Τα στοιχεία και τα δεδομένα μιλούν από μόνα τους στην προκειμένη περίπτωση. Οι πράσινοι που μπήκαν στην Ευρωλίγκα στη 2η σεζόν της διοργάνωσης το 2001-2, κατέκτησαν αμέσως το τρόπαιο στο ανεπανάληπτο Final-4 της Μπολόνια και μέχρι την αποχώρηση του Ζοτς στο τέλος της σεζόν 2011-12 μετρούσαν στη διοργάνωση 4 (από τους 6 στην ιστορία τους) τίτλους και ακόμη παρουσία σε άλλα δύο Final-4 (2005, 2012).
Στο διάστημα αυτό και με τον Σέρβο τεχνικό στον πάγκο χρησιμοποίησαν συνολικά 69 παίκτες, δηλαδή έναν μέσο όρο 6,3 παικτών ανά σεζόν που σημαίνει ότι διατηρούσαν έναν σταθερό κορμό παικτών με ελάχιστες έως απολύτως απαραίτητες αλλαγές. Όλα αυτά σε 11 σεζόν.
Φέτος συμπληρώνονται οι 11 επόμενες στη μ.Ο. (μετά Ομπράντοβιτς) εποχή και τα δεδομένα είναι εκ διαμέτρου αντίθετα. Πέρα από το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός δεν έχει κατακτήσει κανέναν τίτλο της διοργάνωσης δεν έχει πάει καν σε Final-4 τις 10 σεζόν που προηγήθηκαν.
Το ακόμη πιο σοκαριστικό είναι πως με τη φετινή σεζόν να ξεκινάει, νέο προπονητή και συνολικά 9 νέους παίκτες που δεν είχαν φορέσει στο παρελθόν τη φανέλα της ομάδας (7 ξένους και τους Έλληνες Παναγιώτη Καλαϊτζάκη και Σαμοντούροφ) ο Παναθηναϊκός θα συμπληρώσει 11 σεζόν με 11 διαφορετικούς προπονητές στον πάγκο του και συνολικά 100 παίκτες! Δηλαδή 9,1 ανά σεζόν σχεδόν μία δεκάδα δηλαδή.
Να σημειωθεί ότι στους 11 προπονητές περιλαμβάνονται αυτοί που κοουτσάρισαν έστω ένα ματς Ευρωλίγκα, άρα όχι ο Σωτήρης Μανωλόπουλος που ανέλαβε μετά το τέλος της σεζόν αντί του Ντούσκο Ιβάνοβιτς και ένας ακόμη υπηρεσιακός, ο Βασίλης Σίμτσακ που είχε αντικαταστήσει για 4 μέρες τον ασθενή Δημήτρη Πρίφτη ένα χρόνο πριν.
Από τους 11 αυτούς προπονητές, δε, δύο κατέγραψαν συνολικά οκτώ διαφορετικές χρονικά θητείες. Τρεις θητείες ο Αργύρης Πεδουλάκης και 5 (ολογράφως: πέντε!) ο Γιώργος Βόβορας, δύο ως πρώτος προπονητής και τρεις ως υπηρεσιακός!
Γιάννης Ψαράκης
www.bnsports.gr