Basket Talk

Παναθηναϊκός – Παπαγιάννης: Κι όλο μ’ αφήνεις να σ’ αφήσω! (video)

Παναθηναϊκός – Παπαγιάννης: Κι όλο μ’ αφήνεις να σ’ αφήσω! (video)

Με τα βέλη από πλευράς «πράσινης» ηγεσίας να εκσφενδονίζονται κατά ριπάς, το BN Sports επιχειρεί να εντρυφήσει στο διαζύγιο Παναθηναϊκού – Παπαγιάννη. Η έμπρακτη στήριξη του ισχυρού άνδρα της ΚΑΕ όλα αυτά τα χρόνια, την οποία όμως εξασθενούσε o ίδιος μέσω των επιλογών του.

Σχετικά Άρθρα

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος (παρατηρώντας κανείς τα σημάδια) διαζυγίου είδε το φως της δημοσιότητας λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης (13/7). Και σε αυτό, ο Γιώργος Παπαγιάννης γνωστοποίησε στους ανθρώπους του Παναθηναϊκού την απόφασή του να συνεχίσει την καριέρα του στην αντίπερα όχθη της ανατολικής Μεσογείου για χάρη της Φενέρμπαχτσε.

Κι’ αν από το πρωί της Παρασκευής το αλλεπάλληλο διαδικτυακό ξέσπασμα του Δημήτρη Γιαννακόπουλου είναι αυτό που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον της υπόθεσης με βολές κατά πάντων, η ουσία είναι μία. Ο αρχηγός των «πρασίνων», επηρεασμένος ή μη από εξωγενείς (Ιτούδης, μάνατζερ του, χρήματα που δεν ήταν δα και πολλά περισσότερα) παράγοντες, αποφάσισε να απομακρυνθεί για δεύτερη φορά από το ΟΑΚΑ. Με τη διαφορά πως πλέον δεν το έπραξε για να κυνηγήσει το όνειρο του στας Αμερικάς αλλά για να σώσει την καριέρα του. Και αυτό διότι όπως αποδείχτηκε εκ του αποτελέσματος και κάνοντας τους «μετά Χριστόν προφήτες», ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά project του 21ου αιώνα, παρέμεινε στάσιμο, ημιτελές. Και οι ευθύνες αναλογούν σε όλους.

Με το επίσημο αντίο να είναι φρέσκο και τη… σκόνη να μην έχει κάτσει παρά το νέο «χτύπημα» στην περιφέρεια ονόματι Κάιλ Γκάι, το BN Sports προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει τους λόγους που οδήγησαν τους Παναθηναϊκό και Παπαγιάννη να πάρουν δρόμους χωριστούς παρά την αμοιβαία αγάπη που τρέφουν ο ένας για τον άλλο. Αίσθημα το οποίο καθ’ όπως χαρακτηριστικά φάνηκε, δεν είναι αρκετό.
115124.jpg

Επένδυση στο μέλλον με το «γίγαντα»

Το σάρωμα του Παναθηναϊκού στις νεαρές, τρυφερές ηλικίες έβαλε μία άνω τελεία στα δυτικά προάστια και την περίπτωση ενός φέρελπι «δεινόσαυρου». Δεν ήταν και δύσκολο δα να τον ξεχωρίσει κανείς με τα 2 μέτρα και 17 εκατοστά του Παπαγιάννη junior (λέμε τώρα) να… μιλούν από μόνα τους.

Όταν μάλιστα για τα φυσικά προσόντα του και την εξελικτική του ικανότητά εγγυήθηκε ο γνώριμος στην «πράσινη οικογένεια» και προπονητής του στο Περιστέρι, Αργυρής Πεδουλάκης, οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού δεν είχαν παρά να οραματιστούν γύρω του την επόμενη μέρα στη μετά Ζοτς εποχής. Παρότι οι σειρήνες του Draft παραμόνευαν.
basket_papagiannis.jpg

Κάπως έτσι, το καλοκαίρι του 2014, το «τριφύλλι» έντυσε στα πράσινα τον νεαρότερο (μέχρι σήμερα) παίκτη που έχει ντεμπουτάρει στην Α1, στο πρώτο δείγμα εμπιστοσύνης του ισχυρού άνδρα του Παναθηναϊκού στο Μεγαρίτη σέντερ.

Ο δρόμος που δεν… φράχτηκε και το «πράσινο καταφύγιο»

Η συντηρητική/προσεκτική και με σύνεση χρησιμοποίηση του νεαρού ψηλού στα εν οίκω κυρίως της πρώτης του θητείας στο «τριφύλλι» από τους Σάσα Τζόρτζεβιτς και Ντούσκο Ιβάνοβιτς δεν έδωσε το κάτι παραπάνω στον Γιώργο Παπαγιάννη, με τον 19χρονο τότε «γίγαντα» να γίνεται ντραφτ το 2016 και να μετακομίζει στο Σακραμέντο.

Η έλευση του μπασκετικού του πατέρα, Αργύρη Πεδουλάκη στο ΟΑΚΑ το καλοκαίρι εκείνο δεν διαφοροποίησε την αναπόφευκτη συγκυρία της μετακίνησής του στην άλλη άκρη του ωκεανού. Με ύψος 2.17 και τους λάτρεις του ευρωπαϊκού μπάσκετ να ρίχνουν κλεφτές ματιές σε εκείνον πριν καν καταλήξει στον Παναθηναϊκό, η μετάβασή του εκεί ήταν βέβαιη. Το progress ωστόσο του ίδιου ήταν μηδαμινό πριν πάρει το αεροπλάνο για την Αμερική και σε αυτό δεν οφειλόταν ο αναμενόμενα περιορισμένος χρόνος συμμετοχής του με τα «πράσινα».

Ο «Big Papa» παρά τις ευλογίες των μετρ του είδους δεν μακροημέρευσε στους Κινγκς (είχε επιλεγεί από τους Σανς στην 13η θέση, την υψολότερη που έχει καταλάβει ποτέ Έλληνας), η τελευταία ευκαιρία στο Πόρτλαντ δεν καρποφορήθηκε και το 2018, στα 21 του μόλις χρόνια, γύρισε στον κόσμο της «γηραιάς ηπείρου» για να παίξει επιτέλους μπάσκετ. Με την αυτοπεποίθησή του σε χαμηλά επίπεδα και προερχόμενος από τους λεγόμενους «κομμένους» του NBA, επέστρεψε εκεί που αισθανόταν ασφαλής. Ο Παναθηναϊκός του πρόσφερε ένα πολυετές συμβόλαιο, φανερώνοντάς του εμπράκτως την επιθυμία του να «χτίσει» μαζί του (ελέω και Πιτίνο). Κάπως έτσι κέρδισε στο σπριντ τη… βοή από Ρωσία μεριά στην πρωταρχική προσπάθεια του Ιτούδη να συνεργαστεί με τον Παπαγιάννη σε συλλογικό επίπεδο, και τον έκανε δικό του για την επόμενη πενταετία.

Μια εξέλιξη που την… άφησαν για αύριο

Η παρουσία ενός «θρύλου» του κολεγιακού μπάσκετ στο Μαρούσι, λειτούργησε καταπραϋντικά στην πονεμένη ψυχολογία του νεαρού «γίγαντα» του Παναθηναϊκού, υπό τις οδηγίες του οποίου άρχισε να ρολάρει. Ο πτυχιούχος διδακτορικού τίτλου στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού (δεν έχει αλλά κάλλιστα θα μπορούσε) Ρικ Πιτίνο, πίστεψε στον Μεγαρίτη σέντερ, κοίταξε πέρα από το… μπόι του και εκείνος του το ανταπέδωσε.

Ο Αμερικανός τεχνικός τη διετία που κοούτσαρε το «τριφύλλι» βελτίωσε το Γιώργο Παπαγιάννη ακόμα περισσότερο στο παιχνίδι πάνω από τη στεφάνη και το pick n’ roll, βλέποντας τις προοπτικές που δεν είδαν οι υπόλοιποι. Η πίστη του σε εκείνον ήταν μεγάλη και την έδειχνε ακόμα και μετά τη φυγή του καθώς πριν από περίπου 15 μήνες δήλωνε ρητά πως: «Θα το πω για 10η φορά. Ο Παπαγιάννης ανήκει στο NBA». Η πνευματική τόνωση παρά ταύτα δεν είναι αρκετή στο υψηλότερο επίπεδο με το… διακόπτη να μην αλλάζει ροπή.

Γιώργος Βόβορας, Οντεντ Κάτας, Δημήτρης Πρίφτης και Ντέγιαν Ράντονιτς «πνίγηκαν», άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο, στις απαιτήσεις του Παναθηναϊκού, χωρίς να αφήσουν… έργο πίσω τους. Διότι σημασία δεν έχουν για έναν οργανισμό μονάχα οι τίτλοι αλλά και η επόμενη μέρα. Και αυτήν την τριετία, μονάχα το project Λευτέρης Μαντζούκας είχε ανοδική τάση.

Αποσβολωμένοι στα αποτελέσματα και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, όσοι κάθισαν στην… ηλεκτρική καρέκλα του «πράσινου» πάγκου την τριετία αυτή δεν ασχολήθηκαν επ’ ουδενί με το Γιώργο Παπαγιάννη, με τη «μετοχή» του να μη διαγράφει την κατακόρυφη πορεία που πολλοί ανέμεναν. Και πως να συμβεί αυτό άλλωστε;

Ο θηριώδης Έλληνας σέντερ, έσερνε το κορμί του από την άμυνα στην επίθεση και τούμπαλιν παραμένοντας προβλέψιμος. Τα 2 μέτρα και 20 εκατοστά του δεν ήξεραν πως έπρεπε να σπρώξουν και να παίξουν με πλάτη, αργώντας μάλιστα χαρακτηριστικά να πιστέψουν στο χέρι του από μέση και μακρινή απόσταση. Και όταν δεν υπάρχει εξέλιξη, σαφέστατα και έχει μερίδιο ευθύνης ο αθλητής όμως σε καμία των περιπτώσεων καθολικό. Στην τελική, όταν έφυγε ο Πιτίνο από τον Παναθηναϊκό, ο Παπαγιάννης ήταν μόλις 23.
πιτινο-παπαγιαννης.jpg

Η γκρίνια της κερκίδας και η εγκατάλειψη εκ των… έξω!

Σαν αν μην έφταναν τα παραπάνω, το «γλυκό ήρθε και έδεσε» τη φετινή σεζόν. Ήδη από τη σεζόν 2021-22 οι ψίθυροι γύρω από το όνομα του Παπαγιάννη είχαν αρχίσει να γίνονται χλιαρές αποδοκιμασίες, οι οποίες με το πέρασμα των αγώνων και των αρνητικών αποτελεσμάτων του «τριφυλλιού», πλήθαιναν.

Ο απαιτητικός κόσμος των «πρασίνων» περίμενε να δει το κάτι παραπάνω από τον αρχηγό του,  ο οποίος παρά τους 8.5 πόντους του, τα 5.7 ριμπάουντ του και τα 1.2 μπλοκ του ανά παιχνίδι, υπήρξε τις περισσότερες των περιπτώσεων «φάντασμα» του καλού του εαυτού. Ή για να ακριβολογούμε σαφώς κατώτερος των όσων θα μπορούσε να κάνει μέσα στο παρκέ βάσει των σωματικών του διαστάσεων.

Ο Γιώργος Παπαγιάννης φυσικά δεν μπορεί να στοχοποιηθεί μοναχός του για αυτό, περιτριγυρισμένος από συμπαίκτες που ούτε τον βοηθούσαν ούτε η συντριπτική πλειονότητα αυτών μπορούσε να βρεθεί στο ύψος του πάλαι ποτέ κραταιού Παναθηναϊκού.
7aecaef9-papagiannis_papapetrou_panathinaikos_anadoluefes-625x375.jpg

Αφενός μεν στο πρώτο μισό η μπάλα «κολλούσε» στον one man show Ντουέιν Μπέικον χωρίς να περνάει στο ζωγραφιστό, αφετέρου δε στο υπόλοιπο μισό, τα ανδραγαθήματα (αυτά τα ολίγα έως τώρα τουλάχιστον) του «Big Papa» δεν έλαμψαν γιατί δεν αξιοποιήθηκαν. Και κάπως έτσι, το «γυαλί» ράγισε και δεν ήταν ικανό να ξανακολλήσει.

 

Η αγάπη που τόσο σθεναρά υπερασπίστηκε και τόνισε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος για τον Γιώργο Παπαγιάννη μέσω του πολυαγαπημένου του Instagram, υπήρξε ορατή στο πέρασμα των χρόνων. Ο ισχυρός άνδρας της ΚΑΕ στήριξε όσο λίγοι (όσο κανένας για την ακρίβεια) τον άλλοτε αρχηγό των «πρασίνων» σε καιρούς χαλεπούς για τον ίδιο.

Εκεί που η κερκίδα είχε χωριστεί στα δύο και οι «φωνές» δυσαρέσκειας στο πρόσωπο του ολοένα και εμφανίζονταν συχνότερα, ο μεγαλομέτοχος του Παναθηναϊκού πόνταρε ξανά σε εκείνον. Όμως με τις επιλογές του όλα αυτά τα χρόνια, ουσιαστικά ακύρωνε ό,τι φανέρωνε με πράξεις.

Γιώργος Παπαγιάννης και Παναθηναϊκός ακροβατούσαν από καιρό σε τεντωμένο σχοινί, το οποίο ήταν προτετελεσμένο πως δεν θα άντεχε την πίεση και θα έσπαγε.

 

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

 

 

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0