Ο TJ Μπρέι ανακοίνωσε την απόσυρσή του από την ενεργό δράση μόλις στα 29 του χρόνια και το «ΒΝ Sports» θυμάται τους παίκτες που αγωνίστηκαν στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια και βιάστηκαν να τα παρατήσουν.
Η πορεία της καριέρας ενός αθλητή δεν είναι πάντα ρόδινη και κρύβει πολλές φορές παγίδες, με αποτέλεσμα να μην έχει την ανάλογη κατάληξη. Ένας τραυματισμός, κάποιο προσωπικό πρόβλημα ή μία επιλογή στροφής... καριέρας είναι συνήθως οι κυριότερες αιτίες για να κάνουν κάποιους αθλητές να εγκαταλείψουν τα παρκέ από νεαρή ηλικία.
Τελευταίο παράδειγμα ο πρώην γκαρντ του Παναθηναϊκού, TJ Μπρέι, ο οποίος παρότι είχε συμβόλαιο με τους «πράσινους» για ακόμη έναν χρόνο, αποφάσισε πριν από περίπου ένα μήνα να το διακόψει, αιφνιδιάζοντας τους πάντες με αυτή την κίνηση. Ο λόγος είναι η μοναξιά που ένιωθε στην Ευρώπη μακριά από τους δικούς του ανθρώπους, με αποτέλεσμα να παρατήσει το επαγγελματικό μπάσκετ μόλις στα 29 του χρόνια.
Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, με αρκετούς παίκτες που πέρασαν και από τα ελληνικά παρκέ να κουνήσουν... νωρίς το μαντήλι στην ενεργό δράση και να ανοίξουν τα «φτερά» τους σε άλλον κλάδο. Το «BN Sports» σας τους παρουσιάζει.
Ματ Χάουαρντ
Ο Ματ Χάουαρντ ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα από την Ελλάδα και τον Ολυμπιακό την σεζόν που οι ερυθρόλευκοι κατέκτησαν το δεύτερο ευρωπαϊκό τους τίτλο. Οι επιδόσεις του δεν έπεισαν τον Ντούσαν Ίβκοβιτς και γρήγορα αποτέλεσε παρελθόν. Συνέχισε να αγωνίζεται στην Ευρώπη, όμως οι συνεχόμενοι τραυματισμοί δεν του επέτρεψαν να δείξει το πραγματικό του πρόσωπο με αποτέλεσμα να βάλει τέλος στην καριέρα του μόλις στα 29 του χρόνια (2018).
Βίκτορ Σανικίτζε
Ακόμη ένας παίκτης, ο οποίος παρότι είχε όλα τα φόντα να πρωταγωνιστήσει ταλαιπωρήθηκε ιδιαίτερα από τραυματισμούς, είναι ο Βίκτορ Σανικίτζε. Τελευταία ομάδα του άλλοτε διεθνή παίκτη ήταν ο Άρης, όμως πρόλαβε να αγωνιστεί σε ελάχιστους αγώνες πριν υποστεί ρήξη επιγονατίδας και να του «φρενάρει» τα όνειρα. Δεν επέστρεψε ποτέ ξανά στα παρκέ και αποσύρθηκε σε ηλικία 30 ετών (2016). Τρία χρόνια αργότερα ανέλαβε χρέη αθλητικού διευθυντή στους «κιτρινόμαυρους», ενώ στην πορεία ασχολήθηκε με την πολιτική στη Γεωργία και πλέον είναι αναπληρωτής στην Επιτροπή που σχετίζεται με θέματα που αφορούν τον αθλητισμό και τη νεολαία.
Μίλαν Μάτσβαν
Ο Μίλαν Μάτσβαν άφησε το δικό του «στίγμα» στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, αγωνιζόμενος για χρόνια στο υψηλότερο επίπεδο, όμως για λόγους σωματικής υγείας, όπως υποστήριξε ο ίδιος, αποφάσισε να σταματήσει το μπάσκετ στα 31 του χρόνια (2020). Δεν άργησε να βρει την επόμενη ασχολία του, καθώς ο άλλοτε διεθνής Σέρβος παίκτης συμφώνησε με την Παρτιζάν (φόρεσε τη φανέλα της 2011-12,14-15) να αναλάβει χρέη αθλητικού διευθυντή. Η συνεργασία αυτή δεν ευδοκίμησε για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ρον Μπέικερ
Το δικό του «αντίο» στο μπάσκετ είπε αιφνιδιαστικά και ο Ρον Μπέικερ. Ο Αμερικανός γκαρντ με θητεία στο ΝΒΑ με τις φανέλες των Νικς και Ουίζαρντς ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τη δράση μόλις στα 28 του χρόνια (2021). Στην Ευρώπη έγινε γνωστός από το πέρασμά του στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, όμως ποτέ δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις του Δημήτρη Ιτούδη. Την περσινή σεζόν δεν αγωνίστηκε καθόλου λόγω τραυματισμού και αυτό ήταν η χαριστική... βολή. Πλέον ασχολείται με τον υγειονομικό τομέα ως project manager, κάτι που σπούδασε στο Ουιτσιτά Στέιτ.
Ζωή Δημητράκου
Η Ζωή Δημητράκου αποτέλεσε μία από τις σημαντικότερες Ελληνίδες αθλήτριες του μπάσκετ τα τελευταία χρόνια και παρότι κρέμασε τη φανέλα της σε ηλικία 29 ετών (2016) πρόλαβε να διακριθεί. Αγωνίστηκε στο υψηλότερο επίπεδο στην Ευρώπη, ενώ το 2016 έγινε μόλις η τρίτη Ελληνίδα αθλήτρια που αγωνίστηκε στο WNBA. Ο λόγος πίσω από την απόφασή της να αποχαιρετήσει το επαγγελματικό μπάσκετ ήταν η θέλησή της να φτιάξει την δική της οικογένεια. Τα τελευταία χρόνια παρουσίασε εκπομπή στην τηλεόραση με θέμα την γυμναστική, ενώ πλέον διαθέτει την δική της πλατφόρμα με οικολογική... συνείδηση.
Μπεν Χάνσμπρο
Ο Μπεν Χάνσμπρο δεν κατάφερε να στεριώσει τόσο στο ΝΒΑ όσο και στην Ευρώπη, με τα προβλήματα τραυματισμού να μπαίνουν εμπόδιο. Μόλις στα 28 του χρόνια αποσύρθηκε από την ενεργό δράση (2015) και η τελευταία του συνεργασία έμελλε να είναι με την Κάχα Λαμποράλ. Δεν έφυγε εντελώς από το χώρο του μπάσκετ, αναλαμβάνοντας τη θέση του προπονητή εξέλιξης παικτών στο Western Kentucky, ενώ στη συνέχεια προβιβάστηκε σε ρόλο βοηθού προπονητή. Το 2019 ίδρυσε ως συνιδιοκτήτης μία εταιρεία που ασχολείται με την ανακαίνιση κτιρίων και εκμετάλλευση ακινήτων.
Πατ Καλάθης
Ο μεγαλύτερος αδελφός του Νικ Καλάθη, Πατ, μπορεί να μην είχε την ίδια διαδρομή με τον άλλοτε αρχηγό του Παναθηναϊκού αλλά κατάφερε να σταθεί σε υψηλό επίπεδο. Στα 32 του χρόνια πήρε την απόφαση της αποχώρησης (2017), ώστε να ασχοληθεί ως μάνατζερ παικτών.
Μάνουτσαρ Μαρκοϊσβίλι
Οι αλλεπάλληλοι τραυματισμοί και ο συνεχόμενος περιορισμός του εκτός παρκέ οδήγησαν τον Μάνουτσαρ Μαρκοϊσβίλι να αλλάξει καριέρα. Ο παλαίμαχος Γεωργιανός παίκτης με μεγάλη καριέρα στα ευρωπαϊκά παρκέ σταμάτησε τη ζωή του αθλητή στα 32 του χρόνια (2019) και πέρασε από την πλευρά του προπονητή. Τα τελευταία δύο χρόνια έχει το ρόλο του assistant coach στο πλευρό του Ηλία Ζούρου στην Εθνική Γεωργίας, ενώ πρόσφατα ανέλαβε τις τύχες της BC Titebi.
Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί ο πρώην παίκτης του Λαυρίου και του Προμηθέα Πάτρας, Τόνι Μέιερ, ο οποίος παρότι στις αρχές του καλοκαιριού αποσύρθηκε φοβούμενος τον κορονοϊό, τελικά επέστρεψε στη δράση κα τη Ζιέλονα Γκόρα.
Φυσικά δεν είναι λίγα και τα παραδείγματα αθλητών που είχαν όλες τις προοπτικές να αφήσουν τη δική τους αποχή στο ΝΒΑ αλλά εγκατέλειψαν τις... φόρμες νωρίς ο καθένας για διαφορετικούς λόγους. Ανάμεσα σε αυτά τα ονόματα βρίσκονται οι Γιάο Μινγκ (30), Μπράντον Ρόι (27), Γκρεγκ Όντεν (28) και Γκίλμπερτ Αρίνας (31).
Νίκος Τσώτας
www.bnsports.gr