Ωστόσο στο παρελθόν έχουν υπάρξει και άλλοι Έλληνες τεχνικοί που έχουν αναλάβει ένα εθνικό σύνολο στο εξωτερικό. Ένα παράδειγμα που όμως… δεν πέτυχε είναι ο Φώτης Κατσικάρης. Ο Έλληνας προπονητής, το 2012 ανέλαβε την τεχνική ηγεσίας της εθνικής Ρωσίας.
Εξ’ αρχής υπήρχαν κάποιες «εντάσεις» μεταξύ Κατσικάρη και Μπιλμπάο
Ο λόγος της διαφωνίας ήταν ένας κανόνας της Ισπανικής Λίγκας που ανέφερε πως οι τεχνικοί των ομάδων δεν μπορούν να εργάζονται ταυτόχρονα και σε Εθνικές ομάδες πλην της Ισπανίας.
Αυτό το εμπόδιο σύντομα ξεπεράστηκε αλλά 3(!) μέρες πριν από την συγκέντρωση την προεπιλογής για το Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας, ο Φώτης Κατσικάρης παραιτήθηκε, καθώς η πρόεδρος της ομοσπονδίας μπάσκετ της Ρωσίας, απομάκρυνε έναν συνεργάτη του από τη θέση του generalmanager.Η κίνηση αυτή ενόχλησε τον Έλληνα τεχνικό διότι όλος ο σχεδιασμός του πλάνου της ομάδας είχε γίνει με τον συγκεκριμένο άνθρωπο.
Πέραν του Κατσικάρη όμως υπήρξαν και εκείνοι που ηγήθηκαν «
Βαγγέλης Αλεξανδρής – Ιορδανία (2013-14). Ο άλλοτε παίκτης του Άρη, του ΠΑΟΚ και του Ηρακλή έχει προπονήσει πάμπολλες ελληνικές ομάδες. Ωστόσο έχει προπονήσει και την εθνική Ιορδανίας την χρονιά 2013-14.
Παναγιώτης Γιαννάκης – Κίνα (2013-14). Είναι ένας ζωντανός θρύλος του ελληνικού μπάσκετ. Τόσο ο «δράκος» όσο και ο Νίκος Γκάλης μεσουρανούσαν και χάραξαν μια τεράστια πορεία στα ελληνικά παρκέ.
O Παναγιώτης Γιαννάκης το 2013 ανέλαβε την εθνική ομάδα της Κίνας. Ο αποκλεισμός στα ημιτελικά του Πανασιατικού πρωταθλήματος, όσο και η «άρνηση» να χαιρετήσει τον αντιπρόεδρο της ομοσπονδίας ο Γιαννάκης, δημιούργησε ένα κλίμα που δεν ήταν ευνοϊκό έτσι ώστε να παραμείνει στον πάγκο της Κίνας.
Βασίλης Φραγκιάς – Κατάρ (2014-2017). Το καλοκαίρι του 2016 ο Έλληνας τεχνικός κατέκτησε, μαζί με την ομάδα του Κατάρ, το πρωτάθλημα του Αραβικού Κόλπου και πανηγύρισαν την πρόκριση στους Πανασιατικούς αγώνες.
Σημείο αναφοράς είναι πως στους Πανασιατικούς του 2014 Φραγκιάς, Γιαννάκης και Αλεξανδρής έδωσαν και οι τρεις το παρόν.
Κώστας Φλεβαράκης – Σουηδία (2005-2010). O Φλεβαράκης ανέλαβε την εθνική ομάδα της Σουηδίας για 5 χρόνια μετά από την θητεία του στην Σουηδική Ακροπόλ το 2004-05.
Εκτός από βασικό προπονητή όμως, υπάρχουν και οι περιπτώσεις αυτών που εργάστηκαν ως βοηθοί προπονητή σε εθνική ομάδα εξωτερικού.
Ο Στέφανος Δέδας που… υπηρέτησε τα συμφέροντα της Σλοβενίας το 2009 αλλά και ο Γιάννης Χριστόπουλος στην ομάδα της Κίνας το 2013-2017.
Αφού αναφέραμε όσους έχουν υπάρξει μέλος σε προπονητικό team ξένης εθνικής ομάδας, την τιμητική τους έχουν και εκείνοι που έχουν αναλάβει ομάδες εφήβων αλλά και γυναικών.
Ο Κρις Χουγκάζ το 2018 αποδέχτηκε την πρόταση της εθνικής ομάδας Νέων Αρμενίας αλλά οι σχέσεις τους δεν μακροημέρευσαν. Σε γυναικείες ομάδες ο Έλληνας τεχνικός Τζώρτζης Δικαιουλάκος έχει δουλέψει αρκετά και η εθνική ομάδα γυναικών της Λετονίας ήταν ο σταθμός του το 2010-11.
Δημήτρης Φεραδούρος
www.bnsports.gr