Η ΚΑΕ ΑΕΚ το 2015 ξεκίνησε ένα project ελληνικής βάσης, μαζεύοντας πολλά νεαρά ταλέντα με σκοπό την ανάδειξη αυτών μέσα από την ομάδα! Που οδήγησε και τι απέγιναν όλοι αυτοί οι νέοι (;).
Η ΑΕΚ επί ημερών Μάκη Αγγελόπουλου, προ κάποιων χρόνων, ξεκίνησε ένα project με την απόκτηση νέων ταλαντούχων Ελλήνων παικτών. Ένα ιδιαίτερο «παιδομάζωμα» με παίκτες ηλικίας από 15 έως 20 ετών με στόχο να δημιουργήσει μία ελληνική βάση, να βγάλει παίκτες έτοιμους είτε για την πρώτη ομάδα είτε για να τους παραχωρήσει σε μεγάλα κλαμπ του εξωτερικού ή του ΝΒΑ. Τι πέτυχε τελικά; Μία τεράστια τρύπα στο νερό αφού από όλες τις περιπτώσεις παικτών που αποκτήθηκαν και μάλιστα διαφημίστηκαν στον υπερθετικό βαθμό από το 2015 και μετά πλέον βρίσκονται μακριά από την ΑΕΚ δίχως να προλάβουν να προσφέρουν κάτι σημαντικό.
Το project ουσιαστικά ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2015 και έξι χρόνια αργότερα αποχώρησαν και οι τελευταίοι, πρώτα μεσούσης της σεζόν απλήρωτος και έχοντας στείλει εξώδικο προς την ΚΑΕ ο Νίκος Ρογκαβόπουλος και τελευταίος ο Δημήτρης Μωραϊτης. Συνολικά πάνω από 15 παίκτες αποκτήθηκαν τα προηγούμενα έξι καλοκαίρια, δαπανήθηκαν χρήματα (ειδικά στην περίπτωση του Μωραϊτη για την απόκτησή του από τις ακαδημίες του Πανιώνιου) και στα ταμεία της ΑΕΚ δεν μπήκε ούτε σεντ έστω από την παραχώρηση κάποιου εκ αυτών.
Γιώργος Τσαλμπούρης (2015-2019) (γεν. 1996)
Ο Γιώργος Τσαλμπούρης (ύψους 216εκ.), προερχόταν από μια καλή σεζόν της Β’ εθνικής με την ομάδα από την πόλη που κατάγεται, τον Πιερικό Αρχέλαο, της Κατερίνης. Οι Αμερικανοί, από το Αϊόβα Στέιτ, είχαν… διαβάσει το ταλέντο του 19χρονου τότε παίκτη και τον πήραν στο κολέγιο. Ολυμπιακός και Άρης είχαν ακουστεί πως ενδιαφέρονται για την απόκτηση αυτού, με τον Έλληνα σέντερ να επιλέγει ΑΕΚ. Τη σεζόν 2018-19 αγωνίζεται δανεικός στον Κολοσσό Ρόδου και το 2019 η ομάδα του Ρόδου τον παίρνει την επόμενη ελεύθερο.
Δημήτρης Μωραΐτης (2015-2021) (γεν. 1999)
Ο γιός του άλλοτε παίκτη του Ολυμπιακού, στα 16 του χρόνια το 2015 ήταν σημείο αναφοράς για τα μελλοντικά νέα ταλέντα. Πολλοί τον παρομοίαζαν με τον Δημήτρη Διαμαντίδη ενώ είχε κάνει ντεμπούτο με τον Πανιώνιο την σεζόν 2014-15 και από εκεί τον πήρε η ΑΕΚ δίνοντας μάλιστα ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό στους κυανέρυθρους.
Ο Έλληνας γκαρντ το καλοκαίρι του 2021, κατέληξε στην ομάδα του Σωτήρη Μανωλόπουλου, το Περιστέρι αφού στο τέλος της σεζόν 2020-21 και αυτός έμεινε ελεύθερος όπως όλοι οι συμπαίκτες του λόγω της οικονομικής στενότητας και των χρεών της ΑΕΚ!
Διονύσης Σκουλίδας (2016-2018) (γεν. 1997)
Η επίσημη ανακοίνωση απόκτησης του νεαρού ήρθε στις αρχές του Ιουλίου το 2016 όταν ήταν 19. Ο Έλληνας γκαρντ, είχε διακριθεί κυρίως σε εθνικό επίπεδο ως μέλος των «μικρών» Εθνικών ομάδων που σάρωναν τα μετάλλια στο πρώτο μισό της προηγούμενης δεκαετίας ωστόσο, οι φιλοδοξίες της ομάδας αλλά και του παίκτη δεν ευδοκίμησαν. Έτσι 2 χρόνια μετά ήρθε το διαζύγιο και ο παίκτης συνέχισε την καριέρα του στην ομάδα του Χολαργού, ενώ την τελευταία χρονιά αγωνίστηκε στην Α2 με την αναπτυξιακή ομάδα του Ολυμπιακού και μάλιστα, ανέβηκε αναδείχτηκαν πρώτοι κερδίζοντας την άνοδο κατηγορίας.
Νίκος Ρογκαβόπουλος (2017-2021) (γεν. 2001)
Η ιστορία του «Ρόγκα» είναι σχετικά πρόσφατη και πιο γνώριμη στο μπασκετικό φίλαθλο κοινό. Τον Ιούλιο του 2017 η ΑΕΚ ανακοίνωσε τον Έλληνα φόργουορντ ο οποίος είχε πρόταση ακόμη και από τη Ρεάλ Μαδρίτης! Όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά τότε η «κίτρινη» ΚΑΕ στόχος της ήταν η «επένδυση στο μελλοντικό πλάνο με το Ελληνικό στοιχείο κατά βάση». Ο Ρογκαβόπουλος που τότε ήταν 16 ετών έπαιζε στα εκπαιδευτήρια Δούκα, πήρε κάποιες ευκαιρίες αλλά συνεχώς βρισκόταν στο... μπες βγες και αυτό σε συνδυασμό με τα οικονομικά προβλήματα της ΑΕΚ οδήγησαν τον παίκτη στην έξοδο στις 29 Μαρτίου, αφού τέθηκε εκτός ομάδας λόγω του εξώδικου που έστειλε στην ΚΑΕ, δύο μέρες πρίν τον αγώνα της ομάδας με την Τουρκ Τέλεκομ.
Γιάννης Αγραβάνης (2017-2020) (γεν. 1998)
Με πλάνο 5ετίας (3+2 χρόνια) τον είχε ανακοινώσει η ΑΕΚ τον Αύγουστο του 2017, έτσι ώστε να συνεχίσει το «όμορφο» αυτό project. Μάλιστα κα αυτή η προσθήκη έγινε από τα εκπαιδευτήρια Δούκα όπως του Ρογκαβόπουλου. Τρία χρόνια αργότερα και αφού είχε ελάχιστες συμμετοχές ανακοινώθηκε η πρόωρη αποχώρηση του από την ομάδα. Έτσι και αλλιώς τα τελευταία του χρόνια (2019-2020) τυπικά ως παίκτης της ΑΕΚ αγωνιζόταν με τα χρώματα του Περιστερίου δανεικός. Τελικά έμεινε ελεύθερος, πήγε σε Μεσολόγγι και Προμηθέα (μαζί με τον αδερφό του, Δημήτρη Αγραβάνη) και πλέον ανήκει στον Ηρακλή.
Έντιν Άτιτς (2015-2018) (γεν. 1997)
Το καλοκαίρι του 2015 ο Βόσνιος μπασκετμπολίστας, είχε οδηγήσει την εθνική ομάδα της χώρας του στην 4η θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων, που διεξάχθηκε στο Βόλο και την 1η θέση είχε κατακτήσει η Ελλάδα. Έτσι συστήθηκε και στην «Ένωση» που έσπευσε να τον αποκτήσει. Η διαμονή του στην Αθήνα διήρκησε 3 χρόνια παίζοντας είτε ως δανεικός αλλού (Τρίκαλα 2016-17) είτε μόνο στην Ευρώπη μη έχοντας δικαίωμα συμμετοχής στην Α1. Στην ΑΕΚ κάθε χρόνο περίμεναν το… ξεπέταγμα του αλλά αυτό δεν ήταν δυνατόν να συμβεί μέσα από σποραδικές εμφανίσεις και έτσι η συνεργασία μαζί του λύθηκε το 2018, για να πάει στην Μέγκα Μπέμαξ και πλέον να είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες της Εθνικής Βοσνίας!
Οι έξι προαναφερθείσες περιπτώσεις είναι ουσιαστικά και τα πιο «βαριά project» που επένδυσε η ΑΕΚ, αλλά όχι τα μοναδικά.
Παρόμοιες περιπτώσεις, που όμως δεν κατάφεραν να φτάσουν να αγωνίζονται με την πρώτη ομάδα, αλλά ήταν ανερχόμενα «πουλέν» ήταν ο Μανώλης Χατζηδάκης (ύψους 208εκ.) (γεν. 2000) που αποκτήθηκε από τον Ίκαρο Καλλιθέας και ο Στέργιος Πράπας (ύψους 198εκ.) (γεν. 2002) από τον Άρη. Ο πρώτος ήταν μέλος της ομάδας τις σεζόν 2016-2019 συνεχίζοντας την πορεία του στον Κόροιβο Αμαλιάδας, ενώ για τον δεύτερο η κοινή σταδιοδρομία των δύο πλευρών ήταν 2017-2020.
Σε αυτό το εγχείρημα της ΑΕΚ, μέρος έλαβαν και λιγότερο γνωστοί «μικροί» όπως οι: Βίκτωρας Γκουαλτιέρι (γεν.1999) Πανελευσινιακός, Μηνάς Στεργίου (γεν.1999), Ηρακλής Φιλιατών, Γιώργος Κόλτηρης (γεν.2000) Ακαδημία Αθηνών, Δημήτρης Ιωάννου (γεν.2001) Περιστέρι, Αναστάσης Σπύρογλου (γεν.2002) Ηλυσιακός.
Δημήτρης Φεραδούρος
www.bnsports.gr