Basket Talk

Πάου Γκασόλ: Το έτερο μισό του «αθάνατου» Κόμπι

Πάου Γκασόλ: Το έτερο μισό του «αθάνατου» Κόμπι

Οι Λέικερς απέσυραν τη φανέλα του Πάου Γκασόλ τιμώντας τον για την προσφορά του στην ομάδα σε μια συγκινητική βραδιά που ήταν αισθητή η απώλεια του φίλου του Κόμπι Μπράιαντ.

Ο θρύλος των Λέικερς, Πάου Γκασόλ είδε τη φανέλα του με το νούμερο 16 να αποσύρεται στην Crypto Arena δίπλα στους Κόμπι Μπράιαντ, Μάτζικ Τζόνσον και Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ στο ματς με τους Γκρίζλις. Με αυτόν τον τρόπο έγινε μέλος μιας ελίτ Ευρωπαίων παικτών που τιμήθηκαν από τους συλλόγους τους όπως ο Ντιρκ Νοβίτσκι, ο Τόνι Πάρκερ, ο Πέτζα Στογιάκοβιτς κλπ. Ο Ισπανός σέντερ έπαιξε για την ομάδα του Λος Άντζελες από το 2008 ως το 2014 βοηθώντας στην κατάκτηση των δύο back to back πρωταθλημάτων το 2009 και το 2010.

Η άφιξη του στην ομάδα της «πόλης των αγγέλων» δεν σηματοδότησε απλώς μια νέα εποχή για τους Λέικερς τίτλων και επιτυχιών, αλλά μέσω αυτής ξεκίνησε μια φιλία τόσο δυνατή που έμεινε ανεξίτηλη στον χρόνο.

Ο Κόμπι Μπράιαντ είδε στα μάτια του Γκασόλ την ελπίδα να έρχεται στην ομάδα στη μέση της σεζόν και όσο δύσκολο και αν είναι να κερδίσει κάποιος την εμπιστοσύνη και τη φιλία του "Μπλακ Μάμπα", μια ερώτηση ήταν αρκετή. «Μπορώ να βασιστώ πάνω σου;» τον ρώτησε και τα υπόλοιπα ανήκουν στην ιστορία...
κομπ.jpg

Συμπορεύτηκαν στο Λος Άντζελες για 7 σεζόν αλλά το δέσιμο τους έμελλε να κρατήσει και να δυναμώσει και εκτός παρκέ. Δύο συμπαίκτες από τελείως διαφορετικούς κόσμους που έγιναν οικογένεια. Μάλιστα ο Κόμπι έθεσε στο τραπέζι και την εξής συμφωνία. «Στείλε μου τους γιους σου να τους σκληραγωγήσω και να τους μάθω να παλεύουν και να δουλεύουν κυνηγώντας αυτό που θέλουν και εγώ θα σου στείλω τις κόρες μου να τις διδάξεις τον πολιτισμό και την ευαισθητοποίηση».

Ο «θείος Πάου» όπως τον φωνάζει η μεγάλη κόρη του Κόμπι, Νατάλια, ήταν και είναι πάντα δίπλα στην οικογένεια Μπράιαντ. Ειδικά μετά τον χαμό του αγαπημένου του φίλου και της κόρης του Τζιάνα στο δυστύχημα με το ελικόπτερο τον Ιανουάριο του 2020 ο Γκασόλ στήριξε με κάθε τρόπο την χήρα Βανέσα και στις κόρες της. Μάλιστα, θέλησε να τιμήσει τη μνήμη του αδικοχαμένου «Μπλάκ Μάμπα» δίνοντας το όνομα της Τζιάνα στη νεογέννητη κόρη του και χρήζοντας τη Βανέσα νονά της.
μπαμπς.jpg

Ο Γκασόλ βέβαια, δεν είχε τη νοοτροπία του Κόμπι, το λεγόμενο «Μάμπα μεντάλιτι» ούτε σκεφτόταν μόνο το μπάσκετ. Όμως ο Μπράιαντ γρήγορα τον έφερε αντιμέτωπο με αυτόν τον τρόπο σκέψης. Ήταν στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2008 όταν οι ΗΠΑ έπαιξαν εναντίον της Ισπανίας. Οι δύο φίλοι από συμπαίκτες βρέθηκαν αντίπαλοι στο παρκέ με τον Κόμπι να δείχνει γρήγορα τις προθέσεις του. Στην προσπάθεια του να εμποδίσει το σκριν του Γκασόλ έπεσε με δύναμη πάνω του γκρεμίζοντας τον. Αυτό δεν συνέβη καταλάθος αλλά ήταν ένα μάθημα που ήθελε να δώσει στους συμπαίκτες του πως όσο κοντά κι αν είναι με τον Πάου, το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να νικήσει η ομάδα του. «Έπεσε πάνω μου λες και θα μπορούσε να περάσει από μέσα μου. Ήθελε να περάσει ένα μήνυμα στους υπόλοιπους» είπε αργότερα ο Γκασόλ.

Εκεί διέφερε ο Ισπανός από τον Κόμπι. Δεν είχε εμμονή με το μπάσκετ όσο και να τα κατάφερνε, όσες διακρίσεις και αν έπαιρνε. Ξεχώριζε λόγω της ευαίσθητης φύσης του με τις έντονες ανησυχίες του. Αντί να έχει κάποιο μπασκετικό είδωλο αυτός θαύμαζε τον Ισπανό τραγουδιστή της Όπερας, Πλάθιντο Ντομίνγκο. Ενδιαφερόταν για την ιστορία, τις τέχνες, το διάβασμα και τα κοινωνικά δρώμενα. Μαζί με τη Unicef έχει ταξιδέψει πολλές φορές για να βοηθήσει παιδιά που έχουν ανάγκη. Έτσι έκανε και τον Ιούλιο του 2013 που η Συρία χτυπήθηκε από τον πόλεμο με χιλιάδες παιδιά να ζουν υπό άθλιες συνθήκες. «Είναι σοκαριστικό να βλέπεις τι έχουν περάσει όλα αυτά τα παιδιά. Κανένα παιδί δεν πρέπει να βιώνει τέτοια βία και να μην έχει πρόσβαση σε βασικές ανάγκες» δήλωσε.


Ακόμα και τον καιρό που αγωνιζόταν ακόμα στο NBA ο Γκασόλ,  μέσα στο πιεστικό του πρόγραμμα προσπαθούσε να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί. Έτσι και το 2018 στην off-season του πρωταθλήματος πήγε στο μεγαλύτερο προσφυγικό Καμπ στο Μπαγκλαντές για να προσφέρει τη βοήθεια του στους πρόσφυγες.

Το ευαίσθητο παιδί του NBA, λοιπόν, τιμήθηκε από τους Λέικερς με κάθε επισημότητα. Το νούμερο 16 θα "ξεκουραστεί" πια ανάμεσα στις φανέλες με το 8 και το 24 του αδερφικού φίλου Κόμπι σφραγίζοντας μια για πάντα αυτή την σχέση που πέρασε πλέον στην αιωνιότητα.


Ευτυχία Οικονομίδου


www.bnsports.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0