Η μοίρα ή καλύτερα ο Ντιρκ Νοβίτσκι τα έφερε έτσι ώστε η Εθνική μας ομάδα να συναντήσει τις ΗΠΑ στην… τιτανομαχία της πρώτης φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2023. Αυτό θα είναι το 8ο συναπάντημα ανάμεσα στα δύο αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα με το BN Sports να θυμάται και να θυμίζει.
Η καρδιά του παγκόσμιου μπάσκετ χτύπησε το Σάββατο (29/4) στη Μανίλα των Φιλιππινών, εκεί που σε κάτι λιγότερο από 4 μήνες από τώρα το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα ριχτεί στη μάχη για να διαρκέσει το ταξίδι της στα γήπεδα της Ανατολής όσο περισσότερο γίνεται. Οι 32 ομάδες έμαθαν, μέσω μιας φανταχτερής γιορτής, τους αντίπαλους τους με την Εθνική μας ομάδα να κληρώνεται με το μεγαθήριο της διοργάνωσης.
Ο λόγος φυσικά για την πολυνίκη του θεσμού, ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών η οποία έχει να… καυχιέται για 12 μετάλλια συνολικά (5 χρυσά, 3 αργυρά και 3 χάλκινα). Μέσα σε λίγες μέρες λοιπόν (12 για την ακρίβεια) η «γαλανόλευκη» θα κληθεί να αντιμετωπίσει την Team USA δύο φορές, καθώς πριν από την 30η του Αυγούστου στη Μανίλα, θα έχει προηγηθεί το φιλικό στο Αμπού Ντάμπι.
Φυσικά στο μυαλό των απανταχού Ελλήνων, στο άκουσμα της κλήρωσης και του διασταυρώματος με τις ΗΠΑ, ξύπνησαν θύμησες Σαϊτάμα, εν έτει 2006. Τότε που η Ιαπωνία χόρεψε… συρτάκι και η παρέα των Σπανούλη, Κακιούζη, Διαμαντίδη, Παπαλουκά, Σχορτσιανίτη και των άλλων παιδιών, «σόκαρε» την υφήλιο. Η ιστορία όμως με την ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών ούτε άρχισε αλλά ούτε και τέλειωσε εκεί με το BN Sports να ανασύρει από το χρονοντούλαπο τις φορές που συναντήθηκαν οι δύο ομάδες σε μεγάλο ραντεβού της «πορτοκαλί θεάς».
1990 - Α’ Φάση (Παγκόσμιο Κύπελλο)
Η πρώτη επίσημη συνάντηση των δύο ομάδων έλαβε χώρα στο Μουντομπάσκετ του Μπουένος Άιρες (1990). Η Εθνική μας ομάδα μετά τις επιτυχίες των δύο προηγούμενων μεγάλων διοργανώσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο (1987, 1989) λίγο έλειψε να τα καταφέρει και απέναντι στις ΗΠΑ, ακόμα και χωρίς τον Γκάλη. Η «γαλανόλευκη» με πρωτεργάτες τους Γιαννάκη (23π.), Χριστοδούλου (21π.) και με τον Φασούλα άξιο συμπαραστάτη απέναντι στον σπουδαίο Μούρνινγκ, λύγισε στην παράταση με 103-95. Μία Ελλάδα που προηγείτο στη μεγαλύτερη διάρκεια του παιχνιδιού και είδε να μην προσμετράται το καλάθι νίκης του Γαλακτερού στο φινάλε της κανονικής διάρκειας σαν εκπρόθεσμο.
1994 - Ημιτελικός (Παγκόσμιο Κύπελλο)
Τέσσερα χρόνια αργότερα, οι δύο ομάδες βρέθηκαν ξανά σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου και μάλιστα πολύ αργότερα στο θεσμό. Στο Μουντομπάσκετ του Καναδά, η πορεία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος σταμάτησε στα ημιτελικά (για πρώτη στην 4αδα) απέναντι σε έναν σαφώς ανώτερο αντίπαλο. Η Εθνική ομάδα υπέστη συντριβή από τους τρομακτικούς Αμερικανούς (διέλυσαν και τους Ρώσους στον τελικό), ούσα βέβαια το μοναδικό σύνολο που τους κράτησε κάτω από τους 100 πόντους (99-57).
1998 - Μικρός Τελικός (Παγκόσμιο Κύπελλο)
Σε κάτι σαν συνήθεια εξελίχθηκε το συναπάντημα των δύο χωρών στα μεγάλα ραντεβού καθώς και στο Μουντομπάσκετ του 1998, που διεξήχθη στην Αθήνα, Ελλάδα και ΗΠΑ βρέθηκαν ξανά. Αυτή τη φορά υπό τη θέα ενός μεταλλίου, έστω και αν αυτό δεν ήταν το χρυσό.
Παρότι λοιπόν οι Αμερικανοί εμφανίστηκαν χωρίς τους NBAaers τους λόγω του περίφημου lockout, κατάφεραν και ανέβηκαν στην τρίτη θέση του βάθρου, με τη συνεισφορά των Δημήτρη Παπανικολάου (18π.) και Γιώργου Καλαϊτζή (15π.) να μην είναι αρκετή στο τελικό αποτέλεσμα (84-61).
2004 - Α Φάση (Ολυμπιακοί Αγώνες)
Και αφού μεσολάβησε ένα διάλειμμα έξι χρόνων χωρίς να διασταυρωθούν οι δυο τους, Ελλάδα και ΗΠΑ συναντήθηκαν στα ίδια μέρη. Μία ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών με αρκετούς πρωτάρηδες στην αποστολή (Καρμέλο Άντονι, Λεμπρόν Τζέιμς κλπ), μπορεί να μην κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, το οποίο κατέληξε στην Αργεντινή, ωστόσο στη φάση των ομίλων επικράτησε της Εθνικής μας με 77-71 παρά την υπερπροσπάθεια του Αντώνη Φώτση (22π.).
2006 - Ημιτελικός (Παγκόσμιο Κύπελλο)
Ένα μεσημέρι ονειρικό, ένας αγώνας που κάθε Έλληνας θα θυμάται εσαεί που και με ποιον το παρακολούθησε. Και πως να το ξεχάσει; Στην άλλη άκρη της Γης, οι… θεοί του Ολύμπου προκάλεσαν «σεισμό», βάζοντας 101 πόντους στην «Dream Team». Όχι σε οποιαδήποτε ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά κόντρα σε ένα σύνολο παικτών που προκαλούσε τον φόβο και τον τρόμο. Το σεμιναριακό πικ εν ρολ των Ελλήνων αποτέλεσε το… όπλο των ηρώων του Γιαννάκη και ήταν υπεραρκετό για να πετάξει εκτός τελικού το αδιαφιλονίκητο φαβορί (101-95).
2008 - Α Φάση (Ολυμπιακοί Αγώνες)
Δύο χρόνια αργότερα και όλα κύλησαν διαφορετικά. Το πάθημα έγινε… μάθημα για τις ΗΠΑ που δεν άφησαν κανένα περιθώριο αντίδρασης στην επόμενη συνάντηση των δύο ομάδων. Η Team USA με μάτι που «γυάλιζε» και με πολυφωνία στην επίθεση, επικράτησε άνετα της ελληνικής ομάδας με 92-69 σε ένα ματς που κρίθηκε από το πρώτο ημίχρονο.
2019 - Β Φάση (Παγκόσμιο Κύπελλο)
Οι αρνητικές απαντήσεις των «αστέρων» από Αμερική μεριά διαδέχονταν η μία την άλλη με την Team USA του Γρεγκ Πόποβιτς να κατεβαίνει στο Μουντομπάσκετ του 2019 με… γήινη σύνθεση. Έστω και έτσι βέβαια, η Εθνική μας ομάδα δεν μπόρεσε να την πληγώσει παρότι την κράτησε κάτω από τους 70 πόντους (93 πόντους είχε μ.ο μέχρι το ματς εκείνο), καθώς τα «έσπασε» από μέση και μακρινή απόσταση (69-53). Μία ήττα που δεν αποτέλεσε… ταφόπλακα στις γαλανόλευκες ελπίδες για πρόκριση στους «8», με το ζητούμενο βέβαια (νίκη με +12) να μην έρχεται κόντρα στην Τσεχία.
Μάνος Φυρογένης