Τι έγινε τελικά τη σεζόν 2006-2007 όταν ο Βασίλης Σπανούλης δοκίμασε την τύχη του στην κορυφαία μπασκετική Λίκγα του πλανήτη;
Ένα τεράστιο κεφάλαιο για το ελληνικό -και όχι μόνο- μπάσκετ έκλεισε χθες οριστικά μετά την απόφαση του Βασίλη Σπανούλη να αποχωρήσει από την ενεργό δράση. Η μυθική καριέρα του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με δεκάδες τίτλους, διακρίσεις και μοναδικές στιγμές τόσο με την Εθνική ομάδα, όσο και με τα χρώματα του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού.
Εισβάλοντας στο μυαλό ενός… αχάριστου φιλάθλου, που προσπαθεί μανιωδώς να τελειοποιήσει το… τέλειο, δεσπόζει το ερώτημα «τι συνέβη στο σύντομο πέρασμα του Σπανούλη από την Αμερική;». To «BN Sports» ταξιδεύει 14 χρόνια πίσω εξηγώντας γιατί δεν «κόλλησε» στο NBA ο θρύλος του ευρωπαϊκού μπάσκετ.
Η ομάδα με τους μεγάλους στόχους
Οι Houston Rockets της περιόδου 2006-2007 ήταν μια ομάδα με πολλές ιδιαιτερότητες. Από το 2004 και την προσθήκη του Tracy McGrady, ο οργανισμός στόχευε διαρκώς σε μια καλή παρουσία στην postseason, δίχως να καταγράφει ιδιαίτερη επιτυχία. Η σεζόν 2005-06 ξεκινά με τις καλύτερες προσδοκίες όμως οι τραυματισμοί βάζουν τέλος στα όνειρα των «Ρουκετών». Οι δύο superstars, «T-Mac» και Yao Ming, αγωνίζονται ταυτόχρονα 31 φορές, το Houston πραγματοποιεί μόλις 34 νίκες, μένει εκτός playoffs και η πίεση γιγαντώνεται.
Το prospect που εντυπωσίαζε το Houston
Ο Σπανούλης, πριν μετακομίσει στο Τέξας, είχε ήδη ξεκινήσει να δείχνει το πρώτα δείγματα του τεράστιου ταλέντου του. Αγωνιζόταν στο κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο με τον Παναθηναϊκό, είχε πάρει το χρυσό στο Ευρωμπάσκετ του 2005 και το ασημένιο στο Παγκόσμιο του 2006, εκεί όπου είχε συστηθεί με τον καλύτερο τρόπο στο αμερικανικό κοινό, σκοράροντας 22 πόντους στη μεγάλη νίκη της Εθνικής μας κόντρα στην Team USA με 101-95 στον ημιτελικό. Τα δικαιώματα του στο ΝΒΑ ανήκαν από το 2004 στους Rockets -50ο pick του draft- που παρακολουθούσαν από τότε την πορεία του. «Πολύ ικανός χειριστής της μπάλας, τρομερός στο τελείωμα των φάσεων, εργατικός με όλο το μέλλον μπροστά του», δήλωνε ο general manager των Τεξανών, Carroll Dawson.
O… λάθος προπονητής
Ο Jeff Van Gundy διένυε την τέταρτη σεζόν του στον πάγκο των Rockets με μοναδικό του επίτευγμα τη συμμετοχή στα playoffs. Ο καλιφορνέζος coach δεν είχε τη φήμη του τόσο… διαλλακτικού προπονητή κάτι που επιβεβαίωσε και στη συνύπαρξη του με τον Σπανούλη. Δεν ήθελε να συνεργάζεται με rookies, πίστευε περισσότερο σε βετεράνους παίκτες με την πίεση των αρνητικών αποτελεσμάτων να δυσχεραίνει συνεχώς τη θέση του στο Houston.
Συνδέοντας τα προφίλ των τριών παραπάνω παραγόντων μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οι Rockets του Jeff Van Gundy δεν θα ήταν σε καμία των περιπτώσεων ο ιδανικός προορισμός για τον «Kill Bill». Ο «JVG» ήθελε να αλλάξει τον Σπανούλη, να τον μετατρέψει σε spot up shooter αφαιρώντας τα στοιχεία που ξεχώριζαν τόσο οι ιθύνοντες των «Ρουκετών» όταν τον επέλεξαν στο draft του 2004, όσο και ο ίδιος ο παίκτης.
Το πρώτο πράγμα που του είχε πει ήταν: «Δεν σε ξέρω, δεν θα παίζεις, είσαι εκτός ομάδας». Μια φράση του Βασίλη Σπανούλη που συνόδευε πάντα την καριέρα του ήταν το: «Νιώθω καλά, έχω μπιστοσύνη στον εαυτό μου» και ο Van Gundy με τη συμπεριφορά του φρόντισε να… ευνουχίσει το πιο δυνατό όπλο του «Kill Bill», την αυτοπεποίθηση του.
Δεν είναι τυχαίο ότι η σεζόν 2006-2007 ήταν και η τελευταία του σε πάγκο του ΝΒΑ, ούτε και το γεγονός ότι ο αντικαταστάτης του, Rick Adelman, προσπάθησε να κρατήσει τον Σπανούλη στην ομάδα αναγνωρίζοντας τις αρετές του. Popovic και Tony Parker έκαναν με τη σειρά τους τη δική τους απόπειρα να τον μεταπείσουν για να τον εντάξουν ενεργά στο δυναμικό των Spurs που έπαιζαν με πιο… ευρωπαϊκό τρόπο παιχνιδιού.
Οι Rockets ήταν κακή επιλογή και ο Van Gundy ήταν ο άνθρωπος που εκμηδένιζε παίκτες τύπου Σπανούλη. Από την άλλη, ο «McGrady της Ευρώπης», όπως ο ίδιος είχε αποκαλέσει τον εαυτό του, ήθελε πάντα να ηγείται και η συγκεκριμένη λίγκα δεν προσφέρει συχνά τέτοιες ευκαιρίες. Σε όλη του τη ζωή είχε μάθει να πρωταγωνιστεί και όχι να έχει το ρόλο του… κομπάρσου.
Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που ο Βασίλης Σπανούλης δεν… έπιασε στο NBA.
Πάνος Σταμούλης