Basket Talk

Χωρισμένη στα δύο η Αυστραλία – Επετράπη η συμμετοχή στην πρώτη τρανσέξουαλ μπασκετμπολίστα

Χωρισμένη στα δύο η Αυστραλία – Επετράπη η συμμετοχή στην πρώτη τρανσέξουαλ μπασκετμπολίστα

Η Αυστραλία δείχνει τον δρόμο για την ορατότητα και την συμπερίληψη στον αθλητισμό με τη συμμετοχή τρανς παίκτριας στο γυναικείο μπάσκετ.

Σάλος έχει προκληθεί τις τελευταίες ώρες με την αίτηση που δέχτηκε η μπασκετική λίγκα της Βικτώρια από τρανσέξουαλ αθλήτρια για να συμμετάσχει στο ημιεπαγγελματικό πρωτάθλημα της Αυστραλίας NBL 1. Όπως όλα δείχνουν η αίτηση θα εγκριθεί, με τα τυπικά μόνο να μένουν για την ένταξη της τρανσέξουαλ παίκτριας στη γυναικεία ομάδα μπάσκετ Κίλσιθ Κόμπρας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της λίγκας η μπασκετμπολίστας έχει περάσει επιτυχώς όλα τα ιατρικά και εργομετρικά τεστ που χρειάζονται ώστε να συμμετάσχει από τη νέα σεζόν ενώ παράλληλα ζητήθηκε και η σύμφωνη γνώμη των υπόλοιπων παικτριών της ομάδας.

Ο κύριος στόχος του πρωταθλήματος, όπως ανακοινώθηκε, είναι να παρέχει καθοδήγηση και υποστήριξη χωρίς διακρίσεις. Αυτό πρεσβεύει και ο CEO της Βικτώρια, Νικ Χάνεϊ δηλώνοντας «είναι σημαντικό όλοι οι αθλητές να συμμετέχουν σ’ ένα συμπεριληπτικό, δίκαιο, ασφαλές και με σεβασμό περιβάλλον. Ελπίζουμε όλοι στην κοινότητα να προχωρήσουμε παρακάτω με κατανόηση των νέων συνθηκών».

Το μπάσκετ ήταν και είναι από πάντα το «παιχνίδι για όλους», όμως οι τρανσέξουαλ αθλήτριες συνεχίζουν να υφίστανται διακρίσεις  κι ας λαμβάνουν μέρος σε αγωνίσματα π.χ. Ολυμπιακών Αγώνων εδώ και αρκετά χρόνια.

Βέβαια αυτό δεν είναι αρεστό από όλους αφού ο πρώην NBAer και πρωταθλητής με τους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς Άντριου Μπόγκουτ ξεσπάθωσε μέσω social media επιρρίπτοντας την ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση τόσο στη λίγκα όσο και στον σύλλογο και κατά πως φαίνεται ηγείται των επικριτών της απόφασης. «Η ιερότητα του γυναικείου αθλητισμού θυσιάζεται στον βωμό της συμπεριληπτικότητας προκαλώντας τις ποίκιλες αντιδράσεις του κόσμου» σχολίασε ο Μπόγκουτ και μετά από αυτή του τη δημόσια τοποθέτηση ξεκίνησε μία μεγάλη κουβέντα στην χώρα του down under.

Δεν είναι η πρώτη φορά πάντως που δημιουργείται debate γύρω από αυτό το ζήτημα. Ανέκαθεν κυριαρχούσε διχογνωμία καθώς αρκετοί υποστηρίζουν πως υποβαθμίζεται η γυναικεία παρουσία στον αθλητισμό μιας και λόγω μυϊκής υπεροχής ή επιπέδων τεστοστερόνης στο αίμα υπάρχει καλύτερη απόδοση στις τρανσέξουαλ αθλήτριες κάτι που συνιστά άδικη και άνιση την συμμετοχή τους στις γυναικείες κατηγορίες. Πέρυσι η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κολύμβησης προέβη στων αποκλεισμό των τρανς αθλητριών θέτοντας αργότερα ως κριτήριο για την συμμετοχή τους το να μην έχουν περάσει ανδρική εφηβεία. Ο στίβος για παράδειγμα θέτει την τεστοστερόνη στο επίκεντρο ως βασικότατο παράγοντα της απόδοσης, με τα επίπεδα να πρέπει να φτάνουν αυστηρά ως τα 5 nmol/L και να διατηρούνται για τουλάχιστον 12 μήνες.

220317185631-02-lia-thomas-ncaa-swimming.jpg

Ο αθλητισμός όμως δεν πρέπει να κάνει διακρίσεις παρά μόνο να ενώνει τους ανθρώπους και αυτό το αποδεικνύει έμπρακτα η Κλόι Μπίμπι, παίκτρια του NBL1, με τα λόγια της: «Το μόνο που θέλουν είναι να παίξουν μπάσκετ. Μόνο σεβασμό μπορώ να δείξω σ’ έναν τέτοιον άνθρωπο».

2515880186ae8bd6b9d685d2802c2ea3.jpg

Με την Λόρελ Χάμπαρντ που ήταν η πρώτη ανοικτά τρανς γυναίκα που αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες (άρση βαρών), και με την προσεχή συμμετοχή της τρανς παίκτριας στο ημιεπαγγελματικό πρωτάθλημα μπάσκετ της Αυστραλίας διαγράφεται ο δρόμος της ένταξης και της συμπεριληπτικότητας στον αθλητισμό για τις κοινωνίες όπου ο αποκλεισμός θεωρείται η κανονικότητα.

Hubbard-1.jpg

Ευτυχία Οικονομίδου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0