Ο Μάρτιος είναι παραδοσιακά ο μήνας που λαμβάνει χώρα το τελικό τουρνουά του κολεγιακού πρωταθλήματος μπάσκετ στην Αμερική κι όλοι παρασύρονται από την ατμόσφαιρα της «τρέλας» της περιόδου αυτής. Φέτος φαίνεται ότι έχει φτάσει μέχρι το NBA με αρκετούς παίκτες να… σεληνιάζονται τις τελευταίες εβδομάδες.
Το NBA μοιάζει να έχει «κολλήσει» τον ιό της... March Madness εδώ κι αρκετές ημέρες. Νεαροί και βετεράνοι παίκτες έχουν γράψει απίστευτες επιδόσεις στο σκοράρισμα, σε μια άτυπη σκυταλοδρομία με πολλές ομάδες. Υπάρχει εξήγηση γι’ αυτήν την έκρηξη παραγωγικότητας της οποίας είμαστε μάρτυρες.
Ενδιαφέροντα storylines και ο «Βασιλιάς» στο κέντρο του σύμπαντος!
Στο ξεκίνημα της σεζόν ο ρυθμός σκοραρίσματος των All Stars ήταν πολύ πεσμένος σε σχέση με το παρελθόν κι όλοι κουνούσαν το δάχτυλο στους νέους κανόνες που δεν έδιναν βολές στον επιτιθέμενο αν έπεφτε πάνω στον αμυντικό με σκοπό να πάει στη γραμμή. Πρώτο ματς πενήντα πόντων σημειώθηκε στις αρχές Νοέμβρη με τον Στέφεν Κάρι. Ακολούθησε άλλο ένα τον Δεκέμβριο, τέσσερα τον Ιανουάριο κι ένα μέχρι την προτελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου.
Ξαφνικά οι… πύλες της κολάσεως άνοιξαν και η «καταιγίδα» πόντων ξεκίνησε. Την επόμενη μέρα ο Τζα Μοράντ σημείωσε 52 πόντους κόντρα στους Σαν Αντόνιο Σπερς. Ο Λεμπρόν Τζέιμς τον ακολούθησε φτάνοντας σε ανάλογα νούμερα δύο φορές κι έγινε «στόχος». Ο Τζέισον Τέιτουμ που είχε καρφώσει στο πρόσωπό του πριν μερικά χρόνια στα playoffs, απάντησε. Ακολούθησαν ο Ντουράντ κι ο Ίρβινγκ, λίγο μετά το ματς απέναντι στον Χάρντεν. Ο Καϊρί μάλιστα σημείωσε και 60 σε άλλη εμφάνιση, όπως κι ο Τάουνς, ενώ συνολικά πάνω από 12 φορές έχουν ξεπεράσει τους 40 από τις αρχές Μαρτίου μέχρι τώρα.
Βέβαια δεν είναι μόνο η κόντρα της λίγκας ολόκληρης με τον δεύτερο σκόρερ όλων των εποχών στο πρωτάθλημα. Τα playoffs πλησιάζουν και οι ομάδες παλεύουν για την καλύτερη δυνατή κατάταξη. Αν προσθέσει κανείς σε αυτό και τους τραυματισμούς με τα κρούσματα κορωνοϊού καταλαβαίνει γιατί οι αστέρες έχουν ακόμα περισσότερο την μπάλα στα χέρια.
Υπάρχει τουλάχιστον μια δωδεκάδα παικτών, μεταξύ αυτών κι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, που αν ήθελε θα μπορούσε να βάζει 40 πόντους σε κάθε ματς, όμως αυτό δε μπορεί να συμβαίνει καθώς οι ισορροπίες στην κάθε ομάδα θα πήγαιναν περίπατο. Ακόμα κι έτσι έχουμε φτάσει να βλέπουμε τα περισσότερα παιχνίδια που όλο και κάποιος παίρνει… φωτιά, σε ένα μήνα, από το 1962. «Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» δε λένε; Φανταστείτε να μην ήταν part time μπασκετμπολίστας ο Ίρβινγκ φέτος, όντας ανεμβολίαστος κατά του κορωνοϊού…
Γιώργος Διαλυνάς