Basket Talk

Παναθηναϊκός: Από τον Μάσενμπεργκ μέχρι τον Ντιαλό, 8+1 περιπτώσεις που ναυάγησαν πρόωρα

Παναθηναϊκός: Από τον Μάσενμπεργκ μέχρι τον Ντιαλό, 8+1 περιπτώσεις που ναυάγησαν πρόωρα

Πριν τον Άλφα Ντιαλό, υπήρξαν και άλλοι παίκτες που συμφώνησαν με τον Παναθηναϊκό, αλλά βρέθηκαν στην πόρτα της εξόδου, προτού καν αγωνιστούν σε επίσημο αγώνα με τους «πράσινους». 

Η συνεργασία του Άλφα Ντιαλό με τον Παναθηναϊκό έληξε πριν καν αρχίσει και τελικά ο 24χρονος φόργουορντ θα αγωνιστεί στην Euroleague με τη φανέλα της Μονακό. Το BN Sports θυμάται τις 8+1 περιπτώσεις παικτών που πέρασαν από το «τριφύλλι», αλλά δεν αγωνίστηκαν ποτέ σε επίσημο παιχνίδι. Ας τους πάρουμε τη σειρά.

 

Μετά την κατάκτηση του πρώτου ευρωπαϊκού τίτλου (1996), ο Τόνι Μάσενμπεργκ πήρε μεταγραφή για τον Παναθηναϊκό. Ο τότε προπονητής της ομάδας, Μπόζινταρ Μάλκοβιτς, άλλαξε γνώμη για τον παίκτη μετά την προετοιμασία και τον..έδιωξε. Στη θέση του αποκτήθηκε ο ΝΒΑερ, Κέβιν Ντάκγουορθ, ο οποίος εμφανίστηκε υπερβολικά υπέρβαρος (ζύγιζε περισσότερα από τα 145 κιλά που δήλωνε), με αποτέλεσμα να φύγει κι αυτός άρων άρων, παρέα με τις 9 βαλίτσες που είχε κουβαλήσει, ενώ είχε ειπωθεί τότε ότι ερχόταν «δοκιμαστικά». Τη θέση του σέντερ κάλυψε τελικά ο Τζον Σάλεϊ, ο οποίος θα μνημονεύεται για πάντα για την περίφημη ιστορία με το ιδιωτικό τζετ και το ελικόπτερο που νοίκιασε για να προλάβει τον αγώνα Κυπέλλου κόντρα στον ΠΑΟΚ (22/10/96), αφού είχε μεταβή αυτοβούλως στις ΗΠΑ για τις ανάγκες ενός talk show! O Μπόζα αρνήθηκε ωστόσο να τον χρησιμοποιήσει στο ματς, κάτι που προκάλεσε την αποχώρηση του παίκτη, μετά από μόλις 7 επίσημες εμφανίσεις με τα «πράσινα».

 tony-massenburg.jpg

Ένα χρόνο αργότερα, ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε μέσω fax την απόκτηση του Γκρέγκορ Φούτσκα, όμως υπολόγιζε χωρίς τον ξενοδόχο, που στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν η σύζυγός του παίκτη. Ο Σλοβένος φόργουορντ/σέντερ που από το 1990 αγωνιζόταν στην Ιταλία, είχε συμφωνήσει προφορικά με το «τριφύλλι» και ερχόταν στην Ελλάδα για τις υπογραφές. Σε όλη τη διαδρομή η γυναίκα του γκρίνιαζε, με αποτέλεσμα το ζεύγος να επιστρέψει στο Μιλάνο με το ίδιο κιόλας αεροπλάνο! Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι ο Φούτσκα υπέγραψε τελικά με τη Φορτιτούντο και παρέμεινε εκεί μέχρι το 2002.

 

Για τρίτη διαδοχική χρονιά (1998), ήρθε παίκτης στον Παναθηναϊκό, αλλά δεν στέριωσε. Ο λόγος για τον Νεοζηλανδό Φιλ Τζόουνς, οποίος δεν κατάφερε να πείσει τον τότε τεχνικό της ομάδας, Λευτέρη Σούμποτιτς, και αποδεσμεύτηκε μετά την προετοιμασία που είχε διαξαχθεί στο Φορλί της Ιταλίας. Τελικά ο Τζόουνς αγωνίστηκε στην Φινλανδία με την Κούβοτ Κουβόλα, ενώ επέστρεψε έναν χρόνο αργότερα, ενώ την ομάδα είχε αναλάβει πια ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς και αφού πάλι δεν ενθουσίασε στην προετοιμασία, δόθηκε δανεικός στον Ιωνικό Νέας Φιλαδέλφειας, που έπαιζε τότε στην Α2.

 

Ακολουθεί η περίπτωση του Γάλλου Ισμαϊλά Σι, ο οποίος ακολούθησε την προετοιμασία του Παναθηναϊκού πριν την έναρξη της σεζόν 2001-02, έπαιξε και σε μερικά φιλικά, αλλά τελικά προτιμήθηκε από την ομάδα η απόκτηση του (Χουάν Ιγκνάσιο) Πέπε Σάντσεζ. Μάλιστα, λέγεται ότι ο ατζέντης του Σι, Κώστας Παπαδάκης, είχε πει ευθαρσώς τότε στον Θανάση Γιαννακόπουλο «Πρόεδρε πάρε τον Σάντσεζ που είναι καλύτερος παίκτης».

 

Γνωστός στην Ελλάδα από το πέρασμά του από Απόλλωνα Πάτρας (1995-96), Ηρακλή (1998-2000) και Δάφνη (2000-02), ο βετεράνος του ΝΒΑ, Αλφόνσο Μπακ Τζόνσον, αποκτήθηκε από τον Παναθηναϊκό με πρωτοβουλία του Παύλου και του Θανάση το 2002, λίγο πριν από το Final 4 στη Μπολόνια. Ο Ζοτς δεν ήθελε όμως να ταράξει τις ισορροπίες στην ομάδα στο πιο κρίσιμο σημείο της σεζόν (και η ιστορία τον δικαίωσε αφού η κούπα αποκτήθηκε), ενώ ο ίδιος ο Τζόνσον του έδωσε το ιδανικό πάτημα για να τον «κόψει», αφού ζήτησε κάποιες ημέρες άδεια προτού γυρίσει από τις ΗΠΑ στη χώρα μας. Τελικά, δεν φόρεσε ποτέ τη φανέλα της ομάδας.

back_johnson.jpg


Προχωρώντας στο πιο πρόσφατο παρελθόν, περνάμε στον Πιέρ Τζάκσον, ο οποίος αποκτήθηκε καθυστερημένα πέρσι το καλοκαίρι, αφού οι «πράσινοι» εξήντλησαν όλα τα χρονικά περιθώρια, περιμένοντας τον Νίκολας Λαπροβίτολα. O Αμερικανός πόιντ γκαρντ στάθηκε όμως άτυχος, καθώς τραυματίστηκε πριν από το Σούπερ Καπ, με αποτέλεσμα το συμβόλαιό του να λυθεί πρόωρα. Αντικαταστάτης του ήταν ο Κίφερ Σάικς, αν και ούτε αυτός άντεξε πολύ στο ΟΑΚΑ, με τον Σέλβιν Μακ να τον διαδέχεται λίγο καιρό αργότερα.

 

Στην κατηγορία με τους τραυματίες υπάγεται και ο Γιάννης Αθηναίου, ο οποίος πήρε μεταγραφή στον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 2019 και έπαθε ρήξη χιαστών, κατά τη διάρκεια φιλικού αγώνα προετοιμασίας της Εθνικής Ελλάδας με τη Σερβία, με αποτέλεσμα να χάσει το Παγκόσμιο της Κίνας και μην καταφέρει να αγωνιστεί σε κανένα ματς με τους «πράσινους» όλη τη σεζόν.

 

Τελευταία και καλύτερη η ιδιαίτερη περίπτωση του Μάρκους Ντένμον. Ο Αμερικανός γκαρντ αγωνίστηκε κανονικά με τον Παναθηναϊκό σε Ελλάδα και Ευρώπη τη σεζόν 2017-18, αλλά η επόμενη χρονιά τον βρήκε στη Κίνα, παρόλο που είχε υπογράψει διετές συμβόλαιο με το «τριφύλλι». Το περίεργο φυσικά δεν είναι αυτό. Το καλοκαίρι του 2019 ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε την επιστροφή του παίκτη, όμως ο μάνατζέρ του είχε αντίθετη άποψη.


Το ίδιο κιόλας βράδυ, ο Μίσκο Ραζνάτοβιτς «τιτίβισε» ότι ο Ντένμον δεν έχει καμία συμφωνια με τους «πράσινους» και κυκλοφορεί ελεύθερος.


Ο γνωστός ατζέντης βγήκε νικητής σε αυτό το μπρα ντε φερ, παρά τις τότε δηλώσεις του Μάνου Παπαδόπουλου που ανέφεραν: «Ο Μάρκους Ντένμον δεν άσκησε το δικαίωμα αποδέσμευσής του από τον Παναθηναϊκό και κατόπιν τούτου αποτελεί αθλητή της ομάδας μας. Αν κι εφόσον προκύπτουν διαφωνίες ή διαφορές απόψεων ακόμη και σε τόσο ξεκάθαρα θέματα, υπάρχει πάντα η επιλογή της FIBA, ώστε να δοθεί λύση. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε αθλητή να επιθυμεί την αποδέσμευσή του από κάποια ομάδα, με την προϋπόθεση φυσικά ότι θα έρθει να διαπραγματευτεί και να συμφωνήσει με τον Σύλλογο τον τρόπο αποδέσμευσής του. Ο Παναθηναϊκός ουδέποτε, άλλωστε, θέλησε ή καταδέχεται να έχει στο ρόστερ του οποιονδήποτε αθλητή, ο οποίος δεν θέλει να αγωνιστεί στην ομάδα».

Βασιλική Καραμούζα

www.bnsports.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0