O Τζέιλεν Μπράνσον με ρεκόρ καριέρας 41 πόντων οδήγησε τους Ντάλας Μάβερικς σε μια σπουδαία νίκη απέναντι στους Γιούτα Τζαζ, κρατώντας την ομάδα του Τέξας εντός σειράς παρά την απουσία του Λούκα Ντόντσιτς. Ο Αμερικανός φέτος έχει δείξει σπουδαία βελτίωση, κι έχει εξελιχθεί σε παράγοντα των Μαβς, ωστόσο στο ελληνικό κοινό είχε συστηθεί 7 χρόνια πριν, στο Παγκόσμιο Κύπελλο Εφήβων του 2015 που διεξήχθη στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Τα τουρνουά εφήβων πολλές φορές περνούν απαρατήρητα, καθώς για τον περισσότερο κόσμο δεν έχουν την αίγλη ενός Παγκοσμίου ή ενός Ευρωπαϊκού Ανδρών. Κι όμως, πολλές φορές, σε αυτά τα τουρνουά κάποιοι μελλοντικοί πρωταγωνιστές παίρνουν το «βάπτισμα του πυρός» , προειδοποιώντας μας με ένα τρόπο πως θα μας απασχολήσουν στο μέλλον. Ακριβώς αυτό είχε συμβεί με τον Τζέιλεν Μπράνσον στο Παγκόσμιο Εφήβων του 2015, δυστυχώς εις βάρος του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος.
Η διοργάνωση αυτή, για την Εθνική Ελλάδας αποτελούσε μια μεγάλη ευκαιρία, καθώς διεξήχθη στο Ηράκλειο της Κρήτης. Τη γαλανόλευκη φορούσε μια πολύ ταλαντούχα γενιά παικτών, με μπροστάρηδες το Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, το Γιώργο Παπαγιάννη, το Ντίνο Μήτογλου και τον Τάιλερ Ντόρσει, που μόλις τότε είχε αποκτήσει το ελληνικό του διαβατήριο. Πράγματι, οι προσδοκίες επιβεβαιώθηκαν, και με εκπληκτικές εμφανίσεις η Ελλάδα έφτασε άνετα μέχρι τους ημιτελικούς. Εκεί όμως περίμενε η εθνική ομάδα των ΗΠΑ.
Η νεαρή «Dream Team» διέθετε όπως πάντα εξαιρετικό σύνολο, με δύο παίκτες ωστόσο να ξεχωρίζουν, τον Τζέιλεν Μπράνσον και τον… Τζέισον Τέιτουμ. Ναι, σωστά διαβάσατε, ο νυν σουπερστάρ των Μπόστον Σέλτικς ήταν κι αυτός παρών εκείνο το καλοκαίρι και μάλιστα έκανε και εξαιρετικό τουρνουά. Ωστόσο, στον αγώνα εναντίον της Ελλάδας ήταν η βραδιά του Τζέιλεν Μπράνσον.
Σε ένα πολύ ανταγωνιστικό ματς που κρίθηκε στην «κόψη του ξυραφιού», ο 18χρονος τότε Αμερικανός σκόραρε 30 πόντους με 7/8 δίποντα, 2/5 τρίποντα και 10/12 βολές. Παρά την καυτή ατμόσφαιρα στα Δύο Αοράκια, και την υπερπροσπάθεια των Ελλήνων εφήβων, οι ΗΠΑ επικράτησαν με 82-76 και προκρίθηκαν στον τελικό. Εκεί κατέκτησαν το Κύπελλο στη παράταση απέναντι στην Κροατία του Ίβιτσα Ζούμπατς, με τον Μπράνσον να είναι και πάλι πρώτος σκόρερ κερδίζοντας επάξια το βραβείο του MVP της διοργάνωσης.
Για την ιστορία, η Ελλάδα ηττήθηκε στη συνέχεια από την Τουρκία του εκπληκτικού Φουρκάν Κορκμάζ στο μικρό τελικό, πήρε όμως την εκδίκησή της λίγες εβδομάδες αργότερα στο Βόλο, όπου διεξήχθη το Ευρωπαϊκό Εφήβων. Εκεί η «γαλανόλευκη» κατάφερε να κατακτήσει τον τίτλο, νικώντας με 64-61 την Τουρκία, με σπουδαία εμφάνιση Χαραλαμπόπουλου και Παπαγιάννη.
Σήμερα, 7 χρόνια αργότερα, ο 25χρονος πλέον Μπράνσον έχει εξελιχθεί σε βασικό πυλώνα των Μάβερικς, και εν τη απουσία του Λούκα Ντόντσιτς παλεύει μόνος του να τους κρατήσει ζωντανούς στα πλειοφς. Ο Μπράνσον ωστόσο δεν ήταν ο μόνος εμπλεκόμενος σε εκείνο τον αγώνα Ελλάδας – ΗΠΑ που εξελίχθηκε σε πρωταγωνιστή. Ο συμπαίκτης του Τζέισον Τέιτουμ, είναι πια αδιαμφισβήτητα ένας εκ των κορυφαίων του κόσμου. Ενώ από την πλευρά της Ελλάδας, Παπαγιάννης, Ντόρσει και Μήτογλου, είναι βασικοί σε ομάδες Ευρωλίγκας και εκ των κορυφαίων στη θέση τους. Αυτό αποδεικνύει στο μέγιστο βαθμό πως τα τουρνουά εφήβων και νέων αξίζουν την προσοχή μας, καθώς αποτελούν ένα είδος προοικονομίας για το τι θα συμβεί στο μέλλον. Κι αν από αυτές τις διοργανώσεις μας λείπει η «αίγλη» των σουπερστάρ, ας το σκεφτούμε αλλιώς: κάποιοι από αυτούς που παίζουν είναι οι μελλοντικοί σουπερστάρ.
Αλέξανδρος Τσιριγώτης
www.bnsports.gr