Basket Talk

Μανρέσα: Κόκκινη και καυτή (video)

Μανρέσα: Κόκκινη και καυτή (video)
Μία προσεκτικότερη ματιά στη Μανρέσα, μία από τις ομάδες που συμμετέχουν φέτος στο Final 4 του BCL.
Το Final 4 του Basketball Champions League βρίσκεται προ των πυλών και για πρώτη φορά θα διεξαχθεί σε ουδέτερη έδρα, το Μπιλμπάο. Μέσα από το BN Sports θα διαβάσετε την ανάλυση των ειδικών του BCL για κάθε μία από τις ομάδες που θα διεκδικήσουν φέτος την κούπα. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στη Μανρέσα. 

Η BAXI Manresa είναι ίσως η πιο καυτή ομάδα της σεζόν στην Ευρώπη. Έχει ήδη νικήσει τις Real Madrid και Barcelona εκτός έδρας για την Liga Endesa και βρίσκεται για μεγάλα διαστήματα της σεζόν στην πρώτη 4άδα της κατάταξης. Έχει επίσης προκριθεί στο Final Four του Basketball Champions League (BCL), κι αυτή είναι η καλύτερή της πορεία σε ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. Αν και η σεζόν κατάκτησης της Liga Endesa (ACB) το 1998 θεωρείται η κορυφαία στην ιστορία της ομάδας, το γεγονός πως η ομάδα έπαιζε στην LEB Gold μέχρι το 2018, μας κάνει να πιστεύουμε ότι πιθανή κατάκτηση του BCL στο Μπιλμπάο τον Μάιο, θα ήταν αρκετή ώστε η φετινή να αποτελεί την καλύτερη σεζόν στην ιστορία της BAXI Manresa.



Πώς παίζει

Η αρχική 5άδα αλλάζει κατά καιρούς στη διάρκεια της σεζόν, αλλά οι κολώνες είναι οι Dani Perez και Joe Thomasson. Η ομάδα θέλει να παίζει συνέχεια σε υψηλό τέμπο και το βασικό δίδυμο της περιφέρειας θέτει ξεκάθαρα τον ρυθμό. Οι πιο σταθεροί παίκτες για τις υπόλοιπες θέσεις είναι οι Juampi Vaulet, Chima Moneke και Ismael Bako, αλλά έχουμε δει και τον Yankuba Sima όταν απουσίαζε ο Bako, καθώς και τους Luke Maye και Rafa Martinez να ξεκινούν σε πρόσφατα ματς. Έπειτα, είναι βέβαιο ότι στο παρκέ βλέπουμε πάντα δύο εκ των Perez, Thomasson και Sylvain Francisco.

Η ιδέα πίσω από κάθε 5άδα που ρίχνει στο παρκέ ο Pedro Martinez είναι να βρεθεί η ομάδα του σε φάση επίθεσης όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και στη συνέχεια να διατηρήσει τις κατάλληλες αποστάσεις και την κίνηση με τους σουτέρ και τους παίκτες που κόβουν. Αυτό που σίγουρα θα δούμε πολύ στο Final Four είναι η "Drag Offense" του Martinez. Drag screen θεωρείται το σκριν που γίνεται στο τρανζίσιον ή σε γρήγορη επίθεση. Για την Manresa, δεν είναι μόνο το σκριν, αλλά και ο τρόπος που η ομάδα του χρησιμοποιεί ώστε να προχωρήσει το επιθετικό της πλάνο.

Drag Offense

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξετε στη φάση στο παρακάτω βίντεο είναι πού βρίσκεται ο #55, Dani Perez όταν υποδέχεται την πάσα. Η Manresa θέλει να τρέξει και οι γκαρντ της είναι εξαιρετικά ικανοί στο να γίνονται άμεσα διαθέσιμοι. Αυτό που ακολουθεί είναι το Drag screen. Ο Perez προσποιείται την κίνηση για να κάνει το σκριν και όταν η Unicaja επιλέγει το under, έχουμε ένα άμεσο re-screen στην baseline. Σε αυτή την περίπτωση, δεν προκύπτει κάποιο αβαντάζ κι έτσι η επίθεση καταλήγει σε "Drag Offense". Ο #11, Chima Moneke χρησιμοποιεί την ντρίμπλα για να μεταφέρει την μπάλα, προκαλώντας ένα "45 Cut" από τον επόμενο παίκτη της weak side, κι αν η πάσα στον παίκτη που κόβει δεν είναι εφικτή, υπάρχει ένα handoff (DHO) ή σκριν στην άλλη πλευρά του παρκέ. Στην παρακάτω περίπτωση, η πρώτη κίνηση δεν έφερε αβαντάζ κι έτσι η μπάλα γύρισε ξανά και ο Perez δημιούργησε πλεονέκτημα από ένα άλλο σκριν στην μπάλα, αξιοποιώντας την ταχύτατη ντρίμπλα του. Επίσης, προσέξτε το κόψιμο από την γωνία από τον Moneke μόλις καταλαβαίνει πως ο #77, Sima θα πάρει την μπάλα στο roll. Το να βλέπεις τον Perez να αξιοποιεί τα σκριν είναι σαν να παρακολουθείς σεμινάριο προπονητικής σε κάθε ματς.



Βλέπουμε την ίδια επίθεση στην επόμενη φάση, αλλά αυτή τη φορά ο Perez χρησιμοποιεί ένα "Deep Drag", οδηγώντας την μπάλα χαμηλά πριν το αξιοποιήσει. Βλέπουμε επίσης τις ίδιες κινήσεις, αλλά σε αυτή την περίπτωση η άμυνα είναι λίγο πιο πιεστική. Προσέξτε πώς διαβάζουν οι Perez και Bako το τελευταίο σκριν. Ο Perez βλέπει τον αμυντικό του να παίζει under κι έτσι επιστρέφει στο κέντρο του παρκέ, ενώ ο Bako σκρινάρει τον προσωπικό του αντίπαλο ώστε να αποτρέψει κάθε είδους βοήθεια (κίνηση γνωστή και ως "Gortat Screen"). Και πάλι, βλέπουμε το ίδιο κόψιμο από τον Moneke ώστε να υποδεχθεί την πάσα. Και οι πέντε παίκτες κινούνται ή συνειδητά κρατούν τις αποστάσεις και οι καταστάσεις διαδέχονται η μία την άλλη σαν να πρόκειται για σκυταλοδρομία. Αν η Manresa παίζει τόσο αβίαστα, είναι πολύ δύσκολο για τον οποιονδήποτε να την περιορίσει.



Δεν είναι πάντα οι ίδιες κινήσεις ούτε η ίδια αρχική θέση του σκριν. Μία μικρή αλλαγή του σκριν σε "The Slot" – όπως στο παρακάτω βίντεο – και μία αλλαγή στην αμυντική συμπεριφορά μπορεί να επιφέρει πολύ διαφορετικές κινήσεις στην επίθεση. Δείτε πώς αντικαθίσταται το 45 Cut στην weakside με τον ίδιο παίκτη να πηγαίνει στη γωνία και τον παίκτη της γωνίας να κόβει ή να κάνει ένα pin screen. Ο λόγος γι’ αυτή την αλλαγή είναι πιθανότατα το γεγονός πως η Unicaja στέλνει βοήθειες επιθετικά στην γραμμή των βολών, τακτική γνωστή και ως "Nail Help" ή "Next". Και στις δύο φάσεις, ο παίκτης της Unicaja με το #8, Dario Brizuela, είναι αυτός που βοηθά. Δείτε τον #33, Luke Maye να σκρινάρει τον αμυντικό του στο πρώτο βίντεο ώστε να αποτρέψει το επόμενο αμυντικό rotation.



Τέλος, στο βίντεο παρακάτω βλέπουμε μία εντελώς διαφορετική γωνία στο πρώτο σκριν στην μπάλα. Αυτή τη φορά, βλέπουμε το "Angle" σκριν με την πλάτη του σκρινερ στην γωνία της δυνατής πλευράς. Και πάλι βλέπουμε διαφορετικές καλύψεις και διαφορετικούς τρόπους να τιμωρηθούν αυτές. Στην πρώτη φάση, συγκεκριμένα, βλέπουμε τι κάνει τον Chima Moneke τόσο δύσκολο στο να μαρκαριστεί. Αν καταφέρει να γυρίσει πρόσωπο και να διεισδύσει, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα.



Συστήματα μισού γηπέδου

Και οι δύο φάσεις παρακάτω έρχονται από επαναφορές της Manresa στο μισό που επιτίθεται. Η ροή και οι αρχές των αποστάσεων είναι ακριβώς ίδιες. Μέχρι τώρα θα έχει αναγνωρίσει το κόψιμο του Moneke, αλλά αυτό προέκυψε κατ’ όπιν της επιλογής της άμυνας να στείλει δύο αμυντικούς στην μπάλα και να αντιμετωπίσει με hedge out το σκριν, που ξεκλείδωσε την πάσα στο short-roll. Στην δεύτερη φάση βλέπουμε την αμυντική προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το σκριν στην μπάλα 2v2, αλλά απέναντι σε σκόρερ όπως οι Joe Thomasson και Sylvain Francisco, αυτή η επιλογή εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο.

Είναι το ίδιο σύστημα και στην παρακάτω φάση, αλλά σε αυτή την περίπτωση γίνονται τέσσερα διαφορετικά σκριν στην μπάλα μέχρι να προκύψει αβαντάζ.

Το τελευταίο σύστημα που σίγουρα θα δούμε την Manresa να εφαρμόζει στο Final Four είναι το "Diamond". Το σύστημα ξεκινά με τους σκρίνερ στους αγκώνες και τους πλάγιους απέναντι μεταξύ τους στην γραμμή των βολών και κάτω από το καλάθι. Έπειτα από αυτό, υπάρχει πλάγιο σκριν στην μπάλα που καταλήγει σε κεντρικό. Στη συνέχεια, βλέπουμε ξανά την επιθετική πλευρά του Moneke, ο οποίος θα πάει στο Μπιλμπάο με τον αέρα του MVP Απριλίου. Φάσεις σαν την παρακάτω έπαιξαν μεγάλο ρόλο στο να φτάσει σε αυτή τη διάκριση.



Κι αν δείτε τον Pedro Martinez να καλεί timeout με λιγότερα από 30 δευτερόλεπτα στο χρονόμετρο, να περιμένετε το «Ghosts».

Άμυνα

Στο αμυντικό κομμάτι, όλα είναι θέμα… καταστροφής για την Manresa. Η αντίπαλό της στο Final Four, Ludwigsburg, είναι γνωστή για την ασταμάτητη πίεσή της στην άμυνα. Η ομάδα του Pedro Martinez αρέσκεται επίσης στο να πιέζει τις αντιπάλους της σε όλο το γήπεδο. Θέλει να παρεμβαίνει στις περισσότερες γωνίες πάσα και ποτέ δεν θέλει να επιτρέπει μία εύκολη επιλογή.



Aν και φαινομενικά της λείπει μέγεθος κοντά στη ρακέτα, η Manresa αναπληρώνει τυχόν κενό ούσα η καλύτερη ομάδα του Final Four στην άμυνα στον παίκτη που ρολάρει. Με βάση το Synergy, δέχεται μόλις 0.67 πόντους ανά φάση, όταν οι ομάδες προσπαθούν να βρουν τον roller. Επίσης, υποχρεώνει τις αντιπάλους της σε λάθος στο 17% αυτών των κατοχών.

Είναι επίσης εξαιρετική στην άμυνα στο τρανζίσιον και σε φάσεις απομόνωσης. Με βάση το Synergy, δέχεται μόλις 0.98 πόντους ανά κατοχή στο τρανζίσιον και μόνο η Ludwigsburg είναι πιο αποτελεσματική φέτος. Όπως και οι Γερμανοί, η Manresa θέλει να να τρέχει και να μην την… τρέχουν. Ακούγεται απλό, αλλά στην πράξη ελάχιστες ομάδες μπορούν να τα καταφέρουν. Η Manresa είναι μία από αυτές τις ομάδες.

Data Story

Η Manresa είναι πρώτη στη διοργάνωση στις ασίστ με 21.8 κατά μέσο όρο και δεύτερη από τις ομάδες του Final 4 στον δείκτη ασίστ με 74.2, που σημαίνει ότι το 74.2% των καλαθιών της προέρχεται από ασίστ. Ο τρόπος που μοιράζει την μπάλα έχει ως αποτέλεσμα μία από τις πιο αποδοτικές επιθέσεις του BCL. Σημειώνει 112.4 πόντους ανά 100 κατοχές κι αυτή είναι η δεύτερη καλύτερη επίδοση σε δείκτη επιθετικής αποτελεσματικότητας μεταξύ των ομάδων του Final 4.

Παράλληλα, στο αμυντικό κομμάτι, η Manresa είναι δεύτερη σε κλεψίματα στο BCL, με 8.1 κατά μέσο όρο, καθώς και δεύτερη στον δείκτη αμυντικής αξιολόγησης, δεχόμενη 101 πόντους ανά 100 κατοχές. Αν αθροίσουμε τις δύο επιδόσεις, βλέπουμε ότι συνολικά οι Ισπανοί είναι στο +11.3 ανά 100 κατοχές στο Net Efficiency Rating κι αυτή είναι η καλύτερη επίδοση στη διοργάνωση.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0