Το Final 4 του Basketball Champions League έρχεται (12-14/5) και για να είστε απόλυτα διαβασμένοι για τις μεγάλες αναμετρήσεις το BN Sports ετοίμασε το σχετικό αφιέρωμα.
Η Μάλαγα είναι η πόλη, που επιλέχθηκε φέτος να φιλοξενήσει τους τέσσερις μονομάχους για τον τίτλο του BCL. Στην ισπανική πόλη δεν κατάφερε να ταξιδέψει η ΑΕΚ, καθώς η Χαποέλ Ιερουσαλήμ αποδείχθηκε ανυπέρβλητο εμπόδιο στα προημιτελικά. Οι ισραηλινοί θα βρουν απέναντι τους στον ημιτελικό την Τενερίφη, ενώ στο άλλο ματς η οικοδέσποινα Ουνικάχα θα αντιμετωπίσει τη Βόννη. Προμηνύεται εξαιρετικό τουρνουά με μια δις πρωταθλήτρια (Τενερίφη), μια έμπειρη ομάδα (Ουνικάχα), μια «σταχτοπούτα» (Βόννη) και ένα σύνολο που θέλει να επιστρέψει στην κορυφή μετά από σχεδόν 20 χρόνια (Χαποέλ).
Αναλυτικά το πρόγραμμα:
Τενερίφη - Χαποέλ Ιερουσαλήμ ( Παρασκευή 12/5 18:30)
Ουνικάχα – Βόννη ( Παρασκευή 12/5, 21:30)
Μικρός τελικός (Κυριακή 14/5, 18:00)
Μεγάλος τελικός (Κυριακή 14/5, 21:00)
Γήπεδο: Palacio de Deportes José María Martín Carpena
Ας ρίξουμε μια ματιά στις τέσσερις διεκδικήτριες
Μάλαγα:
Προπονητής: Ιμπόν Ναβάρο
Η ομάδα από τη Νότια Ισπανία πραγματοποιεί μια εξαιρετική σεζόν, κατέκτησε το κύπελλο μετά από 18 χρόνια, είναι στην πέμπτη θέση της ACB και επιχειρεί να επιστρέψει βήμα-βήμα στην Ευρωλίγκα. Στο BCL είχε την τύχη να επισκεφθεί δύο φορές την Ελλάδα, έκανε μόνο δύο ήττες (αδιάφορες) σε 14 παιχνίδια και έφθασε εύκολα μέχρι το φετινό Final 4.
Οι Ισπανοί ξεκίνησαν από τα προκριματικά, διαλύοντας Ντιούκς και Λεβάις και στον πρώτο γύρο δεν προβληματίστηκαν από Ντιζόν, Σάσαρι και ΠΑΟΚ, παίρνοντας την πρώτη θέση στον όμιλο με ρεκόρ 5-1. Στην επόμενη φάση το σκηνικό επαναλήφθηκε αυτή τη φορά κόντρα σε ΑΕΚ, Γαλατάσαραϊ και Λιμόζ, ενώ η Μούρθια ηττήθηκε εύκολα και στα δύο παιχνίδια της προημιτελικής φάσης. Σίγουρα η Ουνικάχα είναι φαβορί, όμως δε θα έχει εύκολο έργο απέναντι στη Βόννη.
Το δυνατό της σημείο είναι ξεκάθαρα το κομμάτι της επίθεσης. Διαθέτει την καλύτερη στο τουρνουά με 84.7 π. ανά παιχνίδι, ενώ είναι δεύτερη και σε ασίστ με 20.8! Μεγάλος πρωταγωνιστής; Ο Κέντρικ Πέρι.
Ο πρώην γκαρντ του Παναθηναϊκού κερδίζει στο νήμα Μπριθουέλα και Κράβις σε μια παρέα έτοιμη για μεγάλα πράγματα. Ο Μαυροβούνιος άσος μετρά φέτος 11.1 πόντους, 2.3 ριμπάουντ, 4.1 ασίστ στο BCL και μετά το Ευρωμπάσκετ δείχνει να είναι αναγεννημένος.
Βόννη:
Προπονητής: Τουόμας Λίσαλο
Ο γερμανικός σύλλογος διανύει την καλύτερη χρονιά της ιστορίας του. Είναι πρώτος στη Basketball Bundesliga, βρίσκεται στο Final 4 του BCL και διαθέτει τον καλύτερο παίκτη του τουρνουά. Ξεκίνησε εξαιρετικά τη διοργάνωση με 5 νίκες και 1 ήττα στον πρώτο γύρο (αντιμετώπισε την ΑΕΚ) και στη δεύτερη φάση «σκόρπισε» Μανρέσα, Ρίτας και Μπαχτσεσεχίρ, κάνοντας έξι επιτυχή αποτελέσματα σε ισάριθμους αγώνες. Στα προημιτελικά το Στρασβούργο έφτασε κοντά στην έκπληξη με το break στη Γερμανία, όμως η Βόννη απάντησε και έκανε την ανατροπή, κλείνοντας εισιτήριο για τη Μάλαγα. Το εντυπωσιακό είναι, πως διαθέτει το χαμηλότερο μπάτζετ από τις άλλες τρείς διεκδικήτριες του τίτλου και ίσως το χαμηλότερο σε όλο το Champions League.
Οι Γερμανοί ξεχωρίζουν στα ριμπάουντ και κυρίως στα επιθετικά. Είναι συνολικά πέμπτοι στη διοργάνωση με μέσο όρο 37.7 ανά παιχνίδι, ενώ καταφέρνουν να ανανεώνουν τις επιθέσεις του σε μεγάλο βαθμό, μετρώντας 13.5 επιθετικά ριμπάουντ κατά μέσο όρο. Το μεγάλο αστέρι; Ο Τι Τζέι Σορτς.
Ο Αμερικανός γκαρντ κάνει εξωπραγματικά πράγματα και είναι το φαβορί, για να αναδειχθεί MVP της διοργάνωσης. Έχει 18.7π., 4ριμπ., 7.1 ασίστ, είναι ο δεύτερος σκόρερ, ο δεύτερος καλύτερος πασέρ, μέσα στη σεζόν έγινε ο πρώτος στην ιστορία του BCL, που σκοράρει 25 ή περισσότερους πόντους σε τέσσερα συνεχόμενα παιχνίδια και ήταν ο καλύτερος παίκτης για το μήνα Δεκέμβριο! Στον ημιτελικό τον περιμένει, όμως, ένας από τους καλύτερους αμυντικούς στη διοργάνωση, ο Αλπέρτο Ντίαθ.
Τενερίφη:
Προπονητής: Τσούς Βιντορέτα
Η πιο έμπειρη ομάδα του τουρνουά αλλά και η πιο γερασμένη, αφού διαθέτει τον μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας (29 έτη). Ο στόχος της είναι να κάνει το back to back, καθώς είναι η περσινή πρωταθλήτρια και δε δυσκολεύθηκε ιδιαίτερα να φτάσει έως το μεγάλο ραντεβού. Πέρασε πρώτη στον όμιλο της πρώτης φάσης (ήττα από το Περιστέρι) και το επανέλαβε και στη δεύτερη κόντρα σε Μούρθια, Νταρουσάφακα και Μπιλμπάο. Στους 8 αντιμετώπισε τη Μανρέσα σε μια επανάληψη του περσινού τελικού και χρειάστηκε να φτάσει έως το τρίτο παιχνίδι, για να πάρει την πρόκριση.
Το σήμα κατατεθέν της είναι το τρίποντο, καθώς μετρά 39.7% πίσω από τη γραμμή των 6μ.75. Το ποσοστό αυτό ανεβάζει ο Φιτιπάλντο, που κατέχει το άκρως εντυπωσιακό 51.5%. Στα παραπάνω θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και την αποτελεσματικότητα του συνόλου, αφού σκοράρει με ρυθμό 115 πόντων ανά 100 κατοχές και είναι σχεδόν 13 πόντους καλύτερη από τον αντίπαλό της πάλι ανά 100 κατοχές. Ο πιο δυνατός κρίκος; Ο Μαρθελίνο Ουέρτας.
Ο Βραζιλιάνος χτυπά την πόρτα των 40, όμως συνεχίζει να βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο. Έχει 12.7π. (52.8% εντός πεδιάς), 7 ασίστ και 1.7 ριμπάουντ και αποτελεί τον ηγέτη των Ισπανών στην πορεία προς μια ακόμη ευρωπαϊκή καταξίωση. Μάλιστα, τον Οκτώβριο στην ήττα της Τενερίφη από το Περιστέρι ο Ουέρτας ξεπέρασε τον Ντούσαν Τζόρτζεβιτς και έγινε ο κορυφαίος πασέρ στην ιστορία του BCL.
Χαποέλ Ιερουσαλήμ:
Προπονητής: Αλεκσάνταρ Τζίκιτς
Η ομάδα, που στέρησε το όνειρο από την ΑΕΚ, ταξιδεύει στη Μάλαγα για να επιστρέψει στην κορυφή μετά από την κατάκτηση του EuroCup το 2004. Με τη δύναμη της έδρας της πέρασε πρώτη στον όμιλο και στον δεύτερο γύρο δεν προβληματίστηκε από Στρασβούργο, Ντιζόν και Χαποέλ Χολόν. Ένα βήμα πριν το Final 4 αντιμετώπισε το δικέφαλο και χρειάστηκε να φτάσουμε στο τρίτο παιχνίδι, για να πάρει το εισιτήριο. Οι κιτρινόμαυροι είχαν ισοφαρίσει τη σειρά με εκπληκτική εμφάνιση στο κλειστό των Άνω Λιοσίων (94-78), όμως στο Ισραήλ δε μπόρεσαν να ακολουθήσουν τον ρυθμό και γνώρισαν βαριά ήττα με 91-51.
Το δυνατό της χαρτί είναι η άμυνα. Δέχεται κατά μέσο όρο 71.1 πόντους και όσες ομάδες κατάφεραν να πάρουν ροζ φύλλο απέναντι της χρειάστηκαν να βάλουν 80 και άνω. Όλοι οι παίκτες πιέζουν πάνω στη μπάλα και κινούνται σχεδόν σε όλες τις γραμμές του γηπέδου με αποτέλεσμα να πνίγουν τους αντιπάλους τους. Να πούμε, πως η Χαποέλ διαθέτει στις τάξεις της τον MVP του Μαρτίου (Ζάκ Χάνκινς) και του Απριλίου (Λέβι Ράντολφ). Ποιος ξεχωρίζει; Ο Ζάκ Χάνκινς.
Δύσκολα διαλέγεις ανάμεσα στους δύο προαναφερθέντες. Και οι δύο κάνουν εξαιρετική σεζόν, όμως, διαλέγουμε τον Αμερικανό σέντερ. O Xάνκινς στα 26 του μετρά φέτος 13.3π., 8.3ριμπ., 1.5 ασίστ, 1.7 μπλόκ, ήταν ο καλύτερος παίκτης του Μαρτίου όπως είπαμε και ήταν άλλες τρεις φορές στην καλύτερη πεντάδα του μήνα. Φυσικά, είναι υποψήφιος για καλύτερος σέντερ της σεζόν.
Πάνος Χόνδρος
www.bnsports.gr