Το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου έρχεται για ακόμη μια φορά αντιμέτωπο με αλλαγές που θα διαφοροποιήσουν τον τρόπο απονομής των σημαντικότερων βραβείων της σεζόν.
Το NBA κοιτά να αλλάξει τον κανονισμό όσον αφορά τα βραβεία της κανονικής περιόδου σε συνάρτηση με τα ματς στα οποία αγωνίζεται ο κάθε παίκτης. Ως τώρα τα ατομικά βραβεία στο NBA αποδίδονται χωρίς κάποιον περιορισμό στο όριο των συμμετοχών που μπορεί να έχει κάποιος μπασκετμπολίστας, Αυτό είναι κάτι που σκέφτονται να διαφοροποιήσουν στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Σαμς Σαράνια.
NBA, NBPA moving closer to agreement to establish rule that a player must play in a minimum number of games to be eligible for major awards as part of potential new Collective Bargaining Agreement, sources say.
— Shams Charania (@ShamsCharania) March 13, 2023
Full details in The Bounce at @TheAthletic: https://t.co/0BKUBNAkQr
Η πιο πολυσυζητημένη εκδοχή είναι το όριο αγωνιστικών εμφανίσεων να τοποθετηθεί στις 58, όσες είναι δηλαδή και για να χρησθεί κάποιος τοπ σκόρερ. Πολλές οι γνώμες για το ζήτημα, γι’ αυτό και ενώ συζητιέται καιρό, δεν έχει παρθεί κάποια απόφαση. Πάντως, δεν είναι λίγες οι φορές που έχει τεθεί στο τραπέζι ένα θέμα τέτοιας φύσης ειδικά όσον αφορά το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη της σεζόν. Το να κερδίσει κανείς μια διάκριση τέτοιου μεγέθους είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Οι ατομικές εμφανίσεις, η προσφορά στην ομάδα ώστε αυτή να φτάσει στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και οι συνολικές συμμετοχές σε παιχνίδια είναι κάποιοι από αυτούς τους παράγοντες. Η αποδοτικότητα και η διάρκεια είναι το «κλειδί» για να ξεχωρίσει κάποιος σε τέτοιο βαθμό.
Το βραβείο του MVP απονέμεται στον καλύτερο παίκτη συνολικά της χρονιάς. Δύσκολα αυτός ο νικητής δεν θα έχει παίξει στους περισσότερους αγώνες της σεζόν, όμως υπάρχουν φορές που παίκτες μπαίνουν στην κουβέντα χωρίς να πληρούν απαραίτητα όλα τα κριτήρια. Όπως π.χ. ο Τζοέλ Εμπίντ που τερμάτισε δεύτερος την περασμένη χρονιά στις ψήφους για το MVP παίζοντας στα 68 από τους 82 αγώνες ή όταν ο κόσμος περίμενε πως θα κερδίσει το βραβείο του Ρούκι της χρονιάς αν και αγωνίστηκε σε μόλις 31 παιχνίδια.
Με τον καθορισμό συγκεκριμένου αριθμού εμφανίσεων, το NBA κοιτά να λύσει παράλληλα και το ζήτημα του load management που προκύπτει. Δηλαδή, της ξεκούρασης παικτών και της επιλογής να μην παίζουν σε ορισμένα παιχνίδια για να είναι σε μεγαλύτερη ετοιμότητα στα πιο σημαντικά από αυτά ακόμα και αν δεν υποφέρουν από κάποιον τραυματισμό ή αδιαθεσία. Βέβαια αυτή η απόφαση συνήθως δεν έχει παρθεί από τους ίδιους τους παίκτες, μιας και το σταφ γύρω από εκείνους είναι αρμόδιο για να προτείνει κάτι τέτοιο. Οι ομάδες όλο και συχνότερα κρατάνε εκτός αγώνων τους παίκτες τους με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του Καουάι Λέοναρτ το 2019 που κατέκτησε το πρωτάθλημα με τους Ράπτορς. Με την ορθή διαχείριση του παίκτη, μπορούσαν να κάνουν «συντήρηση» των δυνάμεων του, ώστε να αποδίδει το μέγιστο στα μεγαλύτερα ματς.
Ο Κομισάριος του NBA, Άνταμ Σίλβερ, έκανε μια αναφορά στο θέμα στο All Star game του Salt Lake City: «Είχαμε συνηθίσει να λέμε “πήγαινε παίξε κι ας υποφέρεις από τραυματισμό”. Δε νομίζω πως κάτι τέτοιο είναι σωστό. Στο τέλος της ημέρας και οι αθλητές είναι άνθρωποι που παίζουν υπό συνθήκες μεγάλης πίεσης και πόνου σε καθημερινή βάση».
Adam Silver talks load management, officiating in the NBA’s future https://t.co/eFw2rNyZGg
— The Celtics Wire (@TheCelticsWire) February 23, 2023
Βέβαια υπάρχει και ο αντίλογος. Πολύς κόσμος πασχίζει να βρει ένα εισιτήριο για να παρακολουθήσει την αγαπημένη του ομάδα σε ένα και μοναδικό παιχνίδι για να καταλήξει να μην βλέπει τον παίκτη που περιμένει τόσο καιρό. Κάτι παρεμφερές είχε συμβεί με ένα μικρό φίλο των Χιτ που έγινε viral, αφού ταξίδεψε 4,000 μίλια για να δει τον Τζίμι Μπάτλερ να παίζει με τον ίδιο να μην είναι διαθέσιμος εκείνο το βράδυ.
Όπως υποστήριζε και ο θρύλος Κόμπι Μπράιαντ: «Δεν ξέρω τι είναι αυτό (σ.σ. load management), είναι τρελό! Έχεις τόσους ανθρώπους να πληρώνουν για να σε βλέπουν να παίζεις κάθε βράδυ».
Στους ίδιους τόνους κυμαίνεται και ο Ντεμάρ Ντερόζαν των Σικάγο Μπουλς τονίζοντας πως κάποιος παίκτης για να αναδειχθεί ως ο πολυτιμότερος θα πρέπει, αν όχι όλα, να έχει παίξει τουλάχιστον στα 78 από τα 82 παιχνίδια του πρωταθλήματος.
DeMar says NBA players should play at least 78 games to be considered for MVP ?
— Bleacher Report (@BleacherReport) February 22, 2023
This facts?
(via @joevardon, @LawMurrayTheNU, @bkravitz) pic.twitter.com/BQKOJ1RZRQ
Βέβαια αυτή η κουβέντα αλλάζει αναλόγως και για ποιον παίκτη συζητάμε. Ο 38χρονος Λεμπρόν Τζέιμς δεν έχει τις ίδιες αντοχές με τον 23χρονο Τζα Μοράντ ώστε να συμμετάσχει και στα 82 παιχνίδια της σεζόν. Όλα αυτά η Λίγκα, λοιπόν, πρέπει να τα σκεφτεί για να πάρει την πιο σωστή και δίκαιη απόφαση ενόψει μιας χρονιάς από τις πιο συναρπαστικές στο NBA και σε ατομικό και σε ομαδικό επίπεδο.
Ευτυχία Οικονομίδου
www.bnsports.gr