Τέσσερα χρόνια μεσολάβησαν από την τελευταία φορά που είδαμε μάχη «αιωνίων» για το πρωτάθλημα της Basket League. Το BN Sports σκιαγραφεί τις ραγδαίες αλλαγές που έχουν μεσολαβήσει σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό από εκείνο τον Ιούνιο του 2018.
Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός θα τεθούν αντιμέτωποι στη μάχη του φετινού τίτλου της Basket League, κάτι το οποίο θα συμβεί για 19η φορά και κάτι το οποίο έχουμε να ζήσουμε τέσσερα χρόνια, από τους τελικούς δηλαδή της σεζόν 2017-18. Το «πόσο άλλαξες, πόσο άλλαξα» θα μπορούσε σίγουρα να ακούγεται στα ηχεία σας όσο διαβάζετε το εν λόγω κείμενο, αφού οι αλλαγές που έχουν επέλθει σε αμφότερες τις ομάδες μέσα σε αυτό το διάστημα είναι πολλές και σημαντικές.
Πιο σημαντικές εξ’αυτών η οικειοθελής αποχώρηση του Ολυμπιακού από τα μεγάλα σαλόνια με το περιβόητο «μέχρι τέλους», αλλά και η αποστασιοποίηση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου από την προεδρία του Παναθηναϊκού, που έχει βάλει την ομάδα σε καθεστώς λειτουργίας με βάση τα έσοδα και τα έξοδα. Τι είχε συμβεί όμως εκείνον τον Ιούνιο του 2018; Πώς ήταν όμως «κόκκινοι» και «πράσινοι» τότε;
Long story short, ο «τριφύλλι» είχε επικρατήσει τότε με 3-2 νίκες και είχε κατακτήσει την κούπα για 37η φορά στην ιστορία του, παρότι είχε υποστεί μεγάλο σοκ από τον θάνατο του επί σειρά ετών μεγαλοπαράγοντα της ομάδας, Παύλου Γιαννακόπουλου, ανήμερα του τρίτου τελικού (σσ. 10/06/2018).
Θυμάστε όμως τα ρόστερ των δύο ομάδων; Θα σας φρεσκάρουμε εμείς την μνήμη. Ο μεν Ολυμπιακός είχε στον πάγκο του τον Γιάννη Σφαιρόπουλο και για παίκτες τους: Μπόμπι Μπράουν, Γιάνις Στρέλνιεκς, Βασίλη Σπανούλη, Μπράιαν Ρόμπερτς, Νίκολα Μιλουτίνοφ, Αντρέα Τσάμη, Τζαμέλ ΜακΛίν, Χόλις Τόμπσον, Γιώργο Μπόγρη, Δημήτρη Αγραβάνη, Ιωάννη Παπαπέτρου, Νίκο Αρσενόπουλο, Κιμ Τιλί, Γιώργο Πρίντεζη, Βαγγέλη Μάντζαρη, Κώστα Παπανικολάου, Βασίλη Τολιόπουλο.
Ο δε Παναθηναϊκός είχε για προπονητή τον Τσάβι Πασκουάλ και απαρτιζόταν από τους: Λούκας Λεκαβίτσιους, Γιώργο Καλαϊτζάκη, Κρις Σίνγκλετον, Κένι Γκάμπριελ, Ίαν Βουγιούκα, Νικ Καλάθη, Λευτέρη Μποχωρίδη, Νίκο Παππά, Τζέιμς Γκιστ, Κέι Σι Ρίβερς, Μάρκους Ντένμον, Ζακ Όγκαστ, Θανάση Αντετοκούνμπο, Ματ Λοτζέσκι και Ντίνο Μήτογλου.
Τι μπορούμε να πούμε με βάσει τα παραπάνω ονόματα; Οι Σπανούλης, Βουγιούκας και Λοτζέσκι έχουν κρεμάσει τα παπούτσια τους, ενώ ο Παπαπέτρου άλλαξε…στρατόπεδο.
MVP των τελικών είχε αναδειχθεί ο Νικ Καλάθης, ενώ πρώτος σκόρερ από πλευράς ηττημένων ήταν ο Τζαμάλ ΜακΛίν, ο οποίος είχε σημειώσει συνολικά 56 πόντους σε εκείνα τα πέντε ματς.
Στον Παναθηναϊκό έχει παραμείνει μόνο ο Μποχωρίδης, ενώ όλοι οι υπόλοιποι -με εξαίρεση τον Παππά που τα «έσπασε» με την ΑΕΚ μεσούσης της σεζόν- αγωνίζονται πια εκτός ελληνικών συνόρων. Τη φανέλα του Ολυμπιακού φορούν ακόμα μόνο οι Παπανικολάου και Πρίντεζης, ενώ ο Μάντζαρης έχει αλλάξει έκτοτε έξι ομάδες (ΠΑΟΚ, Περιστέρι, Προμηθέας Πάτρας, Χάποελ Εϊλάτ, Ούνικς Καζάν, Σταλ Οστρόβ)!
Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο, που είχε τη στήριξη σύσσωμης της οικογένειάς του στον 5ο τελικό στο ΟΑΚΑ (δηλαδή τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τη μετέπειτα μητέρα των παιδών του Μαράια, τη μητέρα του Βερόνικα Αντετοκούνμπο, τον μεγαλύτερο αδελφό του Οφίλι Αντετοκούνμπο και τον μικρότερο αδερφό του Άλεξ Αντετοκούνμπο) αναδείχθηκε πέρσι πρωταθλητής στο NBA με τους Μιλγουόκι Μπακς, ενώ ο Γιώργος Καλαϊτζάκης έγινε draft από τους Ιντιάνα Πέισερς.
Έκτοτε ακολούθησαν άλλα τρία πρωταθλήματα για τον Παναθηναϊκό, δύο τα οποία κατακτήθηκαν στο παρκέ, απέναντι σε Προμηθέα (2019) και Λαύριο (2021) αντίστοιχα, όπως και ένα που κατοχυρώθηκε με βάση την βαθμολογία την στιγμή της πρόωρης διακοπής της σεζόν 2019-20, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Στον αντίποδα, ο Ολυμπιακός έχει να γευτεί τη χαρά ενός εγχώριου πρωταθλήματος από το 2016, όταν είχε αλώσει δις το ΟΑΚΑ, στο αντίο του Δημήτρη Διαμαντίδη.
«Κόκκινοι» και «πράσινοι» ετοιμάζονται πια να γράψουν νέες σελίδες στην πλούσια μεταξύ τους ιστορία και ποιος ξέρει, σε μερικά χρόνια ίσως φαίνονται κι αυτές να διαδραματίστηκαν πριν μια αιωνιότητα..
Βασιλική Καραμούζα
www.bnsports.gr