Ντέρμπι κορυφής στη Euroleague με τον Ολυμπιακό να υποδέχεται τη Μπαρτσελόνα και τους Παπανικολάου, Βεζένκοφ, Μπαρτζώκα να… ανταμώνουν με το «μπλαουγκράνα» παρελθόν τους.
Η προτελευταία «διαβολοβδομάδα» της σεζόν στη Euroleague είναι προ των πυλών με τα περισσότερα βλέμματα να στρέφονται στο κατάμεστο ΣΕΦ και τον αγώνα του Ολυμπιακού με τη Μπαρτσελόνα. Οι δύο ομάδες ισοβαθμούν στη 2η θέση με ρεκόρ 18-8 και σε περίπτωση που οι «ερυθρόλευκοι» πανηγυρίσουν στο τέλος της βραδιάς, θα έχουν κάνει ένα σημαντικότατο βήμα για να βάλουν για τα καλά από κάτω τους τους Ισπανούς (είχαν αλώσει τη Βαρκελώνη με 80-70 στην πρεμιέρα). Αντίθετα η Μπαρτσελόνα θέλει να πάρει… εκδίκηση για το εναρκτήριο παιχνίδι και να συνεχίσει την καλή παράδοση των τελευταίων ετών στον Πειραιά (3/4 νίκες).
Πέρα όμως από το αμιγώς βαθμολογικό σκέλος και τις μεταξύ τους κομβικές και «τιτάνιες» μάχες (μικρό τελικό Final-4 2009, τελικό 2010, ημιτελικό 2012, playoffs 2015) υπάρχουν και κάποια πρόσωπα που τους συνδέουν και συναντώνται όλα τους στο «ερυθρόλευκο στρατόπεδο» πλέον. Κώστας Παπανικολάου, Σάσα Βεζένκοφκαι φυσικά ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχαν… ξαποστάσει, άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο, στην πρωτεύουσα της Καταλονίας κατά το παρελθόν, με την παρουσία τους εκεί να χαρακτηρίζεται από μία συνθήκη κοινή. Πήγαν με βλέψεις και έγιναν για άλλους λόγους, περαστικοί.
Παπανικολάου: Ο πακτωλός χρημάτων και η επιθυμία που σεβάστηκαν στη Βαρκελώνη
Ήταν Ιούλιος του 2013 όταν ο Κώστας Παπανικολάου αποδεχόταν την «μυθική» οικονομικά πρόταση της Μπαρτσελόνα και γινόταν ο 6ος Έλληνας που θα φορούσε τα «μπλαουγκράνα». Η Μπαρτσελόνα είχε βάλει στο… μάτι τον «Rising Star» της Ευρωλίγκα και τα χρήματα που δεν έπεισαν τον Σπανούλη να γίνει κάτοικος Ισπανίας, τα έδωσε στον νεαρό Παπανικολάου (5,5 εκατομμύρια για 3 χρόνια). Μάλιστα, με το ποσό αυτό έγινε πιο ακριβοπληρωμένος ακόμα και από τον ηγέτη της ομάδας, Χουάν Κάρλος Ναβάρο.
Ο «Παπ» κατανόησε γρήγορα τα συστήματα και έγινε βασικό γρανάζι του Τσάβι Πασκουάλ στην τελευταία χρονιά της Μπάρτσα πριν την περίοδο κάμψης, βοηθώντας τους Καταλανούς να φτάσουν μια… ανάσα από το triple crown. Παρά ταύτα ένα χρόνο αργότερα το όνειρο του NBA μπήκε στο προσκήνιο.
Ο 22χρονος τότε Παπανικολάου αφού έζησε, όχι και με ιδιαίτερη επιτυχία, το American Dream, επέστρεψε στην Ευρώπη με τη Μπάρτσα να διατηρεί τα δικαιώματά του και να έχει τον πρώτο λόγο. Ο Έλληνας φόργουορντ όμως μετέφερε εξ΄ αρχής στους «μπλαουγκράνα» την έντονη επιθυμία του να γυρίσει στο λιμάνι του Πειραιά και να μη ματσάρουν την πρόταση του Ολυμπιακού. Όπερ και εγένετο, με την ιστορία από εκεί και πέρα να είναι γνωστή.
Βεζένκοφ: Το… ακατέργαστο διαμάντι που δεν έλαμψε στη Βαρκελώνη
Ο Βεζένκοφ του Άρη αποτελούσε case study μια οκταετία πίσω (όχι ότι δεν αποτελεί τώρα), με τη φήμη του το καλοκαίρι του 2015 να έχει ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα, ακόμα και αυτά της «γηραιάς ηπείρου». Ο 20χρονος εκκολαπτόμενος σταρ με τα τρία διαβατήρια, έγινε αντικείμενο συζήτησης και στην Ιβηρική με την Μπαρτσελόνα να πείθεται από την προοπτική του και να τον εντάσσει στο δυναμικό της, κερδίζοντας στο σπριντ τη Βαλένθια.
Ο Σάσα όμως της Μπαρτσελόνα, με όσο καλές περγαμηνές και αν πήγε, δεν μπόρεσε να τις… ξετυλίξει. Ο νεαρός Βούλγαρος αποκόμισε πλούσιες εμπειρίες όμως εκ του αποτελέσματος το «πάντρεμα» φάνηκε πως δεν ήταν ταιριαστό ή τουλάχιστον δεν ήταν η ώρα να συμβεί. Η σταδιακή προσαρμογή από μεριάς Πασκουάλ, άφησε τη θέση της στην σαφώς πιο ικανοποιητική παρουσία επί Γιώργου Μπαρτζώκα (7,5 πόντοι σε 18 λεπτά συμμετοχής) σε μια δύσκολη χρονιά όμως για τον οργανισμό για να έρθει ο σχεδόν… παραγκωνισμός με τους Σίτο Αλόνσο και Σβέτισλαβ Πέσιτς. Το ταλέντο υπήρχε (ούτως ή άλλως αυτό σε μεγάλο βαθμό είναι έμφυτο) ωστόσο «κλειδαμπαρώθηκε» την τριετία που ο Βεζένκοφ παρέμεινε στη Βαρκελώνη, με τον Ολυμπιακό να αποδεικνύεται το καταφύγιό του.
Μπαρτζώκας: Τι θα γινόταν, αν…;
Μπαρτσελόνα και Γιώργος Μπαρτζώκας είναι δύο έννοιες εκρηκτικές και απαιτητικές, που θέλησαν πολύ να συνεργαστούν όμως δεν τα βρήκαν σε κανένα σημείο. Άλλωστε η παραδοχή του ίδιου πως εκείνη ήταν η πιο δύσκολη χρονιά της καριέρας του, τα λέει όλα.
Οι «μπλαουγκράνα» είδαν στο πρόσωπο του πρώτου Έλληνα τεχνικού που κατέκτησε Ευρωλίγκα και του «αρχιτέκτονα» της ομάδας-έκπληξης, Λοκομοτίβ Κούμπαν, τον άνθρωπο που θα μπορούσαν να δώσουν τα… κλειδιά στην μετά Πασκουάλ εποχή (πολυετές συμβόλαιο). Παρόλα αυτά κάτι τέτοιο έμεινε μονάχα στις υπογραφές. Οι μεταγραφές που (δεν) ήρθαν σε συνδυασμό με τους πάμπολλους τραυματισμούς και την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα μεταξύ διοίκησης και τεχνικού επιτελείου, δεν έκαναν την παραμονή του στη Βαρκελώνη dolce vita. Κάθε άλλο μάλιστα.
Η Μπαρτσελόνα της σεζόν 2016-17 ήταν ένα… Βατερλό όπως έχει παραδεχθεί και ο ίδιος ο κόουτς. Τα ρεκόρ είχαν σταθερά αρνητικό πρόσημο, η ομάδα δεν έφτασε καν στο σημείο να διεκδικήσει κανένα στόχο της (11η στη Euroleague, αποκλεισμός στα ημιτελικά από Κύπελλο, προημιτελικά από πρωτάθλημα) και ως εκ τούτου καλύτερη λύση ήταν το διαζύγιο. Έστω και έτσι βέβαια παρόλο που οι συγκυρίες ήταν κακές και η συνεργασία των δύο πλευρών είχε αρκετά περισσότερα μελανά σημεία παρά θετικά, ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα έπαιρνε ξανά την ίδια απόφαση, όπως έχει παραδεχθεί. «Κοιτώντας πίσω, αν μου δινόταν η επιλογή να μην πάρω αυτή την απόφαση, θα έκανα πάλι το ίδιο. Δεν μετανιώνω που πήγα».
Η μέχρι στιγμής πορεία του Ολυμπιακού δείχνει ότι οι «ερυθρόλευκοι» μπορούν να έχουν μία θέση στο Final-4 του Κάουνας, ακόμα και την υψηλότερη. Την επιλογή αυτή μπορείς να την βρεις στην ελκυστική απόδοση του 4.55 στο ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ.
Μάνος Φυρογένης