Basket Talk

Η Ζαλγκίρις άφησε πίσω της ήττες, γκρίνια και… προπονητοφαγία! (video)

Η Ζαλγκίρις άφησε πίσω της ήττες, γκρίνια και… προπονητοφαγία! (video)

Ο Παναθηναικός ταξιδεύει στο μακρινό Κάουνας θέλοντας να δώσει συνέχεια στο νικηφόρο σερί του. Για να τα καταφέρει όμως, πρέπει να γίνει η πρώτη ομάδα που θα… αλώσει την έδρα της Ζαλγκίρις. Οι Λιθουανοί α είναι… μεταλλαγμένοι, βρήκαν την ηρεμία τους στο πρόσωπο του Μακσβίτις και έχουν τον τρόπο, όταν τα ματς κρίνονται στην «κόψη του ξυραφιού».

Μία δύσκολη αποστολή έχει μπροστά του το «τριφύλλι» αν θέλει να πατήσει την οκτάδα. Οι «πράσινοι» πήραν πολύ υψηλό βαθμό την περασμένη… διαβολοβδομάδα και εκεί που φαινόταν ότι το «τρένο» της οκτάδας απομακρυνόταν, ήδη βρίσκεται μία ανάσα από αυτή. Η μαμά Λι έφερε τον απαιτούμενο… αέρα αντεπίθεσης, ο Μπέικον έδειξε στο παρκέ αυτά για τα οποία αποκτήθηκε και κυρίως ο Παναθηναικός θύμισε ομάδα. Αρκεί όμως αυτό στην πιο ανταγωνιστική ίσως Euroleague των τελευταίων ετών; Πιθανότατα όχι και η απάντηση «κρύβεται» πίσω από την εντυπωσιακή Ζαλγκίρις, που διατηρεί απόρθητο το… κάστρο της και τις επιδόσεις της.
Fh6TK_JXgAEvwHF_1.jpg

Στο άκουσμα της πιο βελτιωμένης ομάδας της σεζόν, πολλοί θα σπεύσουν να κατονομάσουν μονομιάς τη Φενέρμπαχτσε. Σίγουρα, ο Δημήτρης Ιτούδης και το τιμ του έχουν συνθέσει μία σχεδόν… άτρωτη αρμάδα έως τώρα στη σεζόν, η οποία παρόλα αυτά είχε τα «φώτα» για να το κάνει. Στο Κάουνας ωστόσο οι συνθήκες δεν έδειχναν πρόσφορες, πολλώ δε μάλλον αν κοιτάξει κανείς την περσινή βαθμολογία από την… ανάποδη.

Η ουραγός της σεζόν 2021-22 έμοιαζε με… ακυβέρνητο καράβι αλλάζοντας τους προπονητές σαν τα πουκάμισα. Ο Μάρτιν Σίλερ απομακρύνθηκε νωρίς νωρίς, ο γνώριμος στο ελληνικό κοινό, Γιούρι Ζντοβς δεν έσωσε την «παρτίδα» και ο κλήρος έλαχε στον Μακσβίτις. Τα «λαϊκά δικαστήρια» έδιναν και έπαιρναν, η Ζαλγκίρις έσπασε κάθε αρνητικό ρεκόρ στη Euroleague (χειρότερο σερί ηττών στην ιστορία της ) και σαν να μην έφτανε αυτό, χάθηκε και η εγχώρια πρωτοκαθεδρία της μετά από δώδεκα χρόνια, από τη Ρίτας Βίλνιους (αντίπαλο του Περιστερίου). (αντίπαλο του Περιστερίου).

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, οι Λιθουανοί μπήκαν στο φετινό «μαραθώνιο» της Ευρωλίγκας ως ένα από τα μεγάλα φαβορί για την κατάληψη της τελευταίας θέσης. Η μετά Γιασικεβίτσιους εποχή τους ήθελε… αιχμάλωτους των λανθασμένων επιλογών τους και κοιτάζοντας το ρόστερ της στις αρχές του Οκτώβρη, φάνταζε και η φετινή σεζόν ως συνέχεια της προηγούμενης. Η μέχρι στιγμής εικόνα της όμως διαψεύδει άπαντες και μάλιστα κατηγορηματικά.

Ο Καζίς Μακσβίτις έχει παρουσιάσει σε αυτό το 1/3 σχεδόν της κανονικής διάρκειας ένα άκρως ανταγωνιστικό σύνολο που… μάχεται μέχρι τέλους και δεν τα παρατά. Κάπως έτσι έχει κρατήσει αλώβητη την έδρα της (4/4) και βρισκόμενη σε «καλό φεγγάρι», τέσσερις νίκες στους τελευταίους πέντε αγώνες της, έχει κατορθώσει να εδραιωθεί στις θέσεις των playoffs.

Το «μαχητικό της πνεύμα», η do or die φιλοσοφία της και η… άγνοια κινδύνου, ενίοτε, της Ζαλγκίρις, βρίσκουν… πάτημα στο εξής πολύ ενδιαφέρον στατιστικό. Οι Λιθουανοί, οι οποίοι θα φορέσουν τα μαύρα κόντρα στον Παναθηναϊκό (2/12, 20:00), φιγουράρουν στην πρώτη θέση μεταξύ των 18 της διοργάνωσης, με ποσοστό πάνω από 50% των κατοχών της 4ης περιόδου που γίνονται υπό πίεση (+/-5 πόντους). Οι παίκτες του Μακσβίτις μαθαίνουν να λειτουργούν στα… κόκκινα και μάλιστα τα καταφέρνουν μια χαρά, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος. Ειδικά για ένα ρόστερ που δεν «σφύζει» και από εμπειρία τόσο υψηλού επιπέδου.

Σε αυτόν τον δείκτη λειτουργίας υπό πίεση, οι «αιώνιοι» συναντώνται κοντά στο μέσο όρο (40%) ενώ η πρωτοπόρος της Euroleague, Φενέρμπαχτσε, είναι με διαφορά η πιο… χαλαρή όταν τα ματς κρίνονται. Το ποσοστό (15%) της ομάδας του Δημήτρη Ιτούδη αποτελεί ένα ακόμα στατιστικό που δείχνει πόσο δίκαια βρίσκονται τα «καναρίνια» στην κορυφή, αφού μεταξύ άλλων τα περισσότερα παιχνίδια τους τα κερδίζουν και με μεγάλες διαφορές.

Συνεπώς και επιστρέφοντας στα της Ζαλγκίρις, ο Ράντονιτς και οι παίκτες του πρέπει πέρα από τους Έβανς, Σμιτς και Μπραζντέικις, να βρουν λύση και στην… άνεση που νιώθει η Ζαλγκίρις όταν κρίνονται τα παιχνίδια. Πρέπει να της «χαλάσει το μυαλό» και να πετύχει  αυτό που λίγοι έχουν μπορέσει να κάνουν ως τώρα να κάνουν. Να την αγχώσει, αν θέλει να φύγει με το «διπλό» από το Κάουνας.

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0