Basket Talk

Ο ήρωας του Άρη, Στέλιος Πουλιανίτης ξεπέρασε τη φήμη από το αυτοκαλάθι του πατέρα του! (video)

Ο ήρωας του Άρη, Στέλιος Πουλιανίτης ξεπέρασε τη φήμη από το αυτοκαλάθι του πατέρα του! (video)
Ο Στέλιος Πουλιανίτης έκανε... όργια κόντρα στον Προμηθέα με 25 πόντους, αναγκάζοντας τους φίλους του Άρη να τον χειροκροτήσουν και «ξανασυστήθηκε» σε ένα ματς που είδε το επώνυμό του να βρίσκεται στο προσκήνιο για θετικό κι όχι αρνητικό λόγο, όπως ατυχώς είχε συμβεί με τον πατέρα του Βαγγέλη πριν από 34 χρόνια.
Ο Στέλιος Πουλιανίτης ήταν ο MVP στη νίκη του Άρη επί του Προμηθέα στο Αλεξάνδρειο με 76-73 για τη 15η αγωνιστική της Basket League, σε ένα ματς που σίγουρα θα θυμάται για καιρό. 25 πόντοι χωρίς να χάσει ούτε ένα σουτ, έχοντας 5/5 τρίποντα, 3/3 δίποντα και 4/4 βολές. Μια εμφάνιση που μπορεί να του ανεβάσει την ψυχολογία και την απόδοση εντός παρκέ, σε μια χρονιά που η αλήθεια είναι πως δεν εντυπωσιάζει. Τα όσα έκανε κόντρα στην ομάδα του Ηλία Ζούρου των κατέστησαν ήρωα, κάτι που δε συνέβη στην περίπτωση του πατέρα του, Βαγγέλη, το όνομα του οποίου εξακολουθεί να αναφέρεται για λάθος λόγο, ένα κρίσιμο… αυτοκαλάθι το 1988.

Να μην αποδειχθούν οι αριθμοί «πυροτέχνημα»

Ο Στέλιος Πουλιανίτης βρίσκεται επί σχεδόν μια δεκαετία στην πρώτη κατηγορία και έχει μια ιδιαίτερη σχέση με τον Άρη. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης είναι αυτή με την οποία ξεκίνησε στην Basket League και φέτος πραγματοποιεί την τρίτη του θητεία με τη φανέλα της. Τόσο φέτος, όσο και τις υπόλοιπες χρονιές, σε όλες τις ομάδες που έχει αγωνιστεί, κάθε άλλο παρά σταρ είναι. Χρήσιμος αναπληρωματικός παίκτης που μπορεί να βάλει κάποια σουτ, να μοιράσει παιχνίδι και να παίξει άμυνα.

Είναι χαρακτηριστικό πως πριν από το παιχνίδι με τον Προμηθέα είχε σημειώσει συνολικά σε όλα τα προηγούμενα 49 και σε αυτό σημείωσε πάνω από τους μισούς, 25. Φυσικά έπρεπε να βγει μπροστά καθώς η ομάδα του Γιάννη Καστρίτη αγωνίστηκε χωρίς τους Ολιβιέ Χάνλαν και Τζέιμς Κέλι, με το δίδυμο αυτό να έχει μαζί 37.1 πόντους μέσο όρο. Σημείωσε 25 πόντους με τέλεια ευστοχία, 100%, όντας και πολύ οικονομικός στον αριθμό των επιθέσεων που πήρε. Ο ίδιος θέλει να το χρησιμοποιήσει για να «χτίσει» ενόψει τη συνέχειας και να δείξει ότι έχει ακόμη να δώσει. Εξάλλου δεν τον πήραν και τα χρόνια, σε λίγες μέρες γίνεται 27.

Η γκάφα του μπαμπά και η… εξιλέωση του γιου μετά από 34 χρόνια

Το παιχνίδι αυτό του Πουλιανίτη έχει όμως σημασία και λόγω του μπασκετικού παρελθόντος της οικογένειάς του, συγκεκριμένα της φάσης που σημάδεψε τον πατέρα του το 1988. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

poul1ww.jpg


Το εξύφυλλο της εφημερίδας "7ήμερα του μπάσκετ" στις 4 Ιανουαρίου 1988


Ο Βαγγέλης Πουλιανίτης αγωνιζόταν τότε στον Φίλιππο Θεσσαλονίκης και έπαιζε έναν δύσκολο αγώνα κόντρα στη Νήαρ Ηστ, εκτός έδρας για το πρωτάθλημα της Α2. Με το σκορ στο 78-77 υπέρ των γηπεδούχων και 18 δευτερόλεπτα να απομένουν για τη λήξη της παράτασης έκλεψε τη μπάλα κι έτρεξε στον αιφνιδιασμό, έκανε όμως ένα πολύ σημαντικό λάθος. Σκόραρε στο δικό του καλάθι και διαμόρφωσε το τελικό 80-77.

Ο ίδιος έχει πει σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην ΕΡΑ Σπορ αρκετά χρόνια αργότερα...

«Είχαμε προπονητή τον Μιχάλη Γιαννουζάκο. Απομένουν 18 δευτερόλεπτα στην παράταση και χάνουμε με έναν πόντο διαφορά (78-77). Η μπάλα παιζόταν από το πλάι, την είχε η Νήαρ Ηστ και έπρεπε να παίξουμε άμυνα, να πιέσουμε για να κλέψουμε. Ήμουν πολύ λάιτ ως παίκτης, αλλά σε αυτή τη φάση έφυγα σαν αεροπλάνο, πήρα την μπάλα κι έβαλα το καλάθι. Για κακή μου τύχη, έρχεται ο (Γιώργος) Μελισσηνός με φόρα να με κόψει, αλλά τελικά δεν τα κατάφερε και η μπάλα μπήκε. Ο Μελισσηνός πήγε να κάνει το άουτ γιατί μπερδεύτηκε κι εκείνος.

αποκομα_εφημερίδας.gif

Απόκομα της δισεβδομαδιαίας εφημερίδας "7ήμερο του μπάσκετ" με ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Ηλία Ματζαβά


Ο (Γιώργος) Σκαραφίγκας πήγε στους διαιτητές, είπε τι συνέβη και έτσι κατάλαβαν όλοι. Δεν καταφέραμε να βάλουμε καλάθι στην τελευταία επίθεση και έτσι χάσαμε. Όταν πήγα στον πάγκο, ο πρόεδρος ήταν έτοιμος να πάθει καρδιά: είχε και κάποια προβλήματα. Του ζήτησα συγγνώμη, αλλά δεν μου απαντούσε καν. Ο πρώτος που με άρπαξε και με "πλάκωσε στα μπινελίκια» ήταν ο (Χρήστος) Κωνσταντινίδης. Δεν θα μπορούσε να με δείρει φυσικά (γέλια). Εκείνη την μέρα δεν γύρισα καν στη Θεσσαλονίκη. Ήμουν δύο μέρες στην Αθήνα και η αλήθεια είναι πως πέρασα καλά, δεν έκατσα μες στο σπίτι».

Μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση ο Βαγγέλης Πουλιανίτης δεν μπορούσε να… απομακρυνθεί από το μπάσκετ αλλά το έκανε με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Για περισσότερα από 15 χρόνια ήταν τακτικός θαμώνας αγώνων και διοργανώσεων εντός και εκτός Ελλάδας εργαζόμενος ως καμεραμάν του τηλεοπτικού σταθμού «ΤΗΛΕ ΑΣΤΥ».

πουλιανιτης.jpg

Ο Βαγγέλης Πουλιανίτης στο γήπεδο της πόλης όπου ανδρώθηκε μπασκετικά (Τρίκαλα) με την ιδιότητα του κάμεραμαν


Η ζωή τα έφερε έτσι ώστε ο γιος του να γνωρίσει την αποθέωση από 4.000 κόσμου και τους συμπαίκτες του, παίρνοντας σπίτι του την μπάλα του αγώνα, «εξιλεώνοντας» τρόπον τινά το λάθος που είχε κάνει εκείνος πριν από 34 χρόνια.



Γιώργος Διαλυνάς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0