Basket Talk

Ο «στημένος» 6ος τελικός Λέικερς - Σακραμέντο του 2002 και ο σκοτεινός ρόλος του Ντόναχιου (video)

Ο «στημένος» 6ος τελικός Λέικερς - Σακραμέντο του 2002 και ο σκοτεινός ρόλος του Ντόναχιου (video)

Οι Λέικερς έδειχναν ανίκητοι στο ξεκίνημα του μιλένιουμ και στόχευαν σε τρίτη σερί κατάκτηση. Τα κατάφεραν, όμως το έκτο παιχνίδι των τελικών της Δύσης (που έγινε σαν σήμερα το 2002, 1 Ιουνίου για την Ελλάδα) κόντρα στους Κινγκς μνημονεύεται από πολλούς ως η πιο ξεκάθαρη περίπτωση χειραγώγησης από διαιτητές. Ο Τιμ Ντόναχιου είχε βάλει έναν στόχο για τον νικητή της σειράς και τον πέτυχε.

Οι Κινγκς και οι Λέικερς ήταν με διαφορά οι καλύτερες ομάδες εκείνη τη χρονιά με τους «Βασιλιάδες» να τερματίζουν πρώτοι στη Δύση (61-21) και τους «Λιμνανθρώπους» τρίτοι, χάνοντας στην ισοβαθμία από τους Σπερς (58-24).

Από τη μια πλευρά υπήρχε συνεχής κίνηση και ροή της μπάλας με πολύ περιφερειακό σουτ από τον Άντελμαν, τη στιγμή που ο Τζάκσον βασιζόταν κυρίως στους Σακίλ Ο’ Νιλ και Κόμπι Μπράιαντ. Οι φιλοξενούμενοι μπόρεσαν να πάρουν το προηγούμενο παιχνίδι στην εκπνοή, με σουτ του Μάικ Μπίμπι και είχαν τεράστια ευκαιρία να τελειώσουν τη σειρά με ένα break.

Οι συνομωσίες, τα στοιχήματα και το προκαθορισμένο αποτέλεσμα

Το NBA ξέρει καλά την αξία του marketing και κάνει τα πάντα για να προωθεί το προϊόν του όσο καλύτερα γίνεται. Δεν θα ήθελε λοιπόν με τίποτα έναν τελικό Κινγκς-Νετς, τόσο από πλευράς εισιτηρίων, όσο κι από εκείνη της τηλεθέασης. Ο Τιμ Ντόναχιου και ο Ντικ Μπαβέτα ήταν κάποιοι εκ των διαιτητών που ορίστηκαν σε παιχνίδια της σειράς. Ο πρώτος όμως δεν εκτελούσε απλώς εντολές της λίγκας, αλλά είχε επιπρόσθετο δικό του σκοπό. Για αρκετά χρόνια επηρέαζε αποτελέσματα των αγώνων που διαιτήτευε κι επωφελούνταν από τα κέρδη που αποκόμιζε ένα ολόκληρο δίκτυο. Στην αρχή μάλιστα δεν έχανε τίποτα αν δεν έκανε αυτό που του ζητούσαν. Στη συγκεκριμένη σειρά έπρεπε απλώς να φορτώνει τους αντιπάλους του Σακ με φάουλ, αφήνοντας παράλληλα το ξύλο από την άλλη μεριά, ώστε τα πράγματα να εξελιχθούν φυσιολογικά από ένα σημείο και μετά. Βέβαια φρόντισε να πει πως κι ο συνάδελφός του δεν ήταν άγιος.

Υποστήριξε πως ο Μπαβέτα ήταν από τους διαιτητές που ορίζονταν σε έκτα παιχνίδια όταν οι ανώτεροι ήθελαν να πάει η σειρά σε έβδομο. Το 2007 του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για χειραγώγηση αγώνων κι έδωσε αρκετά ονόματα, προσπαθώντας να ελαφρύνει τη θέση του.

Στο συγκεκριμένο ματς μπορεί κάποιος να πει πως το 106-102 των Λέικερς ήταν οριακό και δεν είναι τόσο ύποπτο όσο μια νίκη με μεγάλη διαφορά. Βέβαια οι αριθμοί λένε άλλα. Οι Κινγκς προηγούνταν στο σκορ και ξαφνικά οι διαιτητές άρχιζαν να μοιράζουν «δώρα» επιλεκτικά. Ο Σακίλ μπορούσε να χτυπά, αλλά δέχεται άγγιγμα από αντίπαλο, ο Μπίμπι έφαγε αγκωνιά από τον Κόμπι και χρεώθηκε επιθετικό φάουλ. Μόνο στην τέταρτη περίοδο οι γηπεδούχοι εκτέλεσαν 27 βολές. Περισσότερες από όσες εκτέλεσαν οι Κινγκς σε όλο τον αγώνα!


Μάλιστα ο Σακίλ φαίνεται σε πολλές περιπτώσεις να πατά τη γραμμή της προσωπικής πριν εκτελέσει, πράγμα που απαγορεύεται. Έχει αστιευτεί και δημόσια στην εκπομπή με τον Μπάρκλεϊ και τον Έρνι Τζόνσον, ευχαριστώντας τον Ντόναχιου.

Το 3-3 έγινε και στο τελευταίο ματς οι Λέικερς ήταν αυτοί που έκαναν break, πηγαίνοντας στους τελικούς και κατακτώντας μετά το τρίτο συνεχόμενο πρωτάθλημά τους….


Γιώργος Διαλυνάς
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0