… χρυσά παιδιά των «Πριγκίπων της Δυτικής Όχθης», αν και δεν κατάφερε να πάρει το «βάπτισμα του πυρός» από το Βασίλη Σπανούλη.

 

Σωτήρης Οικονομόπουλος (Πανερυθραϊκός (ανήκει στον Ολυμπιακό), 17.8 λεπτά μ.ο, 34 ματς)

Ένα από τα… βαριά χαρτιά της Εθνικής Νέων που συνέβαλε στην κατάληψη της 3ης θέσης της Ευρώπης, ήταν ο Σωτήρης Οικονομόπουλος. Ο νεαρός γκαρντ, ο οποίος ανήκει στον Ολυμπιακό με τον οποίο έπαιξε τη σεζόν 2021-22 τα πρώτα του λεπτά στο υψηλότερο επίπεδο, ήταν από τους κορυφαίος στην προσπάθεια του Πανερυθραϊκού να ανέβει στη Basket League, παίζοντας συνολικά (604 λεπτά, 17.8 μ.ο) στην Elite League και σημειώνοντας 7.3 πόντους.

db52aefcee23e3df9cd3fcfb9bd657b7_XL.jpg

Σωτήρης Σταυρακόπουλος (Περιστέρι, 7.2 λεπτά μ.ο, 5 ματς)

Γεννηθείς το Νοέμβριο του 2004, ο 2μετρος Σωτήρης Σταυρακόπουλος δεν είχε μόνιμη και σταθερή θέση στα πλάνα του ομοσπονδιακού τεχνικού της Εθνικής Νέων στο EuroBasket U20, ωστόσο στο πρώτο μισό της κανονικής διάρκειας της Basket League, ο κόουτς Σπανούλης τον χρησιμοποίησε σε πέντε παιχνίδια, ακόμα και κόντρα σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ. Ο απολογισμός του έγραψε 2.2 πόντους σε 7.2 λεπτά συμμετοχής.

 

Γιάννης Μερμίγκης (Πανερρυθραϊκός, 8 λεπτά μ.ο, 21 ματς)

Ο 20χρονος Μερμίγκης έβαλε και εκείνος το… δικό του λιθαράκι στην κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου, έχοντας ενεργό ρόλο στο ροτέισον του Κώστα Παπαδόπουλου. Ένας αθλητής που υπήρξε και εκείνος μέλος της νεανικής ομάδας του Πανερυθραϊκού, αγωνιζόμενος για 8 λεπτά ανά ματς. Το μισό περίπου από το διάστημα που καθόταν στο παρκέ της Α2 τη σεζόν 2021-22 με το Ναύπλιο.

Σωτήρης Ναυπλιώτης (Coffeyville Community College, 24 λεπτά μ.ο, 32 ματς)

Ο τρίτος Σωτήρης της παρέας, μπορεί να μην πήρε χρόνο συμμετοχής στο μικρό τελικό και να ολοκλήρωσε το τουρνουά με μόλις 3 πόντους στο ενεργητικό του, παρόλα αυτά είχε στα πόδια του μία γεμάτη χρονιά προερχόμενος εξ’ Αμερικής και το Coffeyville Community College. Ένα από τα κορυφαία junior colleges στην αντίπερα όχθη του ωκεανού, παίζοντας 24 λεπτά σε κάθε ματς και έχοντας 40% ποσοστό ευστοχίας στα σουτ τριών πόντων.

Θωμάς Ζορμπάς (Μαρούσι – Ηρακλής (δανεικός από Ολυμπιακό), 7.6 λεπτά μ.ο, 19 ματς)

Οδεύει στα 20 του και ψάχνει την καθιέρωση. Ο Θωμάς Ζορμπάς μετά από μία εξαιρετική σεζόν με την ακαδημία του Ολυμπιακού (2021-22), δοκίμασε την τύχη του την περασμένη περίοδο σε Μαρούσι και Ηρακλή αντίστοιχα, παίρνοντας τα πρώτα του λεπτά σε επίπεδο ανδρών.

Αλέξανδρος Καλαϊτζάκης (Καρδίτσα, 7.3 λεπτά μ.ο, 7 ματς)

Ο μικρότερος αδερφός της μπασκετικής οικογένειας των Καλαϊτζάκηδων, πήρε μία πρώτη γεύση από την Α1 τη σεζόν που ολοκληρώθηκε, αγωνιζόμενος με τη φανέλα της Καρδίτσας. Στη θεσσαλική πόλη, ο Αλέξανδρος που συνέβαλε με τον τρόπο του στην επιτυχία αυτή της ελληνικής ομάδας, δεν είχε σταθερή θέση στα πλάνα της Καρδίτσας, ανεβάζοντας ουσιαστικά το χρόνο συμμετοχής του από τα αδιάφορα παιχνίδια κόντρα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό.

Βαγγέλης Ζούγρης (Περιστέρι, 5.8 λεπτά μ.ο, 11 ματς)

Είναι από τα μεγαλύτερα prospect του ελληνικού μπάσκετ και στο EuroBasket U20, φρόντισε να σημειώσουν το όνομά του όλοι οι σκάουτερ που ασχολούνται με τις μικρότερες ηλικίες στην Ευρώπη. Το ύψος που του λείπει για τη θέση του σέντερ το καλύπτει με τη μαχητικότητά και το άλμα του, έχοντας μπει για τα καλά στο μάτι του Βασίλη Σπανούλη.

Υπό τις οδηγίες του «θρύλου» της πορτοκαλί θεάς, ο Βαγγέλης Ζούγρης κράτησε το χρόνο συμμετοχής που ήδη άρχισε να έχει από την περίοδο 2021-22, βροντοφωνάζοντας πλέον πως μπορεί και πολύ περισσότερο. Το δικαιούται.

Λευτέρης Μαντζούκας (Παναθηναϊκός, 18.2 λεπτά μ.ο, 29 ματς)

Φυσικά και πρόκειται για τον πιο… ψημένο παίκτη της Εθνικής Νέων. Ο ταλαντούχος Λευτέρης Μαντζούκας εκμεταλλεύτηκε την μέτρια χρονιά του Παναθηναϊκού σε Ελλάδα και Ευρώπη, «τρύπωσε» στο βασικό ροτέισον, πήρε πρωτοβουλίες, βελτιώθηκε παίζοντας στο κορυφαίο επίπεδο και σίγουρα βρίσκεται σε πιο… προχωρημένη μοίρα από τους υπόλοιπους συνομήλικούς του στην Ελλάδα. Στο Λευτέρη δεν ανήκει μονάχα το μέλλον αλλά και το παρών, όντας ο 7ος καλύτερος σκόρερ του τουρνουά της Κρήτης.

Νάσος Μπαζίνας (Αγρίνιο (δανεικός από Προμηθέα), 25:27 λεπτά μ.ο, 31 ματς)

Η Elite League της περιόδου 2022-23, πέρα από το γεγονός πως πρόσφερε αρκετό θέαμα και συγκλονιστικές μάχες για την άνοδο στα «σαλόνια» του ελληνικού μπάσκετ, έδωσε χώρο και χρόνο στα νέα παιδιά να εξελιχθούν, να πατήσουν στα πόδια του και να δείξουν το ταλέντο τους. Και ένα από αυτά που επωφελήθηκε αλλά βοήθησε και την ομάδα του, ήταν ο Νάσος Μπαζίνας.

Ένας από τους κύριους «μοχλούς» της περιφέρειας της Εθνικής Νέων, έκανε μία εξαιρετική χρονιά στο Αγρίνιο, ήταν με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο ο κορυφαίος δημιουργός της ομάδας του και διεκδικεί πλέον ένα σεβαστό χρόνο συμμετοχής στη μεγάλη κατηγορία.

Τα φαινόμενα… απατούν. Όπως έγινε αντιληπτό και από την παραπάνω έρευνα/στατιστική απεικόνιση, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, οι 12 χάλκινοι πρωταθλητές Ευρώπης (δεν) βρίσκουν χρόνο με το… σταγονόμετρο στις ομάδες τους. Τι θα γινόταν άραγε αν είχαν περισσότερη αυτοπεποίθηση στα πόδια και τα χέρια τους; Αν ήταν πιο δουλεμένοι, πιο έμπειροι. Αν είχαν βιώσει περισσότερες καταστάσεις μέσα στο παρκέ και όχι μόνο κάτι… ξεγυρισμένα τρίλεπτα όταν το παιχνίδι έχει κριθεί;

 

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0