Basket Talk

Παναθηναϊκός: Το άκαρπο «παιδομάζωμα» και οι ελπίδες για Χουγκάζ και Μαντζούκα

Παναθηναϊκός: Το άκαρπο «παιδομάζωμα» και οι ελπίδες για Χουγκάζ και Μαντζούκα
Οι νεαροί παίκτες στους οποίους «επένδυσαν» οι «πράσινοι» τα τελευταία χρόνια αλλά κανείς δεν... στέριωσε στο ΟΑΚΑ. Μπορούν οι Νίκος Χουγκάζ και Λευτέρης Μαντζούκας να αλλάξουν το ρου της ιστορίας;
Σχετικά Άρθρα
«Εγώ θέλω να βλέπω έναν Παναθηναϊκό γεμάτο Ελληνόπουλα, νέο αίμα, που θα δίνει όραμα και ελπίδα στον κόσμο. Αυτός ο Παναθηναϊκός που βλέπω μου αρέσει και αν δεν σηκώσουμε ευρωπαϊκό στην επόμενη πενταετία με τον Χαραλαμπόπουλο αρχηγό να μη με λένε Γιαννακόπουλο» είχε δηλώσει το Μαρτίου του 2015 ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, γεμάτος αισιοδοξία. Στην εξαετία που μεσολάβησε από τότε, ούτε το «τριφύλλι» έχει κατακτήσει κάποια κούπα στην Euroleague, ούτε ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος στέριωσε στο ΟΑΚΑ. Και δεν είναι ο μόνος!

Ο Παναθηναϊκός απέκτησε τον Χαραλαμπόπουλο το καλοκαίρι του 2012, ένα 15χρονο παίκτη που θεωρούταν το «next big thing» του ελληνικού μπάσκετ. Η συνεργασία των δύο πλευρών κράτησε συνολικά 6 χρόνια, όμως την τελευταία σεζόν είχε παραχωρηθεί με τη μορφή δανεισμού στον ΠΑΟΚ (2017-18). Από το 2012 μέχρι το 2017, ο Χαραλαμπόπουλος μέτρησε 26 συμμετοχής στην Euroleague και 97 στο ελληνικό πρωτάθλημα, χωρίς όμως να δικαιώσει τις υψηλές προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί γύρω από το όνομά του. Αυτό, ωστόσο, συνεχίστηκε και στη μετέπειτα πορεία του, αφού ούτε την τελευταία τριετία έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο, αγωνιζόμενος αρχικά με τη φανέλα του Λαυρίου (2018-19) και μετέπειτα του Ολυμπιακού (2019-21). 

Το 2014, σε ηλικία 16 ετών, φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα του Παναθηναϊκού ο Μιχάλης Λούντζης, που παρέμεινε παίκτης των «πρασίνων» μέχρι και το 2019, μετρώντας συνολικά μόλις 27 συμμετοχές σε Ελλάδα (23) και Ευρώπη (4). Ως εκ τούτου, επιλέχθηκε και για αυτόν η λύση του δανεισμού τις δύο τελευταίες σεζόν (Τρίκαλα 2017-18 και Λαύριο 2018-19). Φεύγοντας από το ΟΑΚΑ χωρίς να έχει καταφέρει πολλά, τουλάχιστον όσο θα ήθελαν οι διοικούντες, ο Λούντζης έπαιξε άλλη μία σεζόν στο Λαύριο (2019-20), ενώ η περσινή αγωνιστική περίοδος τον βρήκε στην Πάτρα για λογαριασμό του Προμηθέα. Στα 23 του πλέον χρόνια και έχοντας πάρει κάποια παιχνίδια στο πόδια του, ο νεαρός γκαρντ μετακομίζει στον Πειραιά και αναζητά την τύχη του ως παίκτης του Ολυμπιακού. 

'Αλλη μια κίνηση με το βλέμμα στο μέλλον που είχε κάνει ο Παναθηναϊκός το 2014 άκουγε στο όνομα Αντώνης Κόνιαρης. Η ευπάθεια του στους τραυματισμούς δεν τον άφησε να δείξει την αξία του στις μόλις 3 συμμετοχές που πρόλαβε να καταγράψει και έτσι το καλοκαίρι του 2016 ο Κρητικός γκαρντ πήρε ξανά τον δρόμο της επιστροφής για τη Θεσσαλονίκη και τον ΠΑΟΚ. Εκεί έμεινε μέχρι το 2019 και αναδείχθηκε δύο φορές καλύτερος νέος παίκτης στην Basket League. Έπειτα φόρεσε και αυτός τα «ερυθρόλευκα» όμως, η μη συμμετοχή του Ολυμπιακού στο ελληνικό πρωτάθλημα την τελευταία διετία, βρήκε τον Κονιάρη ως επί το πλείστον στον πάγκο και αισχάτως δανεικό στον Ιωνικό. Η ατυχία του χτύπησε ξανά την πόρτα και τον περασμένο Μάρτιο υπέστη ρήξη χιαστού.

Το καλοκαίρι του 2012, σε ηλικία 17 ετών, ο Παναγιώτης Διαμαντάκος πήρε μεταγραφή από τον Σπαρτιατικό Γ.Σ. για τον Παναθηναϊκό. Μέχρι το 2015 που έληξε το συμβόλαιό του έπαιξε 8 φορές στο ελληνικό πρωτάθλημα! Ακολούθησαν η Νταρουσάφακα, η Νέα Κηφισιά, η Σπαρτάκ Πλέβεν (Βουλγαρία), η Σίμπενικ (Κροατία), ο Φάρος, ο Ήφαιστος Λήμνου και ο Απόλλων Πάτρας, με τον οποίο πρόσφατα πανηγύρισε την άνοδο από την Α2 στην Α1, έχοντας και πρωταγωνιστικό ρόλο.

Μετά την κολλεγικαή του θητεία, ο Κώστας Γόντικας ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία το 2016 με τον Παναθηναϊκό, αλλά δεν μακροημέρευσε στο Μαρούσι. Στη διάρκεια της σεζόν 2016-17 έπαιξε σε μόλις 3 παιχνίδια με μέσο όρο συμμετοχής 4'23".

Όπως εύλογα γίνεται αντιληπτό, το «παιδομάζωμα» που επιχείρησαν οι «πράσινοι» δεν πέτυχε. Οι μόνοι καρποί που τελικά έδρεψε το «τριφύλλι» είναι αυτοί του Γιώργου Παπαγιάννη, που ιδίως μετά τη θητεία του στο ΝΒΑ, στηρίχθηκε αρκετά και σταδιακά απέκτησε φανέλα βασικού. Όχι άδικα. Σε αυτή την κατηγορία υπάγεται και ο Ντίνος Μήτογλου, που βοήθησε πολύ τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά πλέον άνοιξε τα φτερά του για το Μιλάνο.

Ως επί το πλείστον, η προϊστορία έχει αποδείξει ότι το περιβάλλον μιας ομάδας που κάνει πρωταθλητισμό και δύσκολα συγχωρεί την ήττα, δεν είναι και το πλέον ιδανικό για ένα νέο παιδί που χρειάζεται μπόλικα αγωνιστικά λεπτά για να βρει τα πατήματά του, να κάνει λάθη και να γίνει καλύτερο μέσα από αυτά. Ο Παναθηναϊκός φαίνεται να το εμπέδωσε πλέον, για αυτό, μετά τη σύναψη 4ετούς συμφωνίας με τον Νίκο Χουγκάζ, αποφάσισε να τον παραχωρήσει δανεικό στον Ιωνικό για την επόμενη σεζόν. Εξάλλου οι δύο πλευρές συνεργάστηκαν εξαιρετικά πέρσι, οπότε όλοι βγαίνουν κερδισμένοι.

Ένα μεγάλο ερωτηματικό υπάρχει δίπλα από το όνομα του Λευτέρη Μαντζούκα, ο οποίος θεωρείται «καυτό» prospect. Η μετακόμισή του από την Πάτρα στην Αθήνα μεσούσης της σεζόν, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ήταν ανήλικος, δεν του έδιναν αρχικά το δικαίωμα συμμετοχής στο εγχώριο πρωτάθλημα. Όταν το θέμα διευθετήθηκε και ο 18χρονος φόργουορντ άρχισε να πατάει παρκέ, τραυματίστηκε και παρέμεινε στα «πιτς». Το ερωτηματικό έγκειται στο τρόπο χειρισμού του την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο. Θα δοθεί κι αυτός δανεικός για να πάρει παιχνίδια στα πόδια του ή θα κερδίσει μια θέση στο ρόστερ του Δημήτρη Πρίφτη;

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0