Basket Talk

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 73-70: Προβάδισμα τίτλου δια «πυρός και σιδήρου»

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 73-70: Προβάδισμα τίτλου δια «πυρός και σιδήρου»

Ο Ολυμπιακός αγχώθηκε, απώλεσε σημαντικό προβάδισμα, αλλά έφτασε στη 14η διαδοχική του νίκη απέναντι στον Παναθηναϊκό. Οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν με 73-70 στον πρώτο τελικό της Basket League στο ΣΕΦ, παρά το γεγονός ότι οι «πράσινοι» επέστρεψαν στο φινάλε και έτσι έκαναν το 1-0, αλλά και το πρώτο βήμα προς την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Το 1-0 υπέρ του Ολυμπιακού στη σειρά των τελικών της Basket League είναι γεγονός. Οι «ερυθρόλευκοι» είδαν τον «αιώνιο» αντίπαλο να επιστρέφει στο φινάλε, αλλά επικράτησαν με 73-70 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας για τον πρώτο αγώνα της σειράς και έτσι πέτυχαν τη 14η συνεχόμενη νίκη τους κόντρα στον Παναθηναϊκό.

Το πρώτο τρίλεπτο και το 10-0 των Πειραιωτών έμοιαζαν να τα έχουν κρίνει όλα από νωρίς. Οι «πράσινοι» όχι μόνο όμως επανήλθαν στη συνέχεια, αλλά πέρασαν για πρώτη φορά μπροστά στο ματς στα δύο λεπτά για το τέλος. Δεν μπόρεσαν να φύγουν ωστόσο και με τη νίκη, αφού οι Πειραιώτες πάτησαν καλά στο κλείσιμο του ματς και πήραν το «ροζ» φύλλο αγώνα.

Ο MVP της EuroLeague, Σάσα Βεζένκοφ , αποτέλεσε για άλλη μία φορά τον κορυφαίο για την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα (20π.), ενώ στην αντίπερα όχθη, για τον Χρήστο Σερέλη ξεχώρισε ο Μάριους Γκριγκόνις (17π.).

Κατά την άφιξή της στο ΣΕΦ, η ΚΑΕ Παναθηναϊκός κατήγγειλε επίθεση με πέτρες, μολότοφ και φωτοβολίδα ευθείας βολής.

Το ματς

«Ερυθρόλευκο» μονόλογο αποτέλεσαν τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης. Ο Ολυμπιακός μπήκε στο παρκέ με… φτερά στα πόδια, έτρεξε ένα 10-0 στο πρώτο τρίλεπτο και κράτησε τους «πράσινους» στο μηδέν για 3’13’’, μέχρι να δώσει τη λύση ο Γκριγκόνις… καθισμένος στο παρκέ!

Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα έφτασαν ακόμα και στο +16 (26-10), αλλά τότε ο Παναθηναϊκός αντέδρασε και μείωσε σε μονοψήφια επίπεδα (28-19) στο 13’. Οι Πειραιώτες δε διένυαν και το καλύτερό τους διάστημα επιθετικά, πράγμα που εκμεταλλεύτηκε το «τριφύλλι» για να φτάσει σε απόσταση πέντε πόντων (36-31) στα 53’’ για το ημίχρονο. Στο διάστημα αυτό, όμως, οι «ερυθρόλευκοι» με ένα 5-2, κατάφεραν να μπουν στα αποδυτήρια με το +8 (41-33).

Ο Αρτούρας Γκουντάιτις ήταν «καυτός» στην επιστροφή των δύο ομάδων στον αγωνιστικό χώρο και με τέσσερις συνεχόμενους πόντους, σε συνδυασμό με ένα τρίποντο του Λι, έφεραν τον Παναθηναϊκό σε απόσταση ενός πόντου (41-40) στο 22’.

Με… όπλο τον κόσμο του, αλλά και τη συνεχή κυκλοφορία της μπάλας, ο Ολυμπιακός κατάφερε να βρει εύκολα λύσεις στην αντίπαλη ρακέτα, φτάνοντας εκ νέου σε διψήφιο προβάδισμα (56-46) στο 27’. Οι «ερυθρόλευκοι» κυριαρχούσαν και στις δύο μεριές του γηπέδου και έπειτα από τρίποντο του Ουόκαπ και ένα καλάθι του Φαλ, είχαν αποκτήσει στην έναρξη του τελευταίου μέρους προβάδισμα 13 πόντων (61-48).

Οι «πράσινοι», ωστόσο δεν έβαζαν κάτω. Με σερί 8-1 από το 32’ έως το 35’ έκαναν το σκορ από 62-50, 63-58, ενώ, ο Παπαγιάννης με hook έφερε την ομάδα του σε απόσταση καλαθιού στα 2’23’’ (65-63). Ο Γκριγκόνις μάλιστα με εύστοχο τρίποντο έδωσε για πρώτη φορά το προβάδισμα (65-66) στα 2’02’’. Το τάιμ-άουτ του κόουτς Μπαρτζώκα, ωστόσο συνέφερε την ομάδα του, που με δύο εύστοχες βολές του Ουόκαπ και καλάθι του Γάλλου σέντερ βρέθηκε στο +3 (69-66) 1’17’’ πριν το τέλος. Ο Γκριγκόνις έβαλε τις δύο κρίσιμες βολές στα 6.9’’ (71-70), αλλά οι «ερυθρόλευκοι», έχοντας εύστοχο τον Κώστα Σλούκα από τη γραμμή της φιλανθρωπίας, διατήρησαν το προβάδισμά τους, παίρνοντας έτσι τη νίκη (73-70).

Τα δεκάλεπτα: 26-14, 41-33, 61-48, 73-70

Τα στατιστικά του αγώνα ΕΔΩ

Τάσος Φαραός
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0