Basket Talk

Ευρωλίγκα και ομάδες πρωταγωνιστές του... Master Chef: Τα ιστορικά μαγειρέματα του παρελθόντος

Ευρωλίγκα και ομάδες πρωταγωνιστές του... Master Chef: Τα ιστορικά μαγειρέματα του παρελθόντος

Δεν ήταν η πρώτη φορά, προφανώς ούτε και η τελευταία. Τα μαγειρέματα στο φινάλε της κανονικής περιόδου της Ευρωλίγκα από τη στιγμή που οι αγώνες γίνονται διαφορετικές μέρες και ώρες έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν την κοινή γνώμη και έχουν στιγματίσει τη διοργάνωση.

Σχετικά Άρθρα

Το βράδυ της Παρασκευής 8 Απριλίου σε Μαδρίτη και κυρίως Βελιγράδι δεν έγινε κάτι που να προκάλεσε έκπληξη. Τουναντίον. Το έργο το είχαμε ξαναδεί. Και αν δεχτούμε ότι κοτζάμ Ρεάλ δεν έκατσε να χάσει από τη Μπάγερν απέναντι στην οποία προηγήθηκε ακόμη και με 20 πόντους διαφορά πληρώνοντας τα πολλά εσωτερικά της προβλήματα, αυτό που έγινε στο Βελιγράδι ήταν παρωδία.

Με τον αγώνα της Ρεάλ να έχει ξεκινήσει 15 λεπτά νωρίτερα στη Μαδρίτη οι της Εφές είχαν το προβάδισμα απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα με 80-74 και 4,5 λεπτά για το φινάλε. Η είδηση για την ανατροπή όμως από πλευράς Μπάγερν που έστελνε 4η τη Ρεάλ άλλαξε τα πλάνα των πρωταθλητών της περσινής σεζόν. Η ομάδα του Αταμάν δέχθηκε επιμέρους 19-5 (!) στα επόμενα 4 λεπτά, έχασε και πλέον η θέση της εξαρτάται από το αν θα δούμε μία ακόμη παρωδία την ερχόμενη Τετάρτη στο Τελ Αβίβ όπου η Μακάμπι υποδέχεται την αδιάφορη και αποκλεισμένη Φενέρμπαχτσε.

Με νίκη της η Μακάμπι ανεβαίνει στην 5η θέση και παίζει με τη Ρεάλ, με ήττα της μένει 6η και παίζει με την Αρμάνι στέλνοντας τους Τούρκους στη Μαδρίτη.

Όλο αυτό το έργο το είχαμε ξαναδεί και μάλιστα στο πρόσφατο παρελθόν. Ομάδες να κάθονται να χάνουν επιλέγοντας αντίπαλο ή ομάδες να παίζουν ματς-παρωδία όπως το 2015. Ας τα θυμηθούμε ένα ένα…

Η Ρεάλ που διάλεξε Ολυμπιακό!

Σεζόν 2013-14, φάση των 16. Η Ρεάλ βρίσκεται στην 1η θέση της κατάταξης ισόβαθμη με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας όντας καλύτερη όμως στη μεταξύ τους ισοβαθμία. Ο αγώνας της με τη Ζαλγκίρις στο Κάουνας γίνεται μία μέρα μετά την τελευταία νίκη της ΤΣΣΚΑ στο Τελ Αβίβ επί της Μακάμπι με τη “βασίλισσα” του Λάσο να ξέρει ότι αν βγει 1η θα παίξει με τον 4ο του άλλου ομίλου Παναθηναϊκό και αν βγει 2η με τον Ολυμπιακό. Τελικά επιλέγει να… χάσει και μάλιστα με άκομψο τρόπο. Μία Ρεάλ με ρεκόρ 11-2 έπαιζε με την ουραγό και αποκλεισμένη Ζαλγκίρις που είχε ρεκόρ… 1-12. Και έχασε 87-80 επιλέγοντας ως αντίπαλο της τον Ολυμπιακό τον οποίο απέκλεισε μετά κόπων και βασάνων με 3-2 νίκες.

Η Μπασκόνια που έστειλε τον Παναθηναϊκό πάνω στη Φενέρ του Ζοτς!

Σεζόν 2016-17 η πρώτη με το νέο σύστημα της Ευρωλίγκα, όλοι εναντίον όλων. Ποιος είπε όμως ότι θα λείψουν οι συνταγές της τελευταίας αγωνιστικής; Η Μπασκόνια υποδέχεται στη Φερνάντο Μπουέσα Αρένα την αποκλεισμένη Ζαλγκίρις και θέλει να αποφύγει το συναπάντημα στα πλέι-οφ με κάποια από τις ελληνικές ομάδες. Και ως διά… μαγείας χάνει με 84-79 από έναν παντελώς αδιάφορο αντίπαλο, αποτέλεσμα που κρατάει τους Βάσκους στην 7η θέση με αντίπαλο στα πλέι-οφ την ΤΣΣΚΑ και στέλνει πάνω στον 4ο Παναθηναϊκό (που τους… περίμενε όντας καλύτεροι σε πιθανή ισοβαθμία με τη Φενέρμπαχτσε) την τουρκική ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον δρόμο για το Final-4 της Πόλης το οποίο και τελικά κατέκτησε ο Ζοτς.

Ο αγώνας-ντροπή στην Κωνσταντινούπολη

Και κλείνουμε με τον αγώνα-ντροπή για την ιστορία της διοργάνωσης. Φινάλε κανονικής περιόδου σεζόν 2015-16 και πιο συγκεκριμένα 17 Δεκεμβρίου 2015. Η πρωταθλήτρια της προηγούμενης σεζόν Μακάμπι παραπαίει στην κανονική περίοδο και τα παίζει όλα για όλα για πρόκριση στο Top-16 την τελευταία αγωνιστική κόντρα στη Νταρουσάφακα από την οποία είχε χάσει με 11 πόντους διαφορά στο ματς του πρώτου γύρου εντός έδρας (73-84).

Το ματς είναι ντέρμπι και φτάνοντας προς το φινάλε ισόπαλο 65-65. Στη Μακάμπι με λιγότερο από δύο λεπτά πριν το φινάλε αρχίζουν με εντολή του τότε προπονητή, του Κροάτη Γιαν Τάμπακ να μην κάνουν… επιθέσεις ώστε να οδηγηθεί ο αγώνας στην παράταση όπου θα είχαν περισσότερο χρόνο για την ανατροπή. Οι της Νταρουσάφακα (προπονητής ο Οκτάι Μαχμούτι) από την πλευρά τους ήταν άστοχοι με τον τεχνικό της ομάδας να δίνει εντολή στο τελευταίο λεπτό για συνεχόμενα φάουλ στους παίκτες της Μακάμπι ώστε να τους στέλνει στις βολές υποχρεωτικά. Όπως και έγινε αλλά οι Φάρμαρ και Ρότσεστι αστοχούσαν επιδεικτικά!

Η παρωδία δεν είχε όμως τελειώσει. Μετά από… κατά λάθος φάουλ του σέντερ της Μακάμπι Τρέβορ Μπάκουε στον Ρέντινγκ, ο τελευταίος κατ’ εντολή Μαχμούτι βάζει τη μία από τις δύο βολές για το 66-65 μόλις 19 δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Οι της Μακάμπι κάνουν εσκεμμένο φάουλ στον Αρσλάν αμέσως μετά αλλά ο βετεράνος γκαρντ αστοχεί επίτηδες και στις δύο βολές και κάπου εκεί οι φιλοξενούμενοι το πήραν απόφαση πως το ματς δεν θα πάει στην παράταση όσο και αν προσπαθούν, έβαλαν τρίποντο και κάρφωμα, νίκησαν 70-66 και έφυγαν από το γήπεδο και αποκλεισμένοι από τη “μικρή” σε έκταση νίκη και ντροπιασμένοι από το “θέαμα”.

Γιάννης Ψαράκης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0