Μπορεί η Λάρισα να μην βρίσκεται πλέον στα μεγάλα σαλόνια της ελληνικής καλαθοσφαίρισης, ωστόσο η Καρδίτσα θα είναι η νέα εκπρόσωπος της Θεσσαλίας. Η «σταχτοπούτα» του πρωταθλήματος, με πρόεδρο έναν πρωταθλητή Ευρώπης και αξιόλογες προσθήκες όπως αυτές των Γόντικα και Αθηναίου, εμφανίστηκε δυναμικά στο προσκήνιο... για να μείνει. Τι έκαναν όμως οι προηγούμενες ομάδες της περιφέρειας στην παρθενική τους σεζόν στο πρωτάθλημα;
1. Κ.Α.Ο.Δ. (2001/2002)
Στην αρχή της δεύτερη χιλιετίας η Δράμα κατόρθωσε να βγει πρωταθλήτρια στην δεύτερη κατηγορία και να τσεκάρει το εισιτήριο της για την Α1. Έργο του μακροβιότερου προπονητή του συλλόγου. του Νίκου Γρηγοριάδη, τον οποίον διαδέχθηκε ο μετέπειτα ομοσπονδιακός, Κώστας Μίσσας. Η προσπάθεια της ανάμεσα στους ισχυρούς κρίθηκε ανεπαρκής, καθώς έπειτα από 26 αγωνιστικές κατόρθωσε να εξασφαλίσει μόλις έξι νίκες, με αποτέλεσμα να υποβιβαστεί.
2. Ολυμπιάδα Πάτρας (2007/2008)
Ο ορισμός της ομάδας πυροτέχνημα, η οποία το 2006 άλλαξε ΑΦΜ και λίγους μήνες αργότερα εξασφάλισε την άνοδο της στην Α1. Θετικότατη πρώτη χρονιά που την βρήκε στην 10η θέση του βαθμολογικού πίνακα και της χάρισε το ευρωπαϊκό εισιτήριο για το EuroCup. Η χαρά τον Αχαιών δεν κράτησε για πολύ, καθώς την αμέσως επόμενη κατόρθωσαν να πάρουν μόλις τρεις νίκες και εν τέλει να υποβιβαστούν... Σήμερα αποτελούν ομάδα ασανσέρ, ανάμεσα στις τοπικές κατηγορίες και την Γ' Εθνική.
3. Α.ΓΟ.Ρ Ρεθύμνου (2007/2008)
Περιπετειώδης ήταν η σεζόν ανόδου των Κρητικών, καθώς η έλευση τους στην Α1 προήλθε από αδυναμία συμμετοχής του ιστορικού Σπόρτινγκ Αθηνών. Την ίδια χρονική περίοδο βέβαια, έγραψαν ιστορία, φτάνοντας στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος και αντιμετωπίζοντας τον Παναθηναϊκό, όντας ακόμη ομάδα της Α2. Η αμέσως επόμενη χρονιά δεν κύλησε ιδανικά και έκλεισε με οδυνηρό υποβιβασμό, καθώς ο ΠΑΟΚ είχε προβάδισμα στην μεταξύ τους ισοβαθμία. Μπορεί η θητεία του Ρεθύμνου στα μεγάλα σαλόνια να ήταν σύντομη, αλλά μετέπειτα ήρθε η καθιέρωση... όντας σταθερά μία από τις αξιόλογες ομάδες της πρώτης κατηγορίας.
4. Καβάλα (2008/2009)
Ένα μεγάλο show. Όντας στην Γ' Εθνική, οι Αργοναύτες κατόρθωσαν να εξαγοράσουν το ΑΦΜ του Πανοράματος, το οποίος είχε εξασφαλίσει την άνοδο στην Α1, αλλά δεν μπορούσε να συμμετάσχει λόγω οφειλών. Έτσι λοιπόν παρέκαμψαν τρεις κατηγορίες και βρέθηκαν στα υψηλά στρώματα, χωρίς όμως να έχουν πλήρη φάκελο συμμετοχής. Το πρωτάθλημα εκείνης της σεζόν ξεκίνησε με 13 ομάδες και η Καβάλα ενσωματώθηκε στην πορεία... αποφασίζοντας όμως να μην συμμετάσχει στο Κύπελλο Ελλάδος (σ.σ. για να μην καταπονηθούν οι παίκτες). Εν τέλει τερμάτισε την χρονιά με 9 νίκες και 17 ήττες, στην 10η θέση του βαθμολογικού πίνακα.
5. Τρίκαλα (2013/2014)
Με κορυφαίο σκόρερ τον Νίκο Κακλαμάνο και έπειτα από τριπλή ισοπαλία με τον Φιλαθλητικό Ζωγράφου και την Κηφισιά, οι Τρικαλινοί κατέκτησαν την δεύτερη θέση της Α2 και πήραν για πρώτη φορά στην ιστορία τους το εισιτήριο για την Basket League. Η πρώτη χρονιά τους βρήκε με προπονητή τον Κώστα Φλεβαράκη (που μίλησε πρόσφατα στο BN Sports), o οποίος κατόρθωσε να κάνει τα απαραίτητα ώστε να μην υποβιβαστούν. Εννέα νίκες, 11η θέση και ακόμη τέσσερις σεζόν στο πρωτάθλημα μέχρι την πτώση.
6. Δόξα Λευκάδας (2016/2017)
Με τον Φώτη Τακιανό (μετέπειτα προπονητή της Λάρισας) η ομάδα των Επτανήσων, κατόρθωσε να εξασφαλίσει wild card και την μοναδική της συμμετοχή στην πρώτη κατηγορία. Ακόμη μία περίπτωση που δεν τελεσφόρησε, καθώς οι μόλις τέσσερις επικρατήσεις σε 26 αγώνες την οδήγησαν στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα. Σήμερα βρίσκεται στην Β' Εθνική υπό νέο διοικητικό καθεστώς, με στόχο την επιστροφή στο μπασκετικό προσκήνιο
7. Προμηθέας Πατρών (2016/2017)
Μάκης Γιατράς ο «αρχιτέκτονας». Από το 2013 και έπειτα, ο σύλλογος της Αχαΐας εξασφάλισε διαδοχικές ανόδους, με τον Φάρο Κερατσινίου ωστόσο να του βάζει στοπ, στους τελικούς των play offs της Α2. Εν τέλει η ομάδα του λεκανοπεδίου δήλωσε τη μη συμμετοχής στην Basket League με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ο Προμηθέας, πραγματοποιώντας την πρώτη του εμφάνιση στα μεγάλα σαλόνια. Η παρθενική σεζόν τον βρήκε 9ο, για να ακολουθήσει η μέχρι και σήμερα σταθερά ανοδική πορεία και η συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
8. Ήφαιστος Λήμνου (2018/2019)
Πρόκειται για ομάδα που ιδρύθηκε το 2017 και έναν χρόνο αργότερα... πήρε άδεια συμμετοχής στην Α1. Πως έγινε αυτό; Μέσω συγχώνευσης, αποκτώντας το ΑΦΜ του Φάρου και τελώντας τις απαραίτητες διαδικασίες για να γίνει ΚΑΕ, ώστε να αποφύγει τον γολγοθά των χαμηλών κατηγοριών. Οι πρώτες σεζόν ήταν άκρως επιτυχημένες, καθώς κατέκτησε την έκτη και τέταρτη θέση αντίστοιχα. Το παραμύθι διήρκησε λίγο, καθώς ακολούθησε η απομάκρυνση του μεγαλομετόχου Παντελή Μπούμπουρα και επήλθε ο υποβιβασμός του Ηφαίστου στις ερασιτεχνικές κατηγορίες.
9. Λάρισα (2019/2020)
Ακόμη ένας σύλλογος με περίεργο υπόβαθρο, καθώς ξεκίνησε ως Ερμής Αγιάς, κυνήγησε την συγχώνευση με την Κύμη και εν τέλει εξασφάλισε από μόνη της την wild card για την Α1. Ο στόχος της πρώτης σεζόν επιτεύχθηκε, με την ομάδα να αποφεύγει την ζώνη υποβιβασμού, τερματίζοντας 11η με ρεκόρ 7-12. Αποκορύφωμα της τριετούς παρουσίας της η περασμένη αγωνιστική περίοδος, όπου τερμάτισε στην τέταρτη θέση, με τον μεγαλομέτοχο Θ. Ριζούλη να μην αντέχει τα... οικονομικά βάρη και να συγχωνεύει την ομάδα με τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης.
10. Χαρίλαος Τρικούπης Μεσολογγίου (2020/2021)
Με προπονητή τον παλαίμαχο αθλητή του Παναθηναϊκού, Ντίνο Καλαμπ
Αντώνης Νιανιάς